Toamna debuteaza, pentru agricultori, cu o serie de actiuni de protest la adresa modului in care domeniul lor de activitate este tratat de guvernanti. La acestea si-au anuntat prezenta si fermierii din judetul Bacau, reuniti in Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA), membra a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Ei au anuntat, pentru 2 septembrie, pichetarea Prefecturii, iar pe 9 septembrie vor participa la un mars si un miting de protest in Capitala. Despre motivele care ii imping la astfel de actiuni si despre revendicarile pe care le formuleaza la adresa Guvernului, am discutat cu un grup de fermieri din AJPA Bacau: Petrisor Olteanu, din Racaiuni, Sorin Ghergheluca (Traian), Ion Furdui (Sarata), Pavel Moraru (Traian) si Constantin Enache (Sarata) si presedintele organizatiei, Daniel Ciobanu.
LAPAR a trimis deja o scrisoare deschisa Guvernului si Presedintiei, prin care solicita o intilnire de urgenta cu primul ministru inainte de declansarea manifestarilor din 2 septembrie. „Agricultura a devenit un domeniu de sacrificiu pentru guvernanti” – sustine LAPAR, care sustine ca ministrul Agriculturii nu are un obiectiv in folosul acestui domeniu. „Ministrul Agriculturii nu are nevoie de buget si cedeaza, de cite ori i se cere, din saracia pe care o are la dispozitie – se arata in scrisoare. La Ministerul Agriculturii se raspunde cu invariabilul «Nu sint bani» cind se solicita solutionarea unor probleme esentiale ale agriculturii. Ministrul da dovada de «prudenta» cind se vorbeste de tehnologii moderne, raspunde «niet» cind este vorba de irigatii, dind vina pe Europa, suspenda cu usurinta acordarea platilor europene complementare, nu pare sa fi participat la negocierea capitolului pentru agricultura din Tratatul de aderare. Ministrul Finantelor, insa, ignora cu usurinta soarta a peste jumatate din populatia tarii si taie, in continuare, fara discernamint, din bugetul Agriculturii. Ministrul Finantelor tine socoteala subventiilor din ultimii douazeci de ani, dar ignora ca acestea au fost, in cea mai mare parte, electorale, ineficiente. Ministrul Finantelor doreste mai multe venituri la buget din agricultura, dar indeamna agricultorii la tehnologii prin rugaciuni. Primul Ministru aproba toate aceste atitudini si le incurajeaza. Pentru primul ministru, agricultura nu reprezinta ceva important, de care sa-si aduca aminte, cind se analizeaza problemele tarii”.
„Diriguitorii agriculturii nu conduc tara bine”
„Noi nici nu avem ceva de reprosat guvernatilor – spune Petrisor Olteanu, medic veterinar de profesie, dar care conduce o afacere in agricultura in comuna Racaciuni. Dar am vrea sa le prezentam o situatie absolut reala din agricultura. Noi credem ca diriguitorii nostri, ajunsi acolo, sus, de-a lungul ultimilor 20 de ani, au stiut de ce au ajuns: sa conduca bine tara, inclusiv agricultura. Numai ca nu prea putem sa spunem ca au facut-o bine, pentru ca tara nu merge cum trebuie”. Ce probleme mari vede medicul Petrisor Olteanu in agricultura la ale carei rame trage de aproape 20 de ani? Subfinantarea acesui domeniu, platile restante prin Agentia de Plati si Implementare pentru Agricultura, lipsa de comunicare, de sus pina la institutiile agricole judetene. „Programul «Primul siloz» – a precizat fermierul din Racaciuni – a fost un fiasco total. Nu a fost dus pina la capat. Anul acesta, pretul griului s-a dublat intr-o singura luna. fermierul depozita acolo recolta, primea un certificat, cu care putea constitui o garantie pentru un credit bancar. Cu banii luati putea continua ciclul agricol in anul urmator”. Petrisor Olteanu este si pomicultor, insa, si sustine ca depozitarea in conditii normale a recoltei putea mari durata de valorificare a produselor, de unde era un cistig si pentru fermier si pentru consumatorii de fructe.
Asupra altor opinii pe aceasta tema vom reveni in articolul de miine.
Lasă un răspuns