Filiala Bacau a Uniunii Generale a Industriasilor din Romania – UGIR 1903 a incheiat, la sfirsitul saptaminii trecutge, seria dezbaterilor cu reprezentanti ai mediului de afaceri, cu cei ai autoritatilor locale si cu cetateni din mai multe localitati, dezbateri programate in proiectul „Strategie integrata pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele non-agricole in zonele rurale ale judetului Bacau”. Ultimele doua intilnirid e lucru au avut loc la Helegiu si la Stefan cel Mare.
Ideea proiectului a venit dupa ce in anul 2007 a inceput, in mod paradoxal, criza fortei de munca. Plecati sa lucreze in strainatate, meseriasii au lasat sectoare intregi de activitate descoperite din acest punct de vedere. Una dintre solutii a fost cautata in mediul rural, unde era destula forta de munca, dar necalificata, insa asistata social, o povara pentru bugetele locale si Bugetul statului. Incercarile de a califica acest potential nu au dat rezultatele scontate. Autorii proiectului pus acum in aplicare in judetul Bacau suplinesc tocmai lipsa de preocupare pentru depistarea nevoilor de dezvoltare a mediului rural si a posesorilor de forta de munca aflati in cautarea locurilor de munca. „Proiectul – a spus Marin Mironeasa, presedintele filialei UGIR 1903 – a trecut de prima sa etapa, in care cu 9.500 de chestionare completate in mai multe sate s-a incercat sa se afle nevoilor oamenilor angajati in diferite sectoare de activitate, dar si pe cele ale angajatorilor lor. S-a mai intreprins si un studiu pentru a se afla ce isi doresc cei care nu au nicio calificare. Interpretarea acestor studii va fi cuprinsa intr-o strategie care va sta la baza ideilor de afaceri si de formare a personalului, pentru comunitatile din care acesta face parte”.
Pina la aplicarea unei astfel de strategii, aplicantii din proiect vor incerca sa arate ei insisi ca se pot face afaceri noi in mediul rural. Astfel, vor fi pregatiti profesional, gratis, 300 de oameni – manageri sau angajati in diverse sectoare de activitate. Adica doar oameni care au o ocupatie. Managerii proiectului aplicat in judetul Bacau au tinuta, insa, sa dezvolte unele dintre concluziile desprinse din studiile inaterioare si organizeaza intilniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri din unele comune, dar si cu simpli locuitori ai acestora si cu reprezentanti ai autoritatilor locale.
Seria dezbaterilor se va finaliza pe deplin cu o sesiune de concluzii asupra celor prezentate in intilnirile din comunele judetului. (Petru DONE)
Lasă un răspuns