Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Bacau (OTIMMC) va derula, si in acest an, o serie de programe cu finantare nerambursabila pentru agentii economici interesati sa-si dezvolte afacerile. „Aceste pograme – spune directorul coordonator al oficiului, Nicolae Zaharia – sint cuprinse intr-un plan de masuri anti-criza si implica scheme de finantare nerambursabila. Beneficiarele programelor vor fi societatile care au cel putin un an de la infiintare, au inregistrat profit in activitate in 2009, nu au datorii la bugetul de stat si local, au capital integral privat si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei”. Anul trecut, 43 de agenti economici au obtinut finantare in aceste programe, in suma de aproximativ 800.000 de lei.
In anul 2009, inscrierea in aceste programe s-a facut on-line. Fiecare solicitant a completat un formular de inscriere electronic, in urma caruia a obtinut un anumit punctaj (minim 12 puncte, maxim 25). Beneficiarii au fost selectati in functie de punctajul obtinut, iar acolo unde s-au inregistrat punctaje elegale, departajarea s-a facut prin ordinea inscrierii in program. Mergind pe principiul „primul venit, primul servit”, schemele de finantare au fost accesate continuu, in limita graficelor de inscriere stabilite in proceduri pentru fiecare program in parte.
Pentru anul 2010, OTIMMC a anuntat ca vor putea fi accesate cinci programe cu finantare de la bugetul de stat. Iata, astazi, care sint primele trei:
1. Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata. Agentii economici cu activitate in domeniul comertului sau al serviciilor de piata care si-au prevazut pentru anul acesta modernizarea activitatilor prin achizitia de utilaje noi, tehnica de calcul, aparate de marcat electronice fiscale, cintare electronice etc. vor putea primi inapoi pina la 60% din valoarea achizitiilor, in limita a 50.000 de lei/beneficiar.
2. Programul national multianual 2002 – 2011 pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului. Vor fi sustinute activitatile de mestesugarit si artizanant printr-un program special destinat promovarii acestora. Vor fi decontate cheltuieli cu participarea la tirguri si expozitii (inter)nationale, realizarea unor site-uri de promovare in limba romana si cel putin intr-o limba de circulatie internationala, achizitia de tehnica de calcul sau de utilaje necesare activitatii. Valoarea maxima nerambursabila care poate fi contractata este de 20.000 de lei de beneficiar.
3. Programul national multianual 2005 – 2011 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in rindul femeilor manager din sectorul IMM. Programul va fi destinat special femeilor care vor sa-si dezvolte abilitatile manageriale si antreprenoriale, prin participarea gratuita la cursuri de dezvoltare profesionala. „OTIMMC Bacau – a precizat Nicolae Zaharia – va organiza, in luna mai, in cadrul Saptaminii Europene a IMM-urilor, un seminar intitulat Zilele Femeii Intreprinzator, la care vor fi invitate sa participe reprezentantele mediul de afaceri bacauan si nu numai. Ulterior, vor fi organizate cursuri de pregatire antreprenoriala pe durata a sase zile in 13 locatii. Localitatile unde se vor desfatura cursurile, precum si tematica acestora se vor publica pe pagina de web a Agentiei, pe site-ul OTIMMC si in presa.
Asupra altor doua programe, vom reveni.
Lasă un răspuns