• marii contribuabili datorează bugetului de stat aproape 7.660 de miliarde de lei și bugetului de asigurări sociale, 423 de miliarde de lei • Fiscul a acordat înlesniri la plată pentru opt firme, iar 19 mari datornici sînt în executare silită • la fondul de pensii, marile firme au restanțe de 325 miliarde de lei, iar la șomaj de 98 de miliarde • 12 mari debitori sînt în proces de eșalonare a datoriilor, trei sînt în faliment, nouă nu au datorii, iar restul în executare silită
Evaziunea fiscală rămîne principala neregulă pe care o găsesc inspectorii fiscali la agenții economici. Petre Hăineală, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, informează că, în al doilea trimestru al anului, instituția pe care o conduce a dat pe mîna Procuraturii 21 de agenți economici din județ „pentru prejudicii de 45 de miliarde de lei aduse bugetului de stat și abateri grave de la disciplina financiară”. Principalele mijloace prin care s-a realizat evaziunea fiscală nu sînt noi și constau în principal în „evitarea” trecerii în evidențele contabile a obligațiilor fiscale și supradimensionarea cheltuielilor deductibile cu sume care nu aveau nici o legătură cu veniturile obținute din activitatea declarată. De asemenea, directorul Hăineală spune că evazioniștii mai practică „subevaluarea veniturilor” prin neînregistrarea tuturor documentelor de vînzări sau a sumelor încasate în numerar. Unii dintre cei care au încălcat legislația fiscală nu au depus nici declarațiile de impunere. O altă infracțiune practicată în județ este, conform conducerii DGFP, fabricarea și vînzarea unor produse fără documente de intrare, ieșire sau măcar de transport.
Peste 3.550 de controale
Inspectorii Fiscului au realizat în trimestrul al doilea peste 3.550 de controale care au vizat dacă firmele își calculează și plătesc corect impozitele, taxele și celelalte obligații financiare la bugetul de stat și la fondurile speciale. Au mai fost verificate instituțiile publice și modul în care agenții economici folosesc subvențiile primite, dar și respectarea disciplinei financiare prin achitarea obligațiilor restante la stat. Petre Hăineală spune că, în urma controalelor, au fost depistate aproape 2.000 de cazuri de evaziune fiscală. De asemenea, controlorii au atras peste 900 de miliarde de lei venituri suplimentare la bugetul de stat. Cea mai mare parte din această sumă, 767 de miliarde de lei, constă în dobînzi de întîrziere, adică 84 la sută din total. Peste 130 de miliarde de lei sînt diferențe de impozite și taxe. Au fost confiscate bunuri de peste șase miliarde de lei, iar amenzile aplicate au atins suma de 13 miliarde de lei. „Pentru prevenirea și combaterea cazurilor de evaziune fiscală avem în vedere verificarea cu prioritate a contribuabililor care înregistrează creanțe restante la bugetul de stat”, anunță directorul Hăineală. Se mai urmărește reducerea datoriilor prin executări silite, popriri asupra conturilor bancare și sechestre pe bunuri mobile și imobile.
Marii datornici, atent supravegheați
Petre Hăineală anunță că, de acum încolo, DGFP are în vedere „monitorizarea a 40 agenți economici cu pondere în totalul creanțelor bugetare” și supravegherea respectării sistemului fiscal și a plății la termen a obligațiilor fiscale. De fapt, „monitorizarea” firmelor „cu pondere” înseamnă supravegherea marilor datornici ai județului Bacău. Cu o datorie restantă totală de aproape 7.660 de miliarde de lei, 27 de mari firme din județ dețin peste 95 la sută din totalul datoriilor agenților economici. Din cei 27, cele mai mari debite le au Agricola Internațional (94,2 miliarde de lei), B.A.T. (129,8 miliarde de lei), Bere Lichior Mărgineni (611,1 miliarde de lei), Elbac (91,6 miliarde de lei), Rafinăria Dărmănești (1.755,2 miliarde de lei), Rafo (2.439 de miliarde de lei), Electrica Moldova (82 de miliarde de lei), Stofe Buhuși (116,7 miliarde de lei). Carom și Letea au datorii foarte mari, de 1.565 miliarde și, respectiv, 198 de miliarde de lei, dar acestea beneficiază de scutiri și reeșalonări prevăzute de Legea accelerării privatizării. Statul a acordat înlesniri la plată pentru opt dintre cele 27 de firme mari cu restanțe la nivelul lui 31 decembrie 2002 și neachitate pînă acum. Este vorba despre Agricola Internațional, Albrau, Legume-Fructe, Petal, Petromec, Rafo Imperial Oil, Rafo și Sofert.
Marii debitori din județul nostru la bugetul asigurărilor sociale de stat sînt tot în număr de 27 de societăți. Acestea înregistrează datorii de 423 de miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat și la fondul de șomaj. Aceste debite s-au adunat în timp, prin neplata contribuțiilor angajatorului sau nevirarea celei individuale, a salariatului, la cele două fonduri. Cele mai mare datorii sînt de departe cele acumulate la contribuția de asigurări sociale de stat, unde 24 de unități au restanțe în valoare de 325 miliarde de lei.
La fondul de șomaj sînt trecute cu datorii 27 de firme. Valoarea debitelor lor este de 98 miliarde de lei. În lista publicată pe site-ul Ministerului Muncii șînt și nouă firme fără datorii la stat. Acestea sînt Aerostar, Bere Onești, Alconep, Diana Forest, PA&CO International, Pambac, Letea SA, Rafo Imperial Oil, Filiala de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice. La acestea se adaugă 12 unități economice ce au obținut înlesniri la plata datoriilor. Trei unități din listă se află în faliment: Axa Construct, Foraj Sonde Comănești și Seron. Neplata acestor debite are repercursiuni asupra salariaților, care, mai ales în caz de disponibilizări riscă să rămînă fără indemnizația de șomaj. Cei 27 mari debitori din județul nostru sînt : Rafo SA Onești (122), Carom SA Onești (74,8), Chimcomplex SA Onești (62,2), Agricola Internațional Bacău (29,2), Sofert SA (20,2), Foraj Sonde Total Moinești (10,7), Robinete Industriale (11,8), Elbac Bacău (13,6), Foserco Tîrgu Ocna (10,4), Cotidian Bacău (6,3), Comore (5), Perom Bacău (3,4), Petromec Moinești (3,2), Seron Onești (2,3), BAT Moinești (4,2), Semrom Moldova (2 milirde), Bere Lichior Mărgineni (2,7), Axa Construct (1, 3 miliarde), Vinalcool Bacău (446 milioane), Comprel Comănești (413 milioane), Moldocip Moinești (84 milioane), Stofe Buhuși (2,5 miliarde), Rafinăria Dărmănești (799 milioane), Legume Fructe (41 milioane), Foraj Sonde Comănești (785 milioane), Frutex SA Bacău (43 milioane), Subex SA Bacău (237 milioane). Cel mai mare datornic la bugetul statului rămîne Rafo Onești, urmată îndeaproape de Carom. (Florin POPESCU, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns