• localitățile județului Bacău au obținut finanțări nerambursabile de zeci de milioane de euro prin programele SAPARD, RICOP, PHARE și ISPA
Anul 2002 a fost exploziv în privința fondurilor nerambursabile furnizate de Uniunea Europeană prin diverse programe. După un început relativ timid prin PHARE, finanțările europene au început să se „prăvale” literalmente peste români și numai cine nu vrea nu-și bate capul să le obțină. Acreditarea agenției SAPARD, derularea programului RICOP prin toate componentele sale, accesarea fondurilor ISPA au determinat creșterea exponențială a numărului de dosare prin care se solicită bani. În unele cazuri, fondurile au fost deja aprobate. În altele se așteaptă rezultatele examinării dosarelor, în timp ce o serie de finanțări vor deveni operaționale ceva mai tîrziu. Cert este că, atît edilii localităților din județul Bacău, cît și agenții economici, au prins curaj. Începutul a fost timid, dar succesul unor demersuri a dus la creșterea numărului cererilor.
Primăriile au obținut aproape 10 milioane de euro din fondurile SAPARD
În anul care s-a încheiat, județul nostru a obținut cele mai mari fonduri prin programul SAPARD. Este al treilea instrument financiar nerambursabil (pe lîngă PHARE și RICOP), conceput pentru a sprijini țările candidate la integrarea în Uniunea Europeană, în abordarea reformei în sectorul agricol și în alte domenii legate de dezvoltarea rurală, precum și pentru implementarea regulilor comunitare în ceea ce privește politica agricolă comună și legislația aferentă. Programul implică o finanțare nerambursabilă de 150 de milioane de euro pe an din partea UE, timp de șapte ani.
Din ianuarie 2003, 11 comune din județul nostru vor primi finanțări care însumează aproape 10 milioane de euro, prin programul SAPARD, pe proiecte depuse în luna august 2002. Alte 25 de proiecte întocmite în lunile septembrie și octombrie așteaptă verdictul Agenției SAPARD București – cea care decide în final cine primește bani și cine nu -, iar alte 3 dosare din luna noiembrie sînt încă în studiu.
Banii vor fi atribuiți pentru îmbunătățirea infrastructurii rurale, astfel încît să se permită accesul locuitorilor din sate la serviciile publice, să crească gradul de confort la sate, să se amelioreze calitatea mediului și să se diminueze sursele de poluare. Principalele ținte urmărite sînt construirea și modernizarea drumurilor comunale și a podurilor, construirea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, precum și îmbunătățirea sistemelor de canalizare, prin investiții la stațiile de tratare a apei. Obiectivele propuse sînt diverse. Primăria Dofteana a solicitat peste 978.000 de euro pentru modernizarea unui drum comunal. La Faraoani se urmărește construirea unui sistem de canalizare și a unei stații de epurare, obținîndu-se 966.000 de euro. Consiliul Local Filipești și-a propus alimentarea cu apă curentă a întregii comune, proiect de aproape 1,17 milioane de euro, dintre care 976.000 de euro vin prin SAPARD.
La Răcăciuni, Orbeni și Răchitoasa se vor reabilita unul sau mai multe tronsoane din drumurile comunale, fiecare proiect obținînd peste 900.000 de euro. Comuna Hemeiuși a fost mai modestă. Proiectul său, cu același obiectiv, are valoare de 680.000 de euro. La Cașin se va moderniza drumul pînă în satul Curița (finanțare UE – 833.000 de euro). Comunele Poduri și Lipova urmăresc asfaltarea drumurilor comunale. Prima a obținut 533.000 de euro prin SAPARD, în timp ce a doua comună va avea o finanțare UE de circa 952.000 de euro. Cea mai mare sumă a obținut-o comuna Balcani, care va moderniza drumul Balcani-Schitu Frumoasa cu o contribuție europeană de 993.000 de euro.
Deși proiectele cu finanțare din Programul SAPARD sînt considerate investiții în infrastructură ce nu generează venit net semnificativ, ele necesită, totuși, susținere financiară din partea beneficiarului. Aceaste proiecte trebuie alimentate în primă fază de beneficiar, adică de consiliile locale, pînă apar banii europeni. În plus, în fiecare proiect există și cheltuieli care nu intră în finanțarea UE și care trebuie suportate tot de comunități, prin consiliile locale. Cum în multe cazuri primăriile sînt sărace, s-a apelat la susținere din partea Consiliului Județean. Consilierii județului au acceptat această idee, dar efortul financiar nu este de neglijat. Cele 11 proiecte aprobate trebuie să dispună la momentul demarării lucrărilor cu finanțare SAPARD de aproape trei milioane de euro.
Nici agenții economici nu au stat degeaba. Proiectul înaintat de SC Almera International Bacău a fost deja admis. Finanțarea se ridică la 242.000 de euro, dar alte două proiecte pentru carne și produse din carne așteaptă verdictul agenției. În 2003, urmează să se lanseze însă alte componente SAPARD, care vor avea un impact semnificativ. Prima va fi lansată măsura care urmărește susținerea exploatațiilor agricole, dar nici cele privind organizarea grupurilor de fermieri, managementul resurselor de apă în agricultură sau măsurile de agro-mediu nu sînt de neglijat.
Programul RICOP aduce sute de mii de euro în localitățile cu șomaj ridicat
O altă alternativă de obținere a unor fonduri europene nerambursabile o constituie programul RICOP, componenta a doua, care se referă la lucrări publice. Acest sector are un buget total de 14 milioane de euro și este în responsabilitatea Unității de Management a Proiectului București. Componenta are ca scop crearea de aproximativ 4.600 de locuri de munca de scurtă durată, prin intermediul proiectelor de lucrări publice. Se urmărește pe această cale creșterea nivelului de trai al comunităților care sînt afectate de restructurare industrială, dezvoltarea economiei locale și îmbunătățirea imaginii localităților respective pentru atragerea de investiții străine. Cel puțin 50% din locurile de muncă astfel create vor fi ocupate de muncitorii disponibilizati în urma implementării Planului de restructurare RICOP. Este și condiția esențială impusă firmelor care participă la licitațiile de adjudecare a lucrărilor finanțate astfel. Prin acest program, Primăria orașului Tîrgu Ocna a obținut o finanțare nerambursabilă de 300.000 de euro. Proiectul vizează reabilitarea a doi kilometri de aducțiune a apei în cartierul Vîlcele, a altor trei km din rețeaua de distribuție, precum și construcția unui rezervor de stocare a apei potabile.
Și edilii din Comănești au obținut fonduri RICOP. Suma obținută de Primărie este de circa 11 miliarde de lei și este nerambursabilă. Lucrările vizează asfaltarea străzilor Unirii și 22 Decembrie și încep în primăvara lui 2003.
Edilii orașelor vor toți banii europeni pentru îmbunătățirea infrastructurii urbane
Fondurile europene care pot fi accesate în anul 2003 sînt departe de a fi epuizate. Ediliiși agenții economici au prins curaj odată ce au avut succes în a le obține, așa că încep să le „vîneze” cu tot mai multă insistență. În prezent, primăriile orașelor din județul Bacău ar vrea să pună mîna pe alte milioane de euro din fondurile europene, pentru a-și îmbunătăți infrastructura. Termenul de depunere a proiectelor care vizează investiții în infrastructura mică, cu finanțare prin programul PHARE 2001, a expirat la jumătatea lunii decembrie 2002. Primarii orașelor județului au solicitat bani, mai puțin Dărmănești și Slănic Moldova.
Din cele 54 de proiecte depuse la Agenția Regională de Dezvoltare Nord-Est – organismul de implementare a acestor programe -, 14 sînt ale consiliilor locale din orașele județului Bacău. Cele mai multe aparțin Primăriei Comănești. Primarul Dorinel Miron nu s-a încurcat în mărunțișuri și a înaintat spre aprobare șapte dosare, solicitînd în total peste trei milioane de euro. Menționăm că întregul buget alocat acestei componente este ceva mai mare de 5 milioane de euro. Proiectele depuse de edilii orașului minerilor sînt din domenii diverse, de la reabilitarea Palatului Ghica, devenit muzeu, la alimentări cu apă și proiecte privind zona turistică Șubănel. Municipalitatea băcăuană dorește refacerea sistemului de încălzire la Colegiul „Vasile Alecsandri”, Grădinița nr. 32, Școala nr. 1 și Liceul sportiv, cu finanțare nerambursabilă de circa 700.000 de euro. Urmează municipiul Moinești, cu două proiecte care însumează aproape 600.000 de euro. Unul dintre proiecte urmărește refacerea alimentării cu apă pe strada principală, Tudor Vladimirescu, iar altul, înființarea unei secții de obstretică-ginecologie la Spitalul Municipal Moinești. Consiliul județean dorește reabilitarea sistemului termic al Spitalului Județean, un proiect ce valorează în jur de 500.000 de euro. Orașul Tîrgu Ocna vrea să-și pună la punct alimentarea cu apă a orașului (proiect de 407.000 de euro). Mai au proiecte depuse Primăria Buhuși și organizația Romstar, a etniei rromilor. Rămîne de văzut cîte dintre aceste proiecte vor primi undă verde, adică bani, din partea comisiei de selecție.
Alte trei milioane de euro sînt puse la dispoziția Regiunii Nord-Est prin „Schema de investiții în servicii sociale”. Aceasta este încă în derulare, iar termenul final al depunerii proiectelor este 17 februarie 2003.
Primăria Bacău nu vrea să scape nici finanțările ISPA
Una dintre componentele majore de mediu vizate de oficialii europeni privește rezervele de apă potabilă. Primăria Bacău a obținut o finanțare majoră prin programul ISPA. Totalul sumei impuse de o a doua aducțiune de la Valea Uzului este de circa 54 de milioane de euro, dintre care circa 75% este finanțare nerambursabilă, iar restul – surse proprii ale municipalității locale. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns