• în acest sezon, peste 150 de iepuri vii au părăsit județul cu destinația Italia • fiecare dintre urecheați costă aproximativ 80 de euro și urmează să populeze pădurile din Peninsulă
Zăpada scrîșnește sub bocancii vînătorilor. E un frig molcom, dar aprig dacă te pui cu el. Dimineața se anunță numai bună pentru o partidă de vînătoare. Și nu orice fel de vînătoare. De data asta, vînatul nu numai că va scăpa cu viață, dar va pleca și peste hotare. Fără pașaport, fără taxe, fără vize. Este vorba despre capturarea iepurilor vii. Vînătorii se adună la sediul filialei și fac planul de bătaie. Cam în același timp, alți peste 150 de hăitași își ocupă locurile în pădurile Roșiorilor, de unde vor pleca să hăituiască vînatul. După un drum presărat de peripeții prin nămeți, ajungem undeva la capăt de lume, cam la cîțiva kilometri buni de cea mai apropiată urmă de viață civilizată. O mînă de vînători, conduși de Maricel Hazi, secretarul AJVPS Bacău, încep să descarce plasele în care vor poposi urecheații. Operațiunea este grea și anevoioasă, pentru că plasele sînt puse în zig-zag, trebuie să acopere o porțiune cît mai mare și, nu în ultimul rînd, trebuie să fie rezistente pentru a nu-i da nici o șansă animalului. În acest timp, de partea cealaltă a dealurilor pornesc hăitașii. În număr de peste 150, de la copii de școală primară la pensionari, oamenii înoată prin nămeți, urlă și chiuie ca să adune vînatul laolaltă. Tot acest marș durează cam două ore. Un drum ce devine mai chinuitor cu fiecare călcătură în zăpada de o jumătate de metru. În sfîrșit, pe la zece, hăitașii își fac apariția pe culme. Și nu sînt singuri. Primul care deschide pîrtia este un mistreț speriat, de aproape 200 de kile. Fuge voinicește, dar se întoarce brusc și dispare la vederea vînătorilor. Încet, încet, lațul se strînge și își fac apariția și iepurii. Sînt cu zecile și aleargă bezmetici, care-ncotro. Hăituiți de gonaci, urecheații aleargă spre plasele albe. Îmbrăcați și ei în alb, vînătorii le sar în spate și încearcă să-i apuce de blană. Este un spectacol fascinant. Un strigăt sfîșietor, ca un urlet de înjunghiat, este ultimul sunet pe care-l scoate urecheatul înainte de a ajunge în lăzile speciale. Norocosul zilei este, fără îndoială, Ion Tomozei, sau nea Ion, cum îi zic localnicii. Bărbatul, trecut binișor de prima tinerețe, a reușit totuși să prindă cu mîinile goale iepurele pe cîmp. „L-am fugărit și cînd am văzut că s-a împotmolit în zăpadă, am sărit peste el”, povestește cu mîndrie ne-a Ion. Pînă la urmă, după trei reprize de hăituieli, în lăzile celor de la filială au ajuns peste 60 de iepuri. Dar cel puțin pe atîția au reușit să scape. Poate spre ghinionul lor. Probabil că dacă ar fi știut că vor ajunge gratis în străinătate ar fi venit de bunăvoie.
Pentru vînătorii băcăuani, partida a fost un real succes. Mai ales că fiecare urecheat aduce în vistieria AJVPS un venit de două milioane de lei. Bani care, în opinia directorului Dumitru Vrînceanu, vor micșora cotizația vînătorilor băcăuani în acest an cu aproximativ o jumătate de milion de lei. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns