Ani de-a rindul salariile din România au fost tinute la nivele cit mai scazute pe motiv ca, in acest fel tara ar reusi sa atraga investitori straini ce ar cauta mina de lucru inalt calificata pe care s-o plateasca putin.
Anii au trecut, investitorii straini nu prea au venit (sau au fost interesati doar sa traga cite o teapa strategica) si mina de lucru inalt calificata s-a dus in Occident sa munceasca pe bani mai multi. Invatamintul, subfinantat, n-a mai putut pregati mina de lucru, industria a disparut si s-a zis si cu calificarea la locul de munca.
Am ramas doar cu oferta unor salarii scazute. Or, mina de lucru ieftina si necalificata se gaseste peste tot in lume iar investitorii au de ales. Si in ultima vreme aleg mina de lucru calificata si ieftina din China, de exemplu.
Este vorba, desigur, despre investitorii care infiinteaza fabrici si uzine destinate sa produca pentru export. Cum ar fi producatorii din IT, de exemplu.
Pentru ca mai exista o categorie de investitori straini: cei care vin sa produca pentru piata locala. Si ei au nevoie de personal calificat insa au o problema: nivelul salariilor fiind foarte scazut au dificultati serioase in a-si vinde produsele manufacturate si a realiza, astfel, profit.
Si ajungem la o concluzie care a fost evidenta pentru Ford inca de acum circa o suta de ani: salariile mici nu garanteaza profitul; daca vrei sa vinzi, trebuie sa ai cui.
Lasă un răspuns