– sustine conducerea noului Patronat Judetean al IMM-urilor, infiintat la inceputul acestui an
Mediul de afaceri bacauan are, de la inceputul acestui an, o noua organizatie: Patronatul Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Daca despre lansarea sa oficiala am informat la momentul oportun (la sfirsitul lui martie), zilele trecute am stat mai mult de vorba despre organizarea sa, despre strategia pe care o are si despre modul in care a dat piept, din plin, cu problemele generate de criza economica si financiara, cu doi dintre cei care il conduc, presedintele Gina Plantos (GP) si prim-vicepresedintele Catalin Martis (CM). Iata, astazi, prima parte acestui dialog.
– Trebuie sa va intreb, din capul locului, daca in Bacau se simtea nevoia inca unui patronat al intreprinzatorilor bacauani, pe linga cele care exista?
– GP: Nu se simtea, neaparat. Dar, CNIPPMR – Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania este organizatia patronala care are reprezentativitate la nivel de tara. Deci, chiar daca exista si alte patronate in judetul Bacau, era imperios necesara realizarea unei structuri nationale si teritoriale care sa aiba reprezentativitate la nivel national.
– In Bacau exista, totusi, un patronat al agricultorilor, o asociatie care functioneaza sub umbrela unei federatii nationale care este LAPAR – Liga Asociatiilor Producatorilro Agricoli din Romania. Insa, intr-adevar, pe segmentul IMM-urilor nu aveam o reprezentare puternic nationala, desi UGIR 1903 are, de exemplu, reprezentativitate si in judetul Bacau.
– CM: Majoritatea patronatelor bacauane sint adunate sub umbrela Camerei de Comert si Industrie. Dar patronatul nostru nu vizeaza doar o singura bransa ori cel mult doua-trei, ci o cupola pentru toate IMM-urile, indiferent de forma lor de organizare.
– GP: Ne-am inscris intr-o organizatie care se numara printre alte federatii patronale. Toate sint, insa, unite in Alianta Federatiilor Patronale din Romania. Intr-o federatie pot intra si intreprinderi mari si holdinguri. Noi ne-am gindit sa aducem, la un loc, IMM-urile, pentru ca stim ca 80% din Produsul Intern Brut al Romaniei este asigurat de astfel de intreprinderi.
Doi ani sub umbrela CNIPMMR
– Cind si cum a aparut ideea infiintarii noului patronat?
– GP: Eu am avut, initial, ca orice om, statut de salariat. Eram director economic la o firma cind a aparut posibilitatea de a accesa anumite fonduri pentru dezvoltarea acesteia. Astfel, am depus un proiect de finantare. Erau fonduri gestionate din bugetul de stat, derulate prin Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie – ANIMMC. Am avut unele probleme, eram si la inceput, dar de felul meu sint bataioasa si am facut un memoriu catre ANIMMC, dar si catre directorul general al bancii care cistigase licitatia pentru derularea fondurilor.
Memoriul a avut impact si am fost contactata de presedintele CNIPMMR Nord-Est, Neculai Vitelaru, care ne-a ajutat sa deblocam situatia. De aici, primul contact cu CNIPMMR. La putin timp am avut propria mea firma, evident un IMM. Am tinut aproape de Consiliul National aproape doi ani si am inteles rostul acestui patronat. Pentru ca judetul Bacau nu mai avea de ani buni o asemenea organizatie, m-am gindit ca ar fi bine sa o facem noi.
Organizarea IMM-urilor se bazeaza pe voluntarism
– Domnule Martis, aveti o experienta de citiva ani in mediul occidental. Ati facut un stagiu in celebra Legiune Straina, in Franta, si v-ati stabilit, pentru scurt timp, la Strassbourg, dar din 2003 ati infiintat o firma in Romania. Sinteti, deci, de asemenea, om de afaceri, dar acum ati preluat, de pe pozitia de prim-vicepresedinte, si conducerea Patronatului IMM-urilor bacauane.
– CM: Experienta din Franta vine din asa-numita „scoala a vietii”. Odata intrat in mediul de afaceri romanesc, am constatat, din pacate, ca aici mai sint inca mari probleme, desi chiar credeam ca lucrurile s-au mai schimbat. Lipseste o noua generatie care sa vina din urma. Apartin unei asemenea generatii si cred ca trebuie sa punem ceva in miscare. Si eu am cunoscut miscarea din interiorul CNIPMMR, iar din anul 2008 am luat parte la viata organizatiei tot mai activ. Am observat cu usurinta ca daca nu esti unit nimeni nu te baga in seama. Doar unitatea face forta.
– Ceea ce stim foarte bine de multi ani, dar inca nu se intimpla, la noi.
– CM: Este nevoie ca principalii pioni ai acestei miscari sa dea un exemplu de un astfel de voluntarism. Noi vrem sa facem aceasta si consideram ca vom reusi, pentru binele tuturor.
Lasă un răspuns