Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) susţine necesitatea imbunatatirii cadrului legislativ si reforma sistemului de pensii publice, prin adoptarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice si aplicarea principiilor unicitatii, contributivitatii si egalitatii in stabilirea si plata pensiilor. CNIPMMR – ne-a informat Patronatul Judetean al IMM-urilor Bacau – atrage atentia asupra cotelor foarte mari de contributii de asigurari sociale, in contextul fiscalitatii ridicate asupra fortei de munca si a mediului de afaceri.
Cotele de contributii de asigurari sociale sint: 31,3% pentru conditii normale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori; 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8% datorate de angajatori; 41,3% pentru conditii speciale si alte conditii de munca, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.
CNIPMMR solicita ca in Legea privind sistemul unitar de pensii publice sa se reglementeze ca in sistemul public de pensii sa fie asigurate in mod obligatoriu numai persoanele care obtin venituri de natura profesionala, nu si alte tipuri de venituri (de capital sau alte tipuri de venituri). CNIPMMR isi exprima dezaprobarea ferma pentru stabilirea platii CAS pe dividende in cazul acţionarilor / asociatilor, deoarece dividendele au natura unor venituri de capital si nu profesional. Referitor la stabilirea platii CAS pentru toate drepturile de autor, CNIPMMR solicita eliminarea acestei prevederi sau cel mult limitarea aplicarii ei, exclusiv pentru persoanele care nu au incheiate contracte individuale de munca. Ar trebui sa se reglementeze ca in sistemul public de pensii sa fie asigurate, obligatoriu, toate categoriile profesionale, inclusiv avocati si personalul clerical, pentru care nu ar trebui reglementat un regim special.
CNIPMMR solicita ca Legea privind sistemul unitar de pensii publice sa asigure aplicarea deplina a principiilor unicitatii, contributivitatii si egalitatii in stabilirea si plata pensiilor, fara mentinerea unor privilegii si drepturi suplimentare pentru anumite categorii sociale. Pentru categoriile pentru care se doreste stabilirea unui regim special, cu acordarea unor pensii mai mari decit cele stabilite potrivit principiului contributivitatii, CNIPMMR solicita sa se adopte dispozitii legale speciale, prin care sa se reglementeze acordarea acestor sume din bugetele ministerelor de resort, ca drepturi speciale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns