Centrul de permanență din incinta Spitalului de Pediatrie Bacău și-a închis, ieri, porțile pentru pacienți. În municipiul Bacău nu a mai rămas nici un astfel de loc, în care să fie asigurată primirea pacienților în cazuri de urgență și nu numai. „Oridinul Ministerului Sănătății prevede că aceste centre nu pot funcționa în localitățile cu structuri de urgență. Noi am încercat să-l menținem pe cel din incinta Pediatriei, pentru a nu crea o presiune mare asupra spitalului și pentru rezolvarea operativă a cazurilor. Asigurarea permanenței pentru copii cu probleme de sănătate va fi realizată în a doua cameră de gardă a Spitalului de Pediatrie”, ne-a declarat Cornelia Cocjocaru, director la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău.
În urmă cu mai bine de o săptămînă, conducerea DSP Bacău, împreună cu reprezentanți ai Casei de Sănătate, Colegiul Medicilor, Asociația Medicilor de Familie și medicii coordonatori din centru au susținut că s-a definitivat situația acestor centre de permanență din mediul rural și urban. Noua listă cuprindea cinci centre de permanență, printre care și cel din municipiul Bacău. Modificările au intervenit și la sat, însă, unde au rămas trei centre de permanență. Lista de la sfîrșitul lunii ianuarie cuprindea localitățile Nicolae Bălcescu, Sascut, Stănișești, Găiceana și Ghimeș Palanca. „Pentru că este la numai 12 kilometri de Bacău, am renunțat și la centrul din Nicolae Bălcescu. Situația centrului din Sascut este încă incertă și nu am stabilit încă dacă vom renunța la el sau nu”, a mai spus Cornelia Cojocaru. La Sascut, medicii care asigurau permanența în centru au refuzat să mai facă acest lucru, din cauza volumului mare de muncă, a banilor puțini și, mai ales, din cauza lipsei unui spațiu securizat. Dacă anul trecut ei primeau 1,4 milioane de lei pentru 12 ore de gardă, în acest an ei primesc 850.000 dacă au cinci consultații și 600.000 de lei dacă nu se preizntă nimeni pe timpul nopții pentru a solicita sprijin în centrul de permanență. Lor li se adaugă centrele de la Slănic Moldova și Tîrgu Ocna. Conducerea DSP Bacău susține că medicii de familie pot înlocui foarte ușor activitatea acestor centre, mai ales că prin contract, medicii de familie sînt obligați să meargă la domiciliul asiguratului. „În 27 de comune avem medici de familie care locuiesc acolo și acesta a fost unul din motivele pentru care s-a redus numărul acestor centre de permanență. Va spori în schimb rolul medicului de familie, care este obligat prin contract să meargă la domiciliul pacientului și să vadă dacă starea lui de sănătate se încadrează în categoria urgențelor sau poate fi tratat la domiciliu”, a precizat directorul de la DSP Bacău.
Aceste unități au fost înființate în 2001, principala justificare de atunci a șefilor sistemului sanitar fiind degrevarea serviciilor de urgență ale spitalelor, aglomerate de cazuri obișnuite care aveau nevoie doar de o consultație și de o rețetă. Tot la acea vreme, șefii sistemului sanitar se plîngeau de faptul că numărul internărilor din spitale este nejustificat de mare, tocmai pentru că bolnavii nu treceau întîi prin filtrul unui medic de familie. Pornind de la această teorie, în județul Bacău au fost înființate 17 centre de permanență, opt dintre ele funcționînd numai în municipiul Bacău. Acum, în Bacău nu mai este nici un centru de permanență. Dacă pe timpul zilei pacientul se poate adresa medicului de familie, pe timpul nopții, în caz de urgență, acesta va pune mîna pe telefon și va chema mașina salvării și nicidecum medicul de familie. Pentru orice problemă minoră de sănătate, băcăuanii vor asalta serviciul de urgență dela spital, iar cei de la țară, mai ales unde medicii de familie nu locuiesc în comună, vor trebui să apeleze tot la mașina ambulanței pentru a ajunge la spital. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns