• Carom, societate care îi aparține omului de afaceri timișorean Ovidiu Tender a devenit acționar majoritar la Uton Onești • Tender s-a dat în judecată pe el însuși pentru a obține în instanță transferul dreptului de proprietate asupra unui număr de peste 700.000 de acțiuni în valoare de 1.400 de miliarde de lei
O situație cel puțin ciudată s-a petrecut la începutul lunii februarie în structura acționariatului societăților Carom și Uton. Printr-o acțiune în instanță, firma Tender, aparținînd omului de afaceri Ovidiu Tender, a intrat în posesia a peste 90 la sută dintre acțiunile Uton, iar Carom a devenit proprietarul Uton. În acest fel, Ovidiu Tender a devenit stăpîn pe două dintre cele mai cunoscute firme de pe platforma oneșteană. Pentru a înțelege mai bine ciudățenia prin care s-a ajuns în această situație trebuie să precizăm mai întîi care era structura acționariatului la cele două firme. Conform datelor de la Registrul Comerțului, pe 20 februarie 2004, la Carom structura acționariatului se prezenta astfel: Tender SA avea o participație la capitalul social de 109.1 miliarde de lei reprezentînd 51 % din acțiuni, V.G.B. Oil, cu un aport la capitalul societății de 92,2 miliarde de lei, deținea 43 % din acțiuni, iar alte persoane fizice care au mai vărsat la capitalul social al Carom alte 12,4 miliarde de lei pentru care au devenit proprietarii a aproape șase la sută din acțiunile Carom.
La Uton, acționari principali erau o persoană fizică, Ovidiu Lucian Tender, care deținea 47 % din capitalul social, și Metal Invest, firma omului de afaceri Gheorghe Chealfă, căruia îi revenea 43 % din capitalul social al Uton Onești. Restul pînă la 100% din părțile sociale erau deținute de o persoană juridică și alte persoane fizice .
Ovidiu Tender s-a dat în judecată pe el însuși
Potrivit datelor de mai sus, la ambele societăți acționar majoritar era Ovidiu Tender. Cu toate acestea, la începutul lui 2004, pe rolul Tribunalului Bacău s-a înregistrat un litigiu comercial în urma căruia
Carom a cerut instanței să constate și să aprobe transferul „asupra dreptului de proprietate a unui număr de 729.902 acțiuni deținute de pîrîții Metal Invest Grup Dărmănești și Ovidiu Lucian Tender, la Uton”, în valoare de 1.400 de miliarde de lei. Prin acest demers, Carom, implicit Ovidiu Tender, s-a dat în judecară pe el însuși. Motivul invocat de Carom a fost acela că pîrîții, în speță Ovidiu Tender și Metal Invest, au gajat cu acțiunile lor îndeplinirea unui contract de cesiune de creanțe de la VGB Impex București către Carom. Altfel spus, firma Tender SA a preluat datoria pe care o avea de plătit VGB Impex, al cărui director este Basran Kadri Mazhar, către Carom, și a girat că se va achita de această obligație, cu acțiunile deținute la Uton de Ovidiu Tender și firma Metal Invest.
Conform contractului de cesiune de creanță (așa se numește documentul prin care o firmă preia spre plată datoria unei alte firme către o a treia – n.r.), firma Tender a preluat o datorie a lui VGB Impex de exact aceeași valoare cu a acțiunilor deținute de principalii acționari la Uton, în valoare de 1.400 de miliarde de lei. Nici un leu mai mult sau mai puțin.
Conform acestui contract de cesiune de creanță, firma Tender ar fi trebuit să achite la Carom cu bani, produse sau servicii, datoria pe care o preluase de la VGB Impex. În instanță, Carom a reclamat faptul că firma Tender nu s-a achitat de datorie și, în consecință, giranții trebuie să plătească în locul ei. „Pe 15 ianuarie 2004, Tender SA a luat cunoștință de notificarea trimisă în vederea achitării datoriei preluate de la VGB Impex și ne-a comunicat că, urmare a situației actuale a societății, este în imposibilitate de a onora obligațiile de plată asumate. În consecință, înțelege să dea curs oricăror demersuri întreprinse de societatea noastră pentru recuperarea datoriei. În plus, ambii giranți recunosc cuantumul datoriei și își arată disponibilitatea cu privire la executarea gajului”, se arată într-un document emis de Carom.
CNVM s-a opus transferului de acțiuni dintre cele două părți
Societatea Uton era, pînă la ora efectuării transferului dreptului de proprietate a acțiunilor, ceea ce se numește societate deschisă, adică, acțiunile puteau fi tranzacționate doar prin intermendiul pieței bursiere. „În general, acesta este rolul pieței bursiere, să evite transferul direct de acțiuni dintre acționari, pentru a permite circulația acțiunilor între eventualii cumpărători. De aceea transferul de acțiuni se face pe piața de capital”, ne-a declarat Ciprian Ene, de la biroul de presă al Comisiei Naționale de Valori Mobiliare (CNVM). De altfel, aceasta a fost și poziția adoptată de CNVM atunci cînd Carom a făcut cunoscută intenția sa de a pune gajul în executare. Conducerea CNVM a arătat printr-o adresă depusă la dosar că „transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor Uton urmează regimul juridic special instituit de legislația pieței de capital”. În instanță ,Carom a invocat faptul că prevederile legale în domeniu pot fi exceptate în cazul în care există o hotărîre judecătorească sau cînd există deja un titlu executoriu în privința acțiunilor.
Judecătorii băcăuani au considerat întemeiată argumentația Carom și au acceptat transferul de acțiuni. Cei doi care au pierdut acțiunile în favoarea Carom, Ovidiu Tender și Metal Invest, au depus declarații la instanță că nu au de gînd să atace în nici un fel decizia de la Tribunal, lucru uimitor, dacă ținem cont că cel puțin Metal Invest a pierdut o sumă imensă prin această decizie. Reprezentantul CNVM Ciprian Ene ne-a declarat ieri că „în cazul în care există deja o hotărîre judecătorească definitivă, Registrul Independent va opera transferul de acțiuni, atunci cînd acesta va fi anunțat. În cazul Uton, acest anunț nu a fost încă făcut, iar CNVM nu are nici o informație cu privire la existența unei hotărîri definitive. Vom solicita o copie după hotărîrea judecătorescă și vom analiza situația”, ne-a mai declarat Ciprian Ene.
„Nu m-a forțat nimeni să vînd acțiunile”
Cel mai cîștigat a ieșit Ovidiu Tender, care a devenit în acest fel acționar majoritar la ambele societăți oneștene. Asta cu atît mai mult cu cît, potrivit declarațiilor din instanță, datoriile între Carom și Tender urmează să se compenseze și nu să se plătească efectiv. Contactat telefonic, Ovidiu Tender a spus că, într-adevăr, „am preluat Uton și l-am dat la Carom. Acum vă rog să mă scuzați, că sînt la Strasbourg la Parlament și nu mai pot vorbi”, ne-a spus Tender, în momentul în care l-am întrebat dacă datoria VGB Impex către Carom, care a fost preluată de firma sa și gajată cu acțiunile de la Uton, este reală.
Cel care a avut de pierdut din toată această operațiune complicată este doar omul de afaceri Gheorghe Chealfă, patronul de la Metal Invest, care a rămas fără aproximativ 700 de miliarde de lei, partea care i s-ar fi cuvenit pe acțiunile sale dacă le-ar fi scos la vînzare pe piața de capital. Chealfă spune că era oricum minoritar la Uton și nu avea putere de decizie. „În Consiliul de Administrație el avea doi reprezentanți, eu numai unul și nu mi-a mai convenit, pentru că nu aveam putere de decizie. Am spus că ori preiau eu totul, ori mă retrag și, după o discuție cu Tender, am decis să mă retrag. Am stabilit planul dinainte și a fost doar o formalitate transferul acțiunilor”, ne-a declarat Gheorghe Chealfă. Inițial, el a negat vehement faptul că ar fi fost forțat să renunțe la acțiuni. Mai apoi, pe parcursul discuției, s-a contrazis, după ce a recunoscut că Tender a condiționat achitarea datoriilor către Carom de cedarea acțiunilor pe care le avea Chealfă la Uton. „Tender SA ar fi trebuit să achite datoria cu produse, am făcut o înțelegere între noi, un barter, dar nu a mai livrat nimic și a condiționat contractul de livrări de produse de cedarea acțiunilor mele de la Uton”, a spus într-un final Gheorghe Chealfă. Ovidiu Tender, la rîndul lui, neagă faptul că ar fi făcut presiuni în vreun fel asupra partenerului său de afaceri. „N-am forțat mîna nimănui să cedeze acțiunile”, ne-a declarat laconic proaspătul patron al celor două societăți. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns