Perioada de operare este 10 ianuarie – 10 februarie. În județul Bacău sunt vizate doar 10.249 de exploatații agricole cu sau fără pesonalitate juridică, selectate aleatoriu.
Aproape 10.250 de exploatații agricole din toate localitățile județului Bacău, producători agricoli individuali și societăți agricole vor fi, în perioada 10 ianuarie – 10 februarie, subiecții „Anchetei structurale în agricultură 2013”. Operațiunea are loc la numai trei ani de la ultimul Recensământ agricol, este ordonată de Consiliul Europei în toate țările UE și va fi realizată și în anul 2016. „Ancheta structurală – ne-a declarat directorul executiv al Direcției Județene de Statistică, Eugenia Harja – urmărește obținerea informațiilor privind structura exploatațiilor agricole: numărul acestora, mărimea medie a exploatației, suprafața agricolă utilizată, efectivele de animale, irigațiile, agricultura ecologică, mașinile și echipamentele agricole, persoanele care desfășoară activități agricole, dezvoltarea rurală etc.” Datele înscrise în chestionare corespund situațiilor de la finalul anului 2013.
În eșantionul celor aproape 10.250 de exploatații agricole sunt cuprinse toate cele 752 de societăți comerciale agricole, asociații sau alte organizații cu acest profil și cu personalitate juriodică din județ. În schimb, dintre agricultorii cu exploatații individuale, au fost aleși numai 9.497, extrase din baza de eșantionare, potrivit metodei sondajului stratificat, cu selecție simplă aleatoare.
Cum recunoști un operator de interviu
Operatorii de interviuri, în această acțiune, nu intră, așadar, în fiecare gospodărie dintr-o localitate. Însă cei care bate la poartă vor putea fi ușor identificați după ecusonul pe care îl poartă, de culoare predominant verde, pe care sunt înscrise datele sale de identificare. De asemenea, operatorii vor purta și câte o geantă de culoare verde-închis, de la recensământul agricol din 2010.
Practic – a precizat Eugenia Harja -, se va completa un chestionar standard, în care volumul de informații solicitat este mai mic decât cel de la recensămintele agricole obișnuite. În principiu, conform numărului de exploatații agricole din eșantion și de norma fixată, în fiecare localitate va ajunge câte un operator de interviu. Important de știut este și că chestionarele vor fi completate autonom de reprezentanții exploatațiilor agricole cu personalitate juridică, care însă vor putea solicita, telefoni, lămuriri operatorilor de interviu, dacă va fi cazul. În gospodăriile individuale, însă, prezența operatorilor este obligatorie.
Răspunsurile la întrebările din chestionar sunt obligatorii, conform normelor legale în vigoare. Datele individuale înscrise în formulare sunt confidențiale și vor fi utilizate numai în scopuri statistice. Persoanele fizice intervievate au obligația de a furniza operatorilor de interviu sau de a înscrie în formulare date și informații corecte și complete. Cei vizați sunt obligați să furnizeze datele și informațiile solicitate. Cine refuză poate fi amendat cu 10.000 până la 100.000 de lei.
Pentru ce se culeg datele
Scopul acestei cercetări statistice este de a asigura date pentru fundamentarea politicilor naționale în domeniul agricol, în concordanță cu acquis-ul statistic comunitar, comparabile la nivel internațional, necesare procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună. De asemenea, datele obținute la ancheta structurală în agricultură se utilizează pentru actualizarea Registrului Statistic al Exploatațiilor Agricole, care reprezintă cadrul de eșantionare pentru toate cercetările statistice din domeniul agriculturii și pentru obținerea de statistici suplimentare pentru îmbunătățirea calității indicatorilor de agromediu și pentru elaborarea politicilor agricole și de dezvoltare rurală. Datele vor fi folosite pentru statistici comparabile privind structura exploatațiilor agricole pentru orientarea politicilor agricole comunitare, prin utilizarea unor clasificări standard ale exploatațiilor agricole și utilizarea unor caracteristici clare, în vederea stabilirii tendințelor și pentru o abordare unitară a problemelor specifice agriculturii.
Petru DONE
Lasă un răspuns