• o parte din școli au început să primească de joi fișele cu opțiunile eleilor • după ce toți elevii vor completa datele și le vor lăsa la școli, fișele vor ajunge la centrele de înscriere • operațiunea trebuie să se finalizeze pînă pe 3 iulie
Absolvenții claselor a opta care au luat note de trecere au început să-și completeze, începînd de joi, fișele de înscriere pentru admiterea în licee, școli de arte și meserii cu opțiunile personale, în vederea repartizării computerizate, care se va desfășura pe 9 iulie. Deși data din calendar de la care părinții și elevii puteau începe să-și completeze fișele era vineri, cele mai multe școli din județul Bacău au început încă de joi seara să primească formularele elevilor. „Noi am avut datele finale legate de admitere de joi, iar joi seara au venit primii părinți să-și compelteze fișele. Am adaptat programul de înscriere în funcție de cel al părinților, așa încît și vineri dimineață au fost profesori în școală care au așteptat candidații la înscriere. De asemenea, o parte dintre diriginți a venit vineri seara, pentru părinții care au lucrat dimineață, iar cei care nu s-au înscris sînt așteptați și sîmbătă”, ne-a declarat Maria Cozma, directorul adjunct al Școlii 10 din Bacău.
Marea majoritate a școlilor din oraș a programat elevii și părinții în așa fel încît, pînă astăzi, să se finalizeze completarea fișelor de înscriere ale tuturor candidaților. „Noi am programat toți părinții să vină dimineață, la ora 8.00, să completeze fișele. Cei mai mulți au făcut deja acest demers, iar părinții care au fost ocupați și nu au avut cum să vină, vor găsi și astăzi pe cineva în școală” , spune și Elisabeta Deaconu, directorul Școlii „Domnița Maria” din Bacău.
Și la Școala 15 din Bacău era, vineri dimineață, agitație mare în sălile de clasă. Părinții, însoțiți de copii, erau îndrumați de profesorii diriginți să completeze fișele cu opțiunile pentru admiterea în liceu. „Media mea de admitere este 9,25, iar în fișa de înscriere am trecut 11 opțiuni. Fiind pe locul 700 pe lista județeană de admitere, nu am cum să nu prind un loc, pentru că numărul de locuri de la cele 11 opțiuni completate este mai mare decît 700”, ne-a explicat Constantin Gheorghe, tatăl unui candidat care tocmai terminase de completat fișa de înscriere.
Cum se fac listele de admitere
Potrivit profesorilor diriginți, cei mai mulți dintre părinți și elevi au acceptat sfaturile date în privința modului de completare a fișelor de înscriere. „Probleme mai mari avem cu elevii care au note ceva mai mici, care nu prea acceptă recomandările noastre. Pentru a nu rămîne pe dinafară, noi le recomandăm să treacă mai multe opțiuni, însă o parte dintre ei preferă să treacă cîteva coduri de la liceu, iar școlile de arte și meserii le cam neglijează”, spune Floarea Cucu, directorul Școlii 15 din Bacău. Conform calendarului de desfășurare a admiterii, elevii trebuie să completeze fișele cu opțiunile pînă cel mai tîrziu pe 3 iulie. Numai că în acest interval fișele ar trebui să ajungă la cele 11 centre de înscriere din județ, unde datele vor fi introduse în calculator, iar apoi listate și afișate. Părinții și elevii ar trebui, apoi, să meargă la centrele de înscriere să verifice corectitudinea datelor personale înscrise pe fișă: numele, media claselor V-VIII și notele la Testele naționale și să semnaleze eventualele erori conducerii școlii pentru a fi remediate. Pe fișa care trebuie depusă pînă pe 3 iulie se completează opțiunile, în ordinea intereselor, preferințelor și aptitudinilor elevilor. Algoritmul de repartizare ordonează elevii după medii și îi repartizează în această ordine pe baza opțiunilor exprimate. Altfel spus, media este cea care primează, un elev cu notă mai mică neputînd ocupa locul unuia cu nota mai mare. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns