Investitorii cer un dialog real cu guvernanții și tratament egal în raport cu investitorii străini.
Petru DONE
Doi dintre cei mai importanți industriași din România, administratori de capital românesc, Ioan Niculae și Ștefan Vuza, care dețin, între altele, combinatele Amurco Bacău și Chimcomplex Borzești, fac parte din recent înființatul Consiliu Director al Forumului Investitorilor Autohtoni (FIA). Consiliul are 11 membri, iar președintele său este Ioan Niculae. Din acest organism mai face parte un industriaș de origine băcăuan, Viorel Cataramă.
FIA însăși a fost înființat de puțină vreme, mai exact în primăvara acestui an, însă la circa 15 ani distanță de când o organizație similară a fost constituit, la noi, de investitorii străini în România. Distanța în timp este considerată de Ioan Niculae ea însăși unul dintre dezavantajele pe care investitorii români le au în raport cu cei străini, dezavantaje reclamate de FIA și pentru care cere guvernanților soluții de îndepărtare a lor. Dar, FIA scoate pe masă și alte probleme ale industriei românești, atât cât aceasta mai există. Ele au fost concentrate în trei domenii prioritare, care privesc energia, impozitul forfetar și taxa pe valoarea adăugată. Dorim ca autoritățile statului să-și facă timp să ne primească la discuții pe cele trei teme vitale pentru economia românească, pentru menținerea locurilor de muncă – a spus Ioan Niculae. Noi am constatat că în primele cinci luni ale acestui an numărul locurilor de muncă a scăzut dramatic. Dacă nu se rezolvă problemele monitorizate de noi, economia României va avea o tendință de scădere accentuată în acest an. Noi vom veni cu propuneri pentru inițiative legislative care să susțină economia. Și nu avem pretenția ca propunerile noastre să fie îndeplinite în totalitate, ci măcar să fim ascultați.”
Industriașii români susțin că și în raportul cu investitorii străini sunt dispuși la dialog, pentru că nu au interese contrare, dar vor să nu fie defavorizați în raport cu ei, prin facilitățile care li se acordă acestora.
România – a precizat Ioan Niculae – mai are 4,2 milioane de angajați și mai mult de 57% sunt susținuți de capitalul românesc, deși acesta deține numai 17 – 18% din resurse. Restul este deținut de străini. La noi în țară, între primele 100 de companii cele românești sunt mai puține decât degetele de la o mână. „Noi nu vrem privilegii în raport cu alte asociații ale investitorilor, dar nici să fim dezavantajați – a mai spus președintele FIA. Lucrăm cu multe firme străine, din care foarte multe sunt firme serioase.”
Investitorii români mai cred că este foarte multă confuzie în mangementul economic al României. „Vrem măcar să știm dacă anumite domenii industriale nu trebuie să mai existe în România – a precizat Niculae. Măcar să știm către ce alte domenii să ne îndreptăm. Este cunoscut ce se întâmplă acum cu energia electrică și cu prețul gazelor naturale la noi. Gazele s-au scumpit peste noapte, pe șest, fără să știm și noi. Credem că este o bătaie de joc. Guvernanții se fac că vorbesc cu noi, dar fac ce vor ei.
Numai în industria îngrășămintelor chimice, plus terții care țin de ea, vor dispărea, prin scumpirea gazelor naturale, 57.000 de locuri de muncă, în acest an. Numai în acest an, prețul energiei a crescut, pe total, cu circa 37%. Scumpirile au fost motivate prin regulile impuse de Uniunea Europeană, ceea ce nu este adevărat. Ba, aceste măsuri sunt împotriva regulilor europene.”
Lasă un răspuns