• aleșii locali au luat sute de milioane de lei de la „Investiții” și i-
au alocat pentru „Paza și stingerea incendiilor”
Comuna Plopana devine un exemplu clar despre cum nu trebuie aplicată autonomia locală, despre cum bani alocați investițiilor ajung, legal, pe Apa Sîmbetei sau capătă alte destinații, alese după bunul plac al celor puși să ia decizii pentru comunitate. O informație simplă, venită ca un zvon la urechile noastre, ne-a făcut să descoperim la Plopana fapte uluitoare despre un război politic dus la extrem și în care interesele electorale ajung mai presus de cele ale locuitorilor de acolo. Războiul se poartă, încă din 2000, între Gheorghe Andrieș, primarul PD al comunei, și un grup de consilieri locali, majoritari în Legislativul local, format din cinci consilieri PRM și cinci aparținînd PSD. Aceștia din urmă au decis, luna trecută, la votul asupra bugetului comunei, să disloce sute de milioane de lei de la capitolul Investiții, pentru a da banilor alte întrebuințări, necesare, dar nu presante. Cel puțin așa susține primarul comunei.
Evacuare politică
Care era, totuși, zvonul ce ne-a stîrnit interesul? Cică primarul Andrieș ar fi evacuat-o din sediul Primăriei pe Melania Știrbu, șefa Centrului Agricol (CA) din Plopana, aparținînd Direcției Agricole. Contactat telefonic, Nicolae Știrbu, consilier local PSD și soț al șefei Centrului Agricol, ne-a declarat că soția sa a fost evacuată pe 11 ianuarie, după ce el, în calitate de ales local, ar fi votat „împotrivă” la proiectul de buget propus de primarul Andrieș. „I-a spus soției că trebuie să se răzbune pentru că am votat contra”, ne-a povestit consilierul Știrbu. El își motivează și votul. „Am luat bani de la capitolul «Investiții» și i-am alocat altor scopuri. Asta pentru că la școală nu sînt lemne, nu au extinctoare PSI și nu au autorizație de funcționare. În plus, mașina pompierilor este stricată”, spune Știrbu. El recunoaște că soția mai lucrează pe același post și în comuna alăturată, dar spune că asta nu afecta activitatea ei, ca reprezentant al Direcției Agricole.
La fața locului, primarul Gheorghe Andrieș, ne-a declară că, „în mare parte, cauzele conflictului sînt politice, asta e un adevăr”. Dar, explică primarul, evacuarea a fost dictată de lipsa acută de spațiu în sediul Primăriei. Ne-a arătat fiecare birou, fiecare încăpere: toate ticsite de oameni și fișete cu acte. „În biroul unde stătea doamna Știrbu mai funcționau încă alte trei servicii. Nu avem spațiu sufucient. De exemplu, nici casierul nu are biroul lui, cum ar fi normal. Ține casa de bani și fișetul cu acte pe hol”, ne arată Andrieș. El mai spune că, oricum, nu înțelege care era statutul șefei CA. „Făcea cîte un buletin statistic, pe care îl dădea «în creion» la Direcția Agricolă. N-am văzut să le spună oamenilor care e politica în domeniul agriculturii, n-am văzut să le spună cum se face agricultură. Ea nu se comporta ca un specialist. De asemenea, toate actele legate de aplicarea legilor Fondului Funciar le ținea la ea în fișet, încuiate. Marțea și joia lipsea, pentru că pleca la Lipova. Se bloca imediat activitatea, pentru că oamenii veniți cu probleme de pămînt eram nevoiți să-i chemăm în altă zi”, ni se plînge primarul comunei Plopana.
Între timp, consilierii locali au votat o hotărîre prin care îl obligă pe primar să o reprimească în spațiu pe Melania Știrbu. „Am contestat decizia în Contencios, mai ales că spațiul nu aparține Consiliului Local, deci nu poate dicta așa ceva”, afirmă Andrieș.
Sute de milioane duse pe „obiecte de inventar”
Problema conflictului cu familia Știrbu este una dintre cele mai mici, față de războiul pe care-l are de purtat primarul cu mare parte, majoritatea chiar, dintre consilierii locali PSD și PRM. Conflicte de acest gen, unde primarul se află în minoritate față de consiliul local (CL), se întîmplă mereu, dar actele puse la dispoziție de Gheorghe Andrieș demonstrează o stare de lucruri alarmantă. Toată lumea se plînge că nu sînt bani de investiții, dar, la Plopana, sume importante au fost dirijate, prin votul consilierilor, în alte zone. „E legal ce au făcut ei, dar e imoral”, opinează primarul.
„Activitatea administrației locale, de la alegeri și pînă acum, a fost dirijată nu în interesul comunității, ci în cel de partid. Consilierii PRM și cei ai PSD s-au coalizat, au format o majoritate în CL. Toate proiectele privind problemele comunei au fost modificate în mod tendențios. Niciodată, bugetul nu a fost votat așa cum l-am gîndit”, susține Andrieș. El se plînge că niciodată nu a fost invitat în comisiile tehnice ale CL ca să i se ceară explicații privind proiectele de buget comunal. „Ședințele se făceau în secret, fără să am posibilitatrea să-mi susțin punctul de vedere”, spune primarul.
Gheorghe Andrieș spune că, de exemplu, a vrut să finalizeze o școală (construită din pămînt, în 1928). A reușit să obțină finanțare de la Consiliul Județean, care a alocat, în acest scop, 500 de milioane de lei. „Din acești bani, consilierii mi-au lăsat inițial, pentru investiția de la școală, numai 200 de milioane de lei. Abia după rugăminți mi-au lăsat 400 de milioane. Restul banilor i-au alocat altor scopuri”, povestește Andrieș.
Un alt caz este legat de noul sediu al Primăriei. Pentru că actualul spațiu este impropriu, a fost cumpărat un imobil mare, dar părăginit, ce aparținuse Federalcoop. Reamenajarea imobilului este gata în proporție de 70 la sută. În decembrie s-a montat partea lemnoasă a acoperișului, dar nu au mai fost bani și pentru tablă. Lucrările s-au făcut cu forță de muncă locală, fiind angajați șomeri, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Primarul spune că, astfel, s-a economisit un miliarde de lei, bani care ar fi fost cheltuiți dacă nu s-ar fi apelat la această metodă. „Anul acesta, prin bunăvoința CJ, am primit 670 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de investiție la noul sediu. Mi-au luat 476 de de milioane de lei și i-au redirecționat în două locuri. Au dat 326 de milioane de lei pentru acțiuni de pază și stingere a incendiilor. Acolo erau deja alocate 150 de milioane, sumă care ar fi fost mulțumitoare. De asemenea, au dat 150 de milioane de lei pentru «obiecte de inventar în învățămînt». La acest capitol erau deja trecute 915 milioane de lei, sumă suficient de consistentă”, istorisește primarul. El spune că ar fi avut nevoie neapărat de 150 de milioane de lei ca să achite niște lucrări efectuate deja, în avans. „Cum să-i plătesc acum? Dacă lăsau banii, lucrările ar fi fost finalizate. Aici se vede că ei votează tendențios. Nu e normal să dai 500 de milioane la PSI”, se întreabă Andrieș.
„Niet kultur”
Primarul ne spune că, în campania electorală din 2000 a promis că va rezolva problemele legate de sediul Primăriei, al unei săli de festivități, unde să se oficieze și cununiile civile, și al unei biblioteci comunale. Dacă, pentru primele două, speranțele s-au cam dus odată cu banii, pentru bibliotecă lucrurile sînt și mai curioase. „Cam jumătate dintre consilieri sînt cadre didactice. Mă așteptam să susțină mai mult proiectul bibliotecii. Am propus să se aloce în acest an 70 de milioane de lei. Din aceștia, au luat 60 de milioane de lei și i-au dat tot la obiecte de inventar pentru școală. Au rămas 10 milioane de lei pentru tot anul”, se plînge Gheorghe Andrieș. El spune că, dacă ar fi fost aprobate sumele cerute, ar fi vrut să cumpere un calculator la bibliotecă. „Mai vroiam să cumpăr cărți, că în ultimii patru ani nu s-a luat nici una”, afirmă primarul.
Concluzia, după aceste pățanii, este clară, cel puțin pentru Gheorghe Andrieș. „Mi-au luat toți banii, ca să nu pot face nimic”, crede primarul comunei Plopana. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns