Constituția României stipulează, la art. 28: „Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poștale, al convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. Pedepsele și sancțiunile aplicate în cazul încălcării acestor prevederi sînt reglementate de legi organice. Cum se respectă, la noi, acest drept fundamental? Răspunsul îl putem avea, în parte, din relatarea ce urmează:
Periplul unei scrisori violate
Rodica Balău, str. Logofăt Tăutu nr. 11, sc. B, etaj II, apart. 7: Urma să primesc o scrisoare din Spania, de la fiica mea Mațner Gabriela Melexina, căsătorită, mamă a doi copii minori, prin care trebuia să-mi trimită certificatul de naștere al fiului său cel mai mare, Alexandru, în vîrstă de 14 ani, și buletinul ei pentru a putea solicita eliberarea cărții de identitate a acestuia. Scrisoarea a fost expediată din Madrid pe 23 iulie a.c. (data poștei) și a ajuns la Bacău pe 28 iulie, după ce cu o zi înainte fusese cartată de Biroul Internațional de Transfer București (27 iulie, ștampila Biroului). Precizez toate aceste detalii deoarece de abia acum încep semnele de întrebare. Primul: cum a putut fi ștampilată scrisoarea la Bacău pe 28 iulie, fiind zi de duminică, nelucrătoare inclusiv pentru poștă. Următoarele: de ce scrisoarea mi-a fost avizată abia în seara zilei de 31 iulie, și nu pe 29, respectiv luni, iar la ridicare – joi, 1 august, dimineața, prezenta urme clare de violare? Problema pe care v-o sesizez a avut următoarea derulare: luni – 29, m-am prezentat la Oficiul Poștal nr.3 pentru a mă interesa de sosirea plicului. Aici am fost luată în primire de un grup de cîteva persoane, format din factori poștali și gardieni publici care nu mi-au permis să stau de vorbă cu cineva din conducerea instituției. Miercuri m-am prezentat din nou la Oficiul respectiv, unde gardianul public m-a informat că a încunoștiințat despre cazul meu pe cine trebuia. Voiam să ridic plicul direct de aici, dar nu mi s-a dat, ceea ce mi s-a părut suspect. Abia seara am primit avizul pentru oficiul poștal nr.8 de pe strada Mioriței. La ridicare, am constatat că plicul era violat, pus în pungă de plastic și însoțit de un proces verbal cu următorul conținut: „nr. 947, întocmit de CRT Bacău, Oficiul Poștal 3; s-au constatat: la verificarea corespondenței externe simple, s-au găsit trimiterea mai sus-menționată cu clapeta lipită cu bandă scotch sub care se observă clare urme de dezlipire; trimiterea s-a ambalat în pungă nailon sigilată cu sigiliul 907 și s-a returnat la destinatar. Cerem a se lipi la prezentul proces-verbal. Întocmit pe 28 iulie 2002 (conform ștampilei poștei)”.
Mă întreb din nou: cum se pot rezolva lucrări în zilele de repaos duminical? De ce, dacă lucrurile erau clarificate, nu mi-a fost înmînată scrisoarea luni, cînd m-am prezentat la OP 3, ci abia după trei zile? Unde și de către cine s-ar fi putut viola plicul, pentru a se putea aplica sancțiunile legale? În plic am găsit doar buletinul de identitate al fiicei. Presupun că funcționarii care l-au violat au sperat să găsească ceva valută. Nu știu dacă conținea așa ceva, deci nu mă pronunț. Tergiversarea pe care v-am relatat-o îmi spune, însă, că lucrurile nu sînt deloc curate la poșta băcăuană. Ce mă sfătuiți să fac?
Redacția: Ne surprinde și pe noi cazul relatat, deși nu e singurul despre care am fost sesizați. În legătură cu căile de atac, vedem două posibilități: o audiență la directorul Direcției Regionale de Poștă Bacău și o sesizare la Oficiul de Protecție a Consumatorului. După aceea, eventual, mai putem sta de vorbă. (Rubrică realizată de Florin DUNĂREANU)
Lasă un răspuns