Frumoasa Elenchi „răpită în noaptea nunții”
Eugen ȘENDREA
Sosirea lui Vodă Caragea în București „a fost semnalul unei mari calamități pentru țară”. Chiar în noaptea instalării sale, Palatul domnesc de la Mihai Vodă din Dealul Spirii a ars pînă în temelie, iar țara a fost lovită „de o boală năprasnică și grozavă” <
Ce-i îndemnaseră pe cei doi tineri la un duel? Se va afla și motivul: o jignire pe care o adusese Dumitrache sorei lui Iancu, Elenchi. Nu mai era un secret pentru nimeni, că Elenchi Caragea era în dragoste cu Scarlat, fratele lui Dumitrache Bărcănescu. Toate ar fi fost bune, dacă cei doi îndrăgostiți n-ar fi fost veri primari. Din nefericire, ei se aflau într-o „dragoste vinovată”. Nu țineau însă seama de nimic și „puteau fi întîlniți, nedespărțiți, la sindrofiile date de primul domn pămîntean (Grigore Dimitrie Ghica), în palatul lui Ramanit de pe podul Mogoșoaiei. Aici Elena juca „numai cu Scarlat Bărcănescu”. Se simțeau fericiți și „se socoteau făgăduiți unul altuia prin jurămînt”. Pentru a se închide gura lumii, părinții Elenei hotărăsc să-i despartă. O mărită pe Elena cu Ion, feciorul banului Constantin Bălăceanu, „un tînăr care o iubea în taină și-i făcea serenade noaptea pe lună, sub fereastra iatacului”. Dar nici tînărul Ion, nici titlurile, nici averea, n-o impresionează. Chiar în noaptea nunții fu răpită, desigur de Scarlat, și fugiră la Brașov. „Elenchi Caragea, într-adevăr era de o frumusețe extraordinară”, una din frumusețile mari care au uimit în secolul al XVIII-lea și în pragul secolului XIX-lea”. Nu rezistă la frumusețea ei, nici consulul Austriei la București, herr von Lichman. Rigidul diplomat se transformă subit în cel mai furibund duelgiu; sub pretextul unui pamflet, trimisese martorii lui Scarlat, cel iubit de Elenchi, pentru o întîlnire în grădina Scuffa, angajînd în secret și cîțiva bătăuși, ca să-i frîngă oasele acestui tînăr chipeș în vîrstă de 25 de ani, care îndrăznise să sfideze pe reprezentantul imperiului”.
Și iată că au trecut cinci ani de la teribila dramă din marginea Bucureștilor. Ce s-a întîmplat cu Elenchi și Scarlat? Duminică, 24 aprilie 1832, în conacul lui Scarlat din satul Bărcănești de lîngă Ploiești, preotul Ion Popa dădea binecuvîntarea căsătoriei Elenichii Caragea cu Scarlat Bărcănescu, hotărîți să înfrunte cu încăpățînare și urile, și gura lumii, și împotrivirile părinților. Speriat, protopopul Dumitru ot Sud Prahova, scrie mitropolitului Munteniei: „Dumnealui biv vel comisul Scarlat Bărcănescu, venind aici la moșia dumnealui ce se numește satul Bărcănești, au chemat pe preot. Acesta, sfiindu-se de dînșii, i-a și cununat, față fiind și alte ipochimene mari acolo”.
Firește „scandalul izbucni iarăși”, dar „căsătoria odată oficiată, era greu să se mai fărîme legăturile ei”. Și, văzîndu-se acum la casa lor, Scarlat și Elenchi se gîndiră să clădească acolo, în Bărcănești, unde nuntiseră, o școală pentru luminarea copiilor sărmani și o biserică, pe pereții căreia un pictor le-a zugrăvit chipurile spre pomenire. Au avut trei fete și doi băieți”. Dar viața-i scurtă. În noiembrie 1863 se stinge din viață Scarlat. Cîțiva ani mai tîrziu îl urmează și Elena. Vor fi înmormîntați în biserica din Bărcănești. Două frumoase pietre funerare se află pe mormintele lor, una lîngă alta, „pentru cei ce au fost statornic credincioși unul altuia”. Amintirea duelului din 1827 va rămîne mult timp întipărită în amintirea bucureștenilor. Lăutarii mai cîntau pe la 1885, la petreceri, moartea tragică a lui Iancu Bălăceanu:
„În oraș în București
Dinspre curțile domnești
Spre casele boierești
Se întinde, se lățește
Veste mare, tristă veste: Arde Podul Mogoșoaiei…
Toată lumea se îngrozește
Numai una nu jelește:
Las’ să arză
Că nu-mi pasă
Că Iemcuțul nu-i acasă
Că mi-e dus la vînătoare
Să vîneze căprioare.
Frunză verde lemn uscat
Ce întîmplare s-a-ntîmplat?
Căprioare n-a vînat
Iancu singur s-a-mpușcat.
La puțul cu zalele
Răsărit-a soarele
Nu e soare răsărit
Ci mi-e Iancu-mpodobit…
Iancu stă lungit pe masă
Și gătit ca o mireasă
Frații, surori, lacrime varsă
Mă-sa-l plînge și nu-l plînge
Ibovnica-i varsă sînge…”
Ion Heliade Rădulescu va alcătui și cîteva versuri albe, săpate apoi pe lespedea de mormînt a lui Scarlat Bărcănescu:
„Cum Radu Negru încă stătură Bărcăneștii
Și cu Mihai Viteazul își apără țara
Cu brațul și cu mintea, Scarlat a lor mlădiță,
Aici e în repaus și-așteaptă învierea
A morților din secoli și palengenesia
Românilor dorită”.
Lasă un răspuns