Prima ediție a Simpozionului-Concurs Internațional Karpestet Kultura a avut loc recent, la Colegiul Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu Karpen” Bacău.
Simpozionul, parte a proiectului cultural-artistic Karpestet Kultura, finanțat de Consiliul Județean Bacău prin Legea 350, domeniul Cultură, și asociația părinților, a profesorilor și elevilor din colegiu – ,,Asociația Karpen 2010”, a debutat cu festivitatea de deschidere, la care au luat cuvântul organizatorii, sponsorii și numeroase oficialități. Proiectul a fost elaborat și implementat de o echipă de membri ai Asociației Karpen 2010, alcătuită din: prof. Remus Cazacu, prof. Simona Lăcătușu, ing. Alina Filimon, prof. Ioana Bereczki, prof. Alina Paraschiv, ing. sist. Radu Isaic, ing. Daniela Andronic, prof. Paul Cucu, informatician Gabriel Năstasă.
Au urmat, concomitent, Sesiunile de referate și comunicări pentru elevi și profesori pe două secțiuni: „Trend și inovație în domeniul înfrumusețării” și„Dezvoltarea simțului estetic la elevi”. În laboratoarele de estetică ale colegiului s-au derulat trei „Master-Class” pe domeniul Estetica și igiena corpului omenesc, acestea fiind unele dintre cele mai apreciate activități ale simpozionului. Specialiști în Cosmetologie, Manichiură tehnică și Machiaj, profesorii și colaboratorii Colegiului Mondostud Art dinChișinău au făcut demonstrații practice în prezența elevilor și a invitaților, agenți economici de profil din județul Bacău. Prima zi a simpozionului s-a încheiat într-o atmosferă culturală, elevii participanți și profesorii fiind invitați la Teatrul Bacovia pentru vizionarea piesei „Nora”, dramatizare după textul cu același titlu al scriitorului Henrik Ibsen.
Ziua a doua a Simpozionului a debutat cu Concursul Internațional de coafură, la care concurenții au realizat lucrări de specialitate la una dintre cele două secțiuni: coafuri de seară și istoria coafurii. Simultan, în sala Happy Chef au avut loc demonstrații ale specialiștilor de la ,,Floare de colț”, ale profesorilor din Republica Moldova, dar și ale sponsorilor. Senzația zilei a fost Parada coafurilor. Fie că vorbim de Antichitate, Renaștere sau coafuri tradiționale românești, ele au impresionat prin detalii și creativitate.
Apoi fost premiate cele mai bune lucrări ale elevilor din domeniul estetica și igiena corpului omenesc. Premiile de excelență pe cele două secțiuni au revenit elevelor Lăcătușu Ancuța – Colegiul Tehnic de Comunicații ,,Nicolae Vasilescu Karpen” Bacău – istoria coafurii – și Ababii Anatasia de la Mondostud Art Chișinău – coafuri de seară. Locurile I au fost ocupate de Ghidora Loredana și Rîmbu Adriana – Chișinău, locurile II – Balasz Andreea și Onode Andreea Manuela – N.V. Karpen Bacău, locurile III – Voicu Daniel George – Colegiul UCECOM București și Costică Raluca de la Colegiul Tehnic I.C. Ștefănescu Iași. Au fost acordate și mențiuni speciale concurenților Voineag Ștefan Dorinel – Colegiul Tehnic Petru Poni Onești, Răileanu Alina Florentina și Dobre Denisa Adelina – Liceul Tehnologic Ovid Caledoniu Tecuci.
Au urmat premierile la Concursul international de grafică, desen și fotografie – O istorie a eternului feminin. La Grafică – Desen – liceu, Premiul de excelență a revenit elevei Bălăiță Mădălina – Colegiul Național Ferdinand I Bacău, locul I – Nechitoi Maria – Colegiul Național Vasile Alecsandri Bacău, locul II – Ilică Larisa – N.V. Karpen Bacău, iar locul III – Grudcov Alisa – Liceul Tehnologic J.M. Elias Sascut. La Grafică – Desen – gimnaziu, Premiul de excelență a revenit elevei Gârțu Ștefania, de la Șc. Gimnazială Al. I. Cuza Bacău, locul I – Ghindă Lavinia – Palatul Copiilor Bacău, locul II – Cârlescu Denisa – Palatul Copiilor Bacău, iar locul III a fost adjudecat de Alexa Lorina Mateea, de la Șc. Gimnazială Nicu Enea Bacău.
La secțiunea Fotografie, Premiul de excelență a fost obținut de Rotaru Mihai – Colegiul Tehnic Ion Borcea Buhuși, locul I – Arva Paula, de la Colegiul Tehnic de Comunicații N.V. Karpen Bacău, locul II – Spătariu Emilia – Colegiul NV Karpen, iar locul III – Frunză Mariana Adriana – Liceul Tehnologic G.G. Longinescu Focșani.
La Secțiunea Eseu – Frumusețea, Brand de Țară – premiile au fost câștigate de către Barcari Natalia, de la Colegiul Mondostud Art Chișinău – Premiul de excelență, locul I – Grinciuc Victoria – Colegiul Tehnic de Comunicații N.V. Karpen Bacău, locul II – Voicu Andreea, de la Colegiul Gheorghe Asachi Onești, iar locul III de Matei Iulia – Palatul Copiilor Comănești.
O altă secțiune la care s-au înscris foarte mulți concurenți a fost cea de Referate și Comunicări – Trend și Inovație în Domeniul Înfrumusețării. Aici, Premiul de excelență i-a revenit elevei Popa Oana, locul I – Dumitru Florina, locul II – Iancu Ionuț, toți de la Colegiul N.V. Karpen Bacău, iar locul III – Goian Alexandra – Colegiul Tehnic Ioan C. Ștefănescu Iași.
La Secțiunea de Referate și Comunicări – Dezvoltarea Simțului Estetic la elevi – secțiune dedicată profesorilor, Premiul de excelență i-a revenit prof. Nicoleta Florean – Colegiul Tehnic de Comunicații N.V. Karpen Bacău, locul I – Mihaela Marcu de la Șc. Gimnazială Miron Costin Bacău, locul II – Ioana Bereczki, Colegiul N.V. Karpen, iar locul III – Iuliana Bontă – Colegiul Grigore Antipa Bacău.
Toate premierile și paradele s-au desfășurat într-un mirific decor de toamnă al sălii Happy Chef, iar totul a fost ridicat la rang de ,,spectacol” cu suflet, culoare și lumină de prezentatorii Simona Lăcătușu și Paul Cucu.
Seara celei de-a doua zile a simpozionului a continuat și a impresionat cu spectacolul organizat în cinstea participanților la Teatrul de Vară Radu Beligan din Bacău.
Ziua de vineri a fost dedicată documentării. În acest sens, a fost realizată excursia Bacăul nostru frumos. Concurenții și profesorii au vizitat Casa Memorială George Enescu din Tescani, apoi au fost întâmpinați de către primarul din Târgu-Ocna, Ștefan Silochi, care le-a făcut cunoștiință cu istoria și importanța turistică a orașului. Apoi, cu toții au coborât la adâncimea de 240 m, în Salina Târgu-Ocna, unde au vizitat Biserica Sfânta Varvara și s-au relaxat în baza de agrement. Excursia de documentare a continuat în Slănic Moldova, la izvoarele cu calități terapeutice.
,,Simpozionul-Concurs Internațional Karpestet Kultura și-a propus să adune la un loc elevi și profesori din liceele cu specialitatea Estetica și igiena corpului omenesc din România, dar și din Republica Moldova, mai ales că la nivelul țării noastre sunt puține astfel de licee, iar ministerul nu organizează olimpiadă” – a declarat directorul Colegiului Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu Karpen” Bacău, Remus Cazacu. Karpestet Kultura nu numai că a adunat la un loc elevi și profesori, dar a fost și un succes prin faptul că și-a atins și depășit țintele propuse. Astfel, la activitățile proiectului au participat 96 de licee și școli gimnaziale din țară și din străinătate, însumând 397 de participanți, dintre care 304 sunt elevi. Au fost înscrise în concursuri 212 lucrări la secțiunea desen, grafică și fotografie, 53 de lucrări la secțiunea eseuri, precum și 104 lucrări la secțiunea de referate și comunicări ale elevilor și profesorilor.
Și fiindcă proiectul a fost un succes, organizatorii se gândesc deja la ediția a II-a, așa cum a declarat prof. Simona Lăcătușu, unul dintre organizatori: ,,Există deja idei în legătură cu a doua ediție; ea s-ar putea numi KarpenChef Kultura și ar avea în vizor elevii de la Alimentație publică – cultură și artă gastronomică de data aceasta, bineînțeles cu foarte multe trimiteri către aspectele de cultură și civilizație: referate, comunicări, eseuri pe teme legate de tradiții ale popoarelor, cultură regională, folclor.”
Deloc de neglijat sunt și sponsorii acestei ediții: Cătălin Lungu – Salon&Academy, Concept Beauty Distribution, Salon Belle Marie, Florăria Lady Blue, Coriolan, Dunicec, Life-Care și Avon.
Lasă un răspuns