– mii de pelerini sint asteptati duminica, 26 septembrie, la manastirea “Buna Vestire” de la Tisa Silvestri, cu ocazia slujbei de sfintire a bisericii – ceremonia religioasa va fi oficiata de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, alaturi de un sobor de preoti
Pe soseaua ce leaga Bacaul de Vaslui, cum intri in satul Tisa Silvestri, si incepi a urca dealul, undeva pe partea dreapta, la poalele unei paduri inca verzi, iti sare in ochi o biserica impunatoare, imprejmuita de citeva cladiri. Pentru necunoscatori, precizam ca punctul de reper pentru a merge la manastire il constituie indicatorul ce anunta sfirsitul satului Tisa Silvestri, de linga care, pe partea dreapta, porneste o straduta pietruita. Pe aici, tinind-o tot inainte, sfirsesti prin a iesi din sat si a te intilni cu lacasul de rugaciune.
Mareata asemeni unui castel bizantin, manastirea “Buna Vestire” strajuieste comunitatea ce-si duce traiul nu departe de malul sting al Siretului. Am purces acolo intr-una din blindele zile de rapciune, la orele cind micutii indeletniciti cu buchiile cartii zoreau spre casa de la scoala din sat. Cind am sosit, in preajma manastirii, forfota cum arareori intilnesti pe aici. Pelerinii stiu ca, nu de putine ori, venind la Tisa, se intimpla sa nu dai cu ochii de nici una dintre cele 19 maicute, pentru ca fiecare isi cunoaste locul si menirea in rinduiala, si nimeni n-are vreme de pierdut aiurea. Acum am fost nevoiti sa ocolim pe linga gard, poarta principala fiind blocata de o masina ce turna ciment pe aleea principala. La Tisa Silvestri te fascineaza buna rinduiala a lucrurilor, constructile cu arhitectura deosebita, precum si imbinarea discreta, dar inteligent faptuita, a bisericii cu corpul de chilii al maicilor, facind o unitate din intregul complex monahal. Si peste toate, ca o aureola, se adauga multimea florilor expuse ca-ntr-o gradina botanica: felurite soiuri si culori raspindite unde vezi cu ochii: pe la ferestre, pe alei, linga usile exterioare, sau chiar imprejurul gardului.
Vazind toate acestea, cu anevoie poti crede ca istoria manastirii “Buna Vestire” din Tisa Silvestri pare desprinsa dintr-o povestire de Pateric: o permanenta lucrare a lui Dumnezeu in viata obstii monahale. Pentru ca, in chip providential, intr-o zona in care oamenii abia isi duc amarul zilei, dintr-o casuta si citeva ziduri, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a inaltat dupa un deceniu de truda, o manastire deosebita. “Pe 11 noiembrie 1996, cind am ajuns aici, mai ca imi venea sa pling. Plecasem impreuna cu patru maici si alte surori de la manastirea Ciolpani. Am gasit o casuta si bisericuta “Schimbarii la Fata” ridicata putin deasupra ferestrelor. N-am stat o clipa. Am inceput sa ne construim chiliile, apoi gradina si celelalte. Incetul cu incetul ne-am pus pe propriile noastre picioare. Ne-au ajutat si parintii de la Runc, sub coordonarea parintelui Pimen Costea, care este acum duhovnicul nostru. Atunci, nici prin gind nu mi-a trecut ca o sa ajungem aici cu lucrarile. Noi nu ne-am propus nimic. Ne-a dat Maica Domnului cit am avut nevoie”, ne-a povestit maica Teoctista Ungureanu, stareta manastirii. De altfel, nimeni nu se mai indoieste acum ca impresionanta biserica a “Bunei Vestiri” a fost rodul bunavointei Maicii Domnului fata de obstea acestui asezamint monahal. “La inceput am dorit sa construim un paraclis de iarna, la care sa ajungem direct de la chilii. Am sapat o groapa, insa in fiecare seara aceasta se surpa. Dimineata, cind ne duceam sa ne apucam de munca, trebuia sa scoatem molozul din groapa. Si tot asa, in fiecare zi. Am facut treaba asta o vara intreaga, pina cind a ramas groapa in care s-a turnat temelia bisericii la dimensiunile actuale”, ne-a explicat maica Teoctista. Au urmat ani grei, de munca asidua, la care a participat intreaga obste. “Ctitorii acestei manastiri sint maicile de aici”, avea sa ne spuna parintele Pimen.
Pe duhovnicul de la Tisa nu ne-a fost greu sa-l recunoastem, “dind la lopata”, alaturi de muncitori, pentru a finaliza lucrarile de pavaj in curtea interioara. A lasat toate deoparte pentru a ne prezenta biserica “Bunei Vestiri”, asa cum este, la citeva zile inainte de sfintire. Un lacas de rugaciune impozant, care, desi nu foarte inalt, lasa impresia unei catedrale ortodoxe, avind pe frontispiciu, in mozaic, icoana hramului. Pe tavanul din pridvor apare pictat un arbore al vietii, Insusi Mintuitorul Hristos, avind ca mladite apostoli si ierarhii vrednici ai Moldovei, canonizati sau necanonizati, oameni care, prin viata si activitatea lor, au slujit Biserica Ortodoxa. Mai in fata, la intrarea in pronaos, o alta imagine te surprinde, avind in centru Acoperamintul Maicii Domnului, inconjurata de manastirile reprezentative din Moldova. Pe linga picturile superbe ce alcatuiesc “Biblia in imagini”, dispuse riguros dupa erminie, sub coordonarea atenta a Preasfintitului Ioachim Bacauanul, episcop care, dupa 2000, a supravegheat indeaproape lucrarile de aici, pe peretii sfintului lacas, privirea inlemneste contemplativ pe catapeteasma. O adevarata creatie artistica sculptata migalos in lemn, impodobita cu picturi bizantine, realizate de maicile de aici. “Au lucrat maicutele aproape un an pentru icoanele de pe iconostas”, a spus parintele Pimen. Toate sint de-o frumusete aparte, vorbind de la sine, nu doar de “policalificarea” obstii de la Tisa, specializata in agricultura, apicultura, pictura, confectii, goblenuri si multe altele, ci si de dragostea fata de Hristos si Biserica Sa, exprimate admirabil in imaginile sacre din sfintul lacas.
Frumusetile manastirii de la Tisa Silvestri se prelungesc asemeni unor raze de soare si in celelalte spatii amenajate linga biserica. O biblioteca, cuprinzind printre altele, cartile manastirii revenite acasa de la Manastirea Bogdana, intre care, cele 12 Mineie din veacul al XVII-lea, cu insemnarea calugarului Dorotei, cel care le-a “faurit” la manastirea Neamt special pentru schitul de la Tisa, cu mentiunea ca “cel care le va instraina va cadea sub neiertat canon”. Linga spatiu destinat lecturii, in alta sala, un atelier de broderie si un altul de croitorie. Aici, am facut cunostinta cu creativitatea si maestria maicilor de la “Buna Vestire”.
Nu mai vorbim de solarele si gradinile, amenajate parca dupa cel mai pretentios ghid agricol, sau celelalte cladiri ce insumeaza garaje pentru masini, aparate de incalzit, bucatarie etc.
Duminica, 26 septembrie, la Tisa Silvestri va fi sarbatoarea sfintirii biserici si a intregului complex manastiresc. “Am emotii foarte mari, iar emotiile imi vin in primul rind din marturiile credinciosilor, care ne spun cit de bucurosi sint vazind cele realizate aici. Am fost o obste mica, fara experienta si formare duhovnicesca. Am crescut impreuna cu manastirea si ne-am format cu ea. Acum privind inapoi, gindindu-ma la momentele dificile peste care am trecut, ma minunez de purtarea de grija a Maicii Domnului”, a mai spus maica Teoctista Ungureanu.
Si tu, pelerinule, calatorule sau simple credincios esti asteptat la sarbatoarea manastirii Bunei Vestiri.
Laura a zis
Intradevar o manastire de care acei oameni sarmani care inca mai cred in Dumnezeu(chiar daca acel sat pare uitat de El) aveau nevoie pentru a uita traiul sarac si lipsit de orice tip de comunicatie cu lumea”civilizata”.
De la strada principala si pana la manastire sunt cam 4 km de strabatut pe jos(daca e sa consideram caci crestinii vin cu autobuzul).2km prin sat si alti 2 prin camp.
FELICITARI TUTUROR PERSOANELOR CARE AU CONTRIBUIT LA CONSTRUIREA MANASTIRII DIN SATUL TISA SILVESTRI!!!!!!!!!!!
cititor a zis
Bunul Dumnezeu sa-i ajute si sa le faca parte tuturor celor care slujesc la aceasta Sf. Manastire !
Ultima data am fost la Sf.Lacas pe 12 .06.2010. Am ajuns la un colt de Rai dupa ce am inghitit praful pe drumul de acces prin sat, de la DN 2F Bacau – Vaslui si pana la asezamant ! Ar fi binemeritat un drum asfaltat .
mircea a zis
Tot respectul ptr. calugari , staret si maicutele de prin toate manastirile tarii. Ei sant cei care se chinuie intradevar , care au o viata plina de privatiuni si nevoi. Dar de-alde Ioachim Bacauanul cu tot staful lui , sa ne lase in pace , ca ni-e scarba de toti .O viata in buiestru, masini la scara ,”cota” de la biserici si manastiri. Sa spuna cu voce tare si in scris apoi aici , cat e „darul” ptr. sfintirea unei biserici sau manastiri. De ce cer banii acestia ? De ce se inchiaburesc pe munca fizica a unor maicute sau calugari ? Ca doar acestia ridica manastirea , ei muncesc si au mainile crapate ,nu el marele ioachim . Normal ar fi ca nici sa nu aiba vreo treaba manastirea cu restul popilor lumesti. Dar asa de mult i-i streseaza si asupresc acestia pe bietii monahi , incat si lupul a ajuns o mata blanda pe langa ei.Asta a ajuns patriarhia romana cu reprezentantii ei cu tot. Ceva de care ne e sila . Credinta e una sfanta , ne e draga multora , dar popii lumesti sa ne lase -n pace atat pe noi cat si pe adevaratii credinciosi din manastiri.
nenea Iancu a zis
Tisa Silvestri..un sat sarac,prafuit,cu ogoarele nelucrate sau arate cu vaca..plin de saraci peticiti..dar cu manastire la scara.Cu banii cheltuiti pentru magaoaia..de biserica..mai degraba isi reparau drumurile pline de noroi cand ploua..sau Dispensarul amarat..dar in Romania numarul de prosti pe metru patrat e foarte mare..si asta a exploatat la maxim biserica inseland amaratii.IIsus nu a incurajat niciodata parazitarea intr-o manastire a cuiva..ci dimpotriva,a dat exemplul vietii active in societate..si implicarea in educarea maselor prin exemplul personal.Exemplul ultrasfintitului Ioachim de la Bacau e elocvent..IIsus pe magasus descult..iar el cu lantul de cocalar la gat..si cu X6 la scara.APROPO…CE SE MAI AUDE DE ESCROCUL TEODOSIE..?….BOR tace ca porcul in papusoi..nici o vorba sau luare de pozitie..dar cei mai multi stiu ce se ascunde in spatele barbilor de salbatici..sau sub sutana preasfintului.
user a zis
voi cei de la mircea in jos vreti prin orice mijloace sa aratati cat de josnici sunteti.
ce stiti voi despre episcopi, preoti si calugari? Nimic. Nu aveti suficienti neuroni ca sa vedeti lucrurile mai mult decat la suprafata.