Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, al carei membru este si Asociatia Judeteana a Patronatelor din Agricultura Bacau, a trimis presedintelui Romaniei, Guvernului, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si comisiilor pentru agricultura ale Parlamentului o scrisoare care contine doar o intrebare retorica: „Considerati agricultura ca fiind o ramura economica prioritara in Romania?”. Este, in fapt, un ultimatum dat de agricultori autoritatilor cu privire la starea critica in care se afla agricultura romaneasca, ultimul inaintea unor ample actiuni de protest care vor fi declansate in aceasta primavara chiar in Bucuresti.
„Guvernantii – ne-a declarat Laurentiu Baciu, vicepresedintele LAPAR si vicepresedinte al asociatiei patronatelor bacauane din agricultura – ne duc in continuare cu presul. Ne-am saturat sa tot fim aminati, vizavi de cererile noastre, de protestele pe care le-am tot facut. Acest Guvern are, insa, o tactica diferita: ne da impresia ca ne intelege, dar nu intreprinde nimic. Emite proiecte de acte normative, ni le trimite spre studiere, cu termene de cite 30 de zile, dar tot nu se intimpla nimic. E tragere de timp, iar noi nu mai putem astepta”.
Membrii LAPAR au presupus, tactic, ca raspunsul la intrebarea lor va fi unul pozitiv si, atunci, au sugerat, tot ei, in scrisoarea trimisa autoritatilor statului, cinci efecte ale dovedirii „preocuparii pentru agricultura” a guvernantilor.
1. Motorina folosita in agricultura trebuie sa fie cumparata la un pret comparabil cu cel din Uniunea Europeana. Ca masura de maxima urgenta se impune reducerea accizei la motorina folosita in agricultura la nivelul de 21 de euro pe tona.
2. Urgentarea platilor subventiei pe suprafata aferenta anului 2009, in asa fel incit acestea sa fie folosite in campania de primavara a anului 2010.
3. Implicarea in gasirea de solutii, ca tarifele pentru apa de irigat sa fie sustenabile (eventual prin folosirea pretului energiei nucleare sau hidro direct de la furnizor, pentru plata energiei electrice etc).
4. Inlocuirea Legii nr. 381/2002 cu o alta forma de sprijin, prin care fermierilor sa li se asigure factorii de risc cei mai importanti, respectiv inghetul si seceta, care in acest moment nu sint acoperite de societatile de asigurari.
5. Dobinzile percepute pentru creditele acordate agricultorilor trebuie sa fie accesibile acestora.
Membrii LAPAR mai spun ca daca nu se rezolva in regim de urgenta reducerea accizei la motorina folosita in agricultura pina la nivelul de 21 de euro pe tona, precum si platile la restantele subventiilor pe suprafata aferenta anului 2009, pina la inceperea campaniei agricole 2010, asociatiile membre ale ligii vor organiza actiuni de protest, atit la nivel teritorial, cit si national, pina la rezolvarea acestora.
Lasă un răspuns