Două grupe de cursanți în specializarea „“Lucrător în fermele de creștere a animalelor”, curs organizat de Camera Agricolă Județeană Bacău, se pregătesc pentru examenul de absolvire. Cursul a fost organizat “acasă” la cursanți, adică în Buhuși și în Bacău, pentru că ei sunt crescători de animale sau zootehniști în devenire din aceste zone. Până la examene, însă, în toiul programului de lecții teoretice, cursanții au făcut și o vizită în ferme mari zootehnice din județ, pentru a sta de vorbă cu administratorii și specialiștii de acolo, pentru a vedea, pe viu, cum se cresc animalele în condiții de exploatație intensivă. Pe acest traseu au fost însoțiți și de organizatorul cursului, inginerul Gică Pîslaru, dar și de directorul Camerei Agricole, Vasile Aichimoaiei.
„Ca la fiecare sfârșit de curs – ne-a declarat Gică Pîslaru -, fiecare cursant trebuie să viziteze, să vadă pe viu și animalele despre care au învățat. La cursuri sunt înscriși aproape 50 de viitori fermieri. Am început cu vizitarea fermei de porci din Șerbești, administrată de Gheorghe Saghin, apoi am ajuns la Stațiunea de Cercetări în Creșterea Ovinelor din Holt (Letea Veche), unde am vorbit cu directorul stațiunii, Costică Cristian, și în final ne-am oprit la ferma de creștere a vacilor de lapte din Radomirești, a inginerului Ioan Chiriac.”
Ferma din Șerbești a fost construită cu fonduri europene, iar cursanții Camerei Agricole au aflat și în ce constă procesul de accesare a unor asemenea fonduri, dar și cu ce probleme s-au confruntat beneficiarii proiectului de finanțare. Ferma a fost construită după un proiect pus în aplicare de cunoscuta cooperativă agricolă Muntenia, din sudul țării. Cursanții s-au interesat de tot ce înseamnă creșterea porcilor în astfel de sitem: rase, prețuri, hrană, curățenie.
În Stațiunea de cercetări ovine cursanții au văzut metișii de capre și de oi. O noutate în domeniu, în această stațiune, este un metis care va deveni, cât de curând, rasă de oi, printr-o încrucișare între rasa Țigaie (varietatea Bucălaie) cu rasa Awassi. Cercetătorii de aici își pun mari speranțe în noua rasă, pentru că este răspândită pe teritoriul nostru, cu rezultate foarte bune. Cursanții au văzut și metișii de capre, dar și turma de oi Țigaie Bucălaie și oile Suffolk și Ile de France. Vizitatorii au mai aflat și cum se organizaează pășunatul rațional, folosind gardul electric.
În ferma de vaci de lapte, cursanții au intrat în sala de muls, în adăpostul de tineret bovin și au rămas împresionați de fondul muzical pe care sunt îngrijite vacile, metodă care stimulează producția de lapte. Noiii fermieri au rămas impresionați și de creșterea tineretului în maternitate, în cuști individuale, dar amplasate în exteriorul grajdului, sub copertină, o tehnologie despre care credeau că la noi nu merge. Tot în ferma societății Rolex, din Radomirești, au văzut cum este folosit materialul seminal sexat, o noutate în zona noastră. Materialul este adus din Olanda și recoltat de la tauri de rasă. Din acesta, peste 90% vor rezulta numai femele. Acest procedeu este, deci, foarte important pentru fermele de vaci de lapte.
„Cursurile de zootehnie – am aflat de la inginerul Pîslaru – sunt căutae de agricultori sau de cei care vor să facă, de acum încolo, agricultură, în speță zootehnie, pentru că la aplicarea de proiecte de finanțare din fonduri europene sunt cerute calificări în domeniu. Alții vor să învețe să facă agricultură sau zootehnie, pur și simplu. Sunt mici investitori, care au venit, de regulă, din străinătate, unde au lucrat și au adunat capital, pe care vor să-l investească în aceste domenii. De asemenea, agricultorii au auzit că în viitorul apriopiat atât arendarea terenului, cât și creșterea animalelor vor fi condiționate și de atestarea în domeniu.”
Cursurile Camerei Agricole durează circa 2,5 luni. Ele se finalizează cu examene de absolvire, iar în cazurile de față un examen va avea loc sâmbătă, 31 mai, la Buhuși, altul în luna iunie, la Bacău.
Lapadat Ioan Vasile a zis
Ma itereseaza cat coasta cursu si cat de multe poti invata
Multumesc anticipat