• împreună cu alți patru bărbați, el și-a creat o adevărată rețea de trafic de carne vie • femeile erau vîndute ca prostituate proxeneților albanezi, iar bărbații trebuiau să muncească gratuit la patronii italieni, ca să-și achite contravaloarea transportului • pentru prima oară, pentru anihilarea acestei rețele, procurorii au folosit un martor aflat sub protecție • după ce proxeneții au fost arestați, martorul a primit o altă identitate
Procurorii Biroului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bacău au definitivat rechizitoriul și au trimis în instanță dosarul în care cinci bărbați sînt acuzați de trafic de carne vie. Printre aceștia se numără și liderul rromilor din Buhuși, Viorel Stan, de 38 de ani.Începînd cu anul 2002, Stan, împreună cu fratele său, Florin Stan, și cu Vasile Neacșu, Dan Vasile Gruia și Vasile Crețu au înființat o rețea de traficanți de persoane, cu caracter transnațional, pe relația România-Italia. „Este cel mai complex caz de acest fel soluționat pînă acum de procurorii băcăuani. Tot pentru prima oară, pentru anihilarea întregii rețele am folosit o persoană aflată în programul de protecție a martorilor, care a fost infiltrată și care a furnizat probe zdrobitoare pentru dosar. Imediat după terminarea misiunii, persoana a căpătat o altă identitate și am inclus-o în programul de protecție”, ne-a declarat procurorul Mihaela Munteanu, șeful Biroului „Crimă Organizată” de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bacău.
Prima lovitură pe care au primit-o membrii rețelei a fost în luna iunie 2002, cînd a fost arestat Florin Stan, fratele lui Viorel. Pînă atunci, Viorel Stan a locuit în Italia, unde aștepta victimele racolate de fratele său și le plasa proxeneților sau le obliga să muncească în folosul său în restaurante și baruri din Italia. Tot în Italia, Viorel Stan l-a cunoscut și pe Vasile Crețu, zis „Cătălin”, împreună cu care și-a făcut mai multe cunoștințe printre patronii italieni, care angajau femeile și bărbații transferați de el și fratele său. Din audierea patronilor italieni reiese că Viorel Stan pretindea de la persoanele transferate sume cuprinse între 350 și 900 de euro, fapt ce făcea ca nici una dintre persoanele ce lucrau în Italia să nu obțină nici un ban, deoarece Viorel Stan le lua integral salariile. Dar cei mai mulți bani au fost obținuți din traficarea femeilor în Italia, unde erau vîndute proxeneților albanezi de „Cătălin”. Rețeaua a luat un avînt între 2002 și 2003, după ce Vasile Neacșu, din comuna Borlești-Neamț, a început să racoleze tinere de la discotecile din comună și din împrejurimi. Deși în această perioadă Viorel Stan a transferat zeci de femei și bărbați în Italia, doar foarte puțini au depus plîngeri penale, deoarece fie se mai află încă în Italia, fie pentru că îl cunosc pe Viorel Stan ca o persoană violentă și le este frică de consecințe. Pînă în prezent, numărul reclamațiilor se ridică la nouă.
Obligată să se culce cu un bătrîn de 70 de ani
Una dintre tinerele care a ajuns să fie racolată de rețeaua de proxeneți este și Domnica S. din comuna Vișina Veche, județul Olt. „În luna iulie 2002, mă aflam la lucru în Serbia, împreună cu alte femei din România. Într-o discuție purtată cu Dorina Călin, aceasta mi-a spus că are un nepot în Buhuși, pe numele Viorel Stan, care poate să-mi găsească un loc de muncă în Italia și că plecarea va avea loc la mijlocul lunii iulie 2002. Am acceptat și împreună cu alte două femei și o nepoată ne-am întîlnit cu Viorel în Gara Severin. Stan mi-a spus că mi-a găsit în Italia un bătrîn cu care să mă căsătoresc, însă nu am acceptat. Viorel mi-a plătit transportul pînă în Italia. La Roma am fost preluată de Cătălin, care m-a dus în Catania, unde am fost vîndută unui italian bătrîn, pe numele de Giuseppe, pentru 500 de euro. Asta am aflat mai tîrziu, după ce Giuseppe, de 70 de ani, mi-a spus că m-a cumpărat și că trebuie să întrețin cu el relații sexuale”, declară Domnica. Femeia a mai rămas cu italianul o perioadă, după care a reușit să revină în România cu o firmă de transport care a dus-o pînă în Arad pentru suma de 50 de euro. Una dintre femeile care mai plecaseră cu Domnica în Italia a fost obligată să se prostitueze, iar o alta a fost vîndută de Viorel Stan în San Marino.
O altă victimă a traficanților de persoane este și Luminița B., din comuna Borlești, județul Neamț. În vara anului 2002, tînăra a fost racolată de consăteanul său Neacșu, care i-a propus să plece în Italia la lucru. Luminița a acceptat, iar a doua zi s-a întîlnit cu Viorel Stan la Buhuși, unde bărbatul i-a oferit un loc de muncă în Sicilia, ca îngrijitoare a unei bătrîne. Pentru acest serviciu, Stan a pretins 500 de euro. El a dus-o pe femeie personal la Roma, la o bătrînă, la care a lucrat ca menajeră timp de un an. După o lună, Stan a revenit și și-a încasat cei 500 de euro, adică leafa femeii pentru prima lună lucrată.
Dacă Luminița se poate considera considera oarecum norocoasă, pentru că și-a găsit un loc de muncă decent, nu același lucru s-a întîmplat cu cu Ana C., o altă consăteancă de-a ei. „În septembrie 2002, m-am întîlnit cu Neacșu, care m-a întrebat dacă vreau să lucrez în Italia. I-am spus «da» și mi-a spus că serviciul ăsta mă costă o sută de euro, dar dacă mai găsesc și alte fete, nu mai trebuie să mai dau nici un ban. A doua zi m-a dus la Buhuși, la Viorel Stan, căruia i-am spus că nu vreau să merg să practic prostituția, deși amîndoi mi-au oferit un salariu de 700 de euro. Cum eu am refuzat, Stan mi-a spus că mă va duce în Sicilia, unde voi lucra într-un restaurant, pentru același salariu. Am plecat pe 12 septembrie, și în Sicilia am fost predată unuia Toto, care mi-a spus să întrețin relații sexuale cu el, pentru că așa i s-a promis. Eu am refuzat, așa că nu am primit slujba. Stan mi-a găsit de muncă apoi tot în Sicilia, într-un bar. Două luni la rînd mi-a ridicat salariul integral, astfel încît eu nu am primit nici un ban. Ba, mai mult, a treia lună m-a sunat și mi-a spus că trebuie să-i mai dau 140 de euro, pentru transport”, povestește Ana. Pentru a nu-i fi luați banii cîștigați și în a treia lună, Ana i-a cerut patronului salariul cu o zi înainte de termen și s-a reîntors în România.
Bărbații, la furat – fetele, în stradă
Dintre persoanele traficate nu au lipsit nici bărbații. Carmen C., din București, spune că în luna decembrie 2002 l-a cunoscut pe Stan. Așa cum făcea de fiecare dată, Viorel i-a promis femeii un loc de muncă în Italia, ca barman, și Carmen a acceptat. „După ce am ajuns la Roma, grupul a fost preluat de Crețu, care ne-a spus că noi, femeile, trebuie să practicăm prostituția, și că bărbații trebuie să se apuce de furat. A doua zi, cei cinci bărbați au fost trimiși cu trenul în alte localități, iar eu am rămas la Roma, unde trebuia să practic prostituția. Am refuzat și atunci Cătălin m-a vîndut unor bărbați, care m-au dus în Franța și mi-au spus să fac trotuarul. Eu am fugit la Ambasada României de la Paris, care s-a ocupat de repatrierea mea”, le-a declarat Carmen anchetatorilor.
Parțial, istoria s-a repetat și cu Magdalena C., tot din Borlești. Pentru ea, Stan a făcut rost și de pașaport turistic, și de bani de drum, și a dus-o în Italia. Ea a fost preluată tot de „Cătălin”, care a transferat-o în Franța și a vîndut-o unui proxenet albanez cu numele Alberto. Din declarațiile femeii rezultă că acesta a obligat-o să practice prostituția timp de șapte luni, perioadă în care a obținut, în medie, 300 de euro pe noapte. Toți banii erau luați de albanez. Vasile Gruia, unul din cei patru traficanți de persoane arestați, a fost și el implicat în racolarea a două fete, Mihaela și Ana Maria, pe care le-a plasat lui Stan, care, la rîndul său, le-a trimis în Italia. Aici, tinerele au fost preluate tot de „Cătălin”, care le-a vîndut unor proxeneți albanezi pe 2.000 de euro fiecare.
În majoritatea cazurilor, fetele au reușit să se salveze după ce au apelat la autoritățile din țara în care se aflau, sau au cerut ajutorul cunoștințelor lor din România. Ancheta a durat aproape doi ani, timp în care procurorii și polițiștii au folosit toate metodele de investigații, inclusiv folosirea unui martor aflat în regim de protecție și ascultarea telefoanelor. „Stan Viorel, Neacșu Vasile și Dan Vasile Gruia au fost arestați pentru comiterea infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism, iar Vasile Crețu este dat în urmărire internațională. Pedeapsa pentru această faptă este cuprinsă între 10 și 20 de ani de închisoare”, ne-a declarat procurorul Mihaela Munteanu, șeful Biroului de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bacău. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns