Republica.ro a publicat tabelele cu editurile și cadrele didactice universitare care au făcut posibilă, din 2006 până astăzi, apariția a sute de cărți scrise în timp record de deținuți pentru a scăpa mai repede de pedeapsă. Datele au fost puse la dispoziție de Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor. Printre cei care au girat „știința” din lucrările pușcăriașilor se află universitari și ambele universități din Bacău: prof.univ.dr. Tatiana Puiu, prof.univ. dr. Leonard Ovidiu Turcu, prof.univ.dr. Gloria Rață, prof.univ.dr. Dumitru Bontaș, conf.univ.dr. Elena Nechita, prof.univ.dr. Adrian Ghenadi.
Menționăm deținuții din Bacău ce apar în tabelele oficiale cu oamenii de știință de după gratii, dar și profesorii universitari sau universitățile din Bacău la care aceștia lucrează.
În anul 2011, la Gheorghe Pavel Eșanu, condamnat la 3 ani de închisoare pentru corupție, a scris lucrarea „Maşini de semănat universale şi procesul de lucru executat cu acestea”, publicată în 2011 la editura Universității „George Bacovia”. Coordonator științific a fost conferențiar universitar doctor inginer Ovidiu Bălan, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” – Iaşi – Secţia Maşini şi Instalaţii pentru Agricultură şi Industria Alimentară.
„În perioada noiembrie 2004-februarie 2006, inculpatul Gheorghe Eşanu a întocmit contracte de arendare în care a înscris, contrar realităţii, că proprietarii de terenuri ar fi arendat diferite suprafeţe unor persoane fizice autorizate, în vederea accesării de fonduri SAPARD“, au arătat procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Eșanu. Practic, Gheorghe Eşanu, inginer agricol, a întocmit 46 de contracte de arendă în fals. În 2000, Eșanu a fost director interimar la Direcția Agricolă Bacău, iar ulterior a lucrat în comuna Traian.
Tot în 2011, aflat în Penitenciarul Vaslui, Vasile Dumbravă, condamnat la 4 ani pentru trafic de influență, a publicat lucrarea „Regimul juridic al investiţiilor străine”, la editura Pim Iași, sub coordonarea științifică a prof.univ.dr. Tatiana Puiu, de la Universitatea „George Bacovia” din Bacău.
Vasile Dumbravă a fost șef al serviciului de Combatere a Corupției din cadrul IPJ Bacău. El și alți doi complici au fost prinși în flagrant, în hotelul „Moldova” din Bacău, de către ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) a Ministerului de Interne în timp ce numărau 50.000 de euro, sumă ce reprezenta o parte din mita de 75.000 de euro pretinsă pentru a „rezolva” favorabil contestația unei firme bucureștene în cazul licitației pentru vânzarea activelor societății comerciale Sofert SA.
În 2014, Carmen Mihaela Negoiță, condamnată la 10 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată și încarcerată în Penitenciarul Bacău, apare coautor al lucrării „Analiza Diagnostic a firmei. Studiu de caz”, scoasă la editura Alma Mater, sub coordonarea științifică a lui Leonard Ovidiu Turcu, decan al Facultății de Științe din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău.
Fosta directoare a Sucursalei Bacău a Băncii Transilvania, Carmen Mihaela Negoiță, a fost trimisă în judecată, alături de Timona Cioinea, fost contabil șef, și Simona Moroca, fosta juristă a băncii. Acestea au fost acuzate că au acordat credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, nu au urmărit destinația contractată a creditelor, pentru fals intelectual, uz de fals si complicitate la înșelăciune.
În 2015, Adriana Constantinescu, condamnată la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la înșelăciune și închisă la Penitenciarul Bacău, a scris „Implementarea unui sistem informaţional pentru urmărirea operativă a costurilor în cadrul industriei uşoare”, publicată la editura Pim Iași, sub coordonarea prof.univ.dr. Sorin Briciu, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia – Şcoala Doctorală de Contabilitate.
Adriana Constantinescu, expert contabil, a fost capul unei rețele de escroci bancari, care au reuşit să obţină credite de aproape 100.000 de lei folosindu-se de acte false.
În 2015, Gabriela Ciubotaru, condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare și încarcerată în Penitenciarul Bacău, a scris lucrarea științifică „Femeia – parte egală a unei societăţi prospere”, la editura Alma Mater, coordonată de prof.univ.dr. Gloria Rață, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău – Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării Sportului şi Sănătăţii.
În februarie 2015, Gabriela Ciubotaru a fost condamnată la 2 ani și zece luni de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi, fiind imediat încarcerată. Soția deputatului Lucian Ciubotaru a fost acuzată de fraudă cu fonduri europene (fals și uz de fals).
În 2015, Toader Găureanu, condamnat la 6 ani de închisoare pentru abuz contra intereselor personale și aflat în Penitenciarul Jilava (București), a scris Energia geotermală. Captarea și concersia energiei geotermale”, la editura Sitech Craiova, sub coordonarea prof.univ.dr. Mihai Coloja, de la Universitatea Petrol si Gaze-Ploiești.
Toader Găureanu a fost condamnat, alături de Corneliu Iacobov, în dosarul fraudării Rafo Onești.
În 2015, Corneliu Iacobov, condamnat la 7 ani de închisoare pentru abuz contra intereselor personele și aflat în Penitenciarul Jilava (București), a scris două lucrări: „Privatizarea prin restructurare. Procesul de privatizare în Romania 1990-1992”, la editura Sitech Craiova, sub coordonarea prof.univ.dr. Marin Andreica, de la Universitatea Academia Comerciala – Satu Mare, și „Camerele de comerț și industrie din România”, editura Sitech Craiova, sub coordonarea prof.univ.dr. Dumitru Bontaș, de la Universitatea „George Bacovia” din Bacău.
Tot Corneliu Iacobov și tot în 2015, dar mutat la Penitenciarul Poarta Albă, a scris lucrarea „Industria petrolului din România – cazul Rafo Onești”, scoasă tot la editura Sitech Craiova, sub coordonarea prof.univ.dr. Adrian Ghenadi, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Corneliu Iacobov este închis la Jilava timp de șapte ani, din care a executat trei, fiind condamnat pentru devalizarea Rafo Onești.
În 2015, Andrei Răileanu, închis la Penitenciarul Vaslui, a scris „Ghid de identificare și prevenire a fraudelor online” și „Limbajul PHP de la A la Z”, ambele la editura Europlus Galați, ambele coordonate de conf.univ.dr. Elena Nechita, de la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii „Vasile Alecsandri” Bacău.
– listele complete le puteți găsi pe site-ul republica.ro.
UPDATE: Universitatea „Vasile Alecsandri” a făcut următoarele precizări:
Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media cu privire la realizarea unor lucrări scrise de deținuți și analizând situația pentru fiecare cadru didactic menționat, vă comunicăm următoarele:
– cadrele didactice au realizat activitățile respective în nume personal, fără a fi vorba despre o abordare instituțională;
– universitatea nu a avut niciun contract/ angajament privind coordonarea/ recenzia/ verificarea/ recomandarea acestor lucrări;
– toți colegii menționați au declarat că nu au obținut niciun fel de foloase de pe urma acestor lucrări, acțiunile lor fiind doar de natură tehnică și profesională.
Conform punctelor de vedere ale colegilor menționați în informațiile apărute în mass-media, clarificăm următoarele aspecte:
– Prof. univ. dr. Turcu Ovidiu-Leonard a fost coordonatorul lucrării respective (o broșură de 54 de pagini, destinată lucrărilor de seminar). Din colectivul redacțional al acesteia a făcut parte și doamna ec. Negoiță Carmen-Mihaela (colectivul este format din 4 coautori);
– Prof. univ. dr. ing. Ghenadi Adrian-Stelian a acordat doar o recomandare domnului Iacobov Corneliu, din care reiese că autorul are capacitatea de a elabora o lucrare în domeniul său de expertiză;
– Prof. univ. dr. Rață Gloria a realizat numai recenzia lucrării elaborate de doamna Ciubotariu Gabriela;
– Prof. univ. dr. Nechita Elena a acordat doar consultanță tehnică pe durata elaborării respectivelor lucrări.
uncas a zis
Ciudate legaturi,fiecare este liber sa-si scrie memoriile,ramane de vazut la ce nivel si cu ce succes.Pocainta poate naste ,,valori nebanuite „,nu avem competenta sa analizam modul cum un cadru universitat si-a dat girul la astfel de lucrari, dar putem sa ne intrebam retoric . Raman la concluzia ca trebuie sa existe o comisie de specialisti,indicat din cadrul academiei ,care sa faca diferenta intre un lucru bun si altul toxic.
Luchi+Muchi a zis
Bontas… urata natie de om. Un nemernic.
mimi a zis
Urat sa constati ca oameni pe care ii credeai onesti se preteaza la asemenea lucruri .Bineinteles pe bani buni .
Lumi a zis
Niste looseri ajunsi pe pile mari „universitari”! Hai sa fim seriosi cu universitatile din Bacau city! Si cu asa-zisii prof. universitari care nu sunt cu nimic mai presus de infractorii pe care i-au girat conform principului:”cine se aseamana se aduna”1
croitoru a zis
Au tăvălit învăţământul prin noroi dar cer majorari la salarii pe motiv ca au performante. Singura lor performanta e de Cartea recordurilor: au creat cei mai multi scriitori-puscariasi pe metru’pătrat.
nicu a zis
Au scris si factura dupa incasarea cash ?
Lumi a zis
Cati bani au incasat acesti „universitari”?Nu mai intreb de diplomele date pe „ochi frumosi” ( a se citi politruci semianalfabeti, gen diversi primari si primarite)!
Vlad a zis
Lucrarile stiintifice se fac cu indrumarea profesorilor universitari, deci care este problema? Daca un individ este infractor si isi ispaseste pedeapsa, are tot dreptul pe parcursul exectutarii pedepsei, dpdv legal, sa publice o lucrare stiintifica sub indrumarea unui profesor specializat. Daca dvs va indoiti de calitatile unor cadre didactice de invatamant superior care au titlul de „profesor universitar” , poate ar trebui sa evitati aceste instituii in care nu aveti incredere. Ma indoiesc totusi ca parerile acide apartin unor absolventi de facultate..
Scriitorul a zis
Doamna Nechita este o victima a mafiotului Nedeff care a fortat-o sa scrie recomandarile. Atoate priceputul, omnipotentul, distinsul specialist in spolierea banului public Nedeff are serioase legaturi de afaceri cu structurile mafiote iesene si nu numai. Afaceri murdare, desigur!
mimi a zis
Cred ca ar trebui sa gandesti oleaca inainte de a scrie .Ce fel de detentie este aceasta cand un hot are acces la informatii pe care nici in libertate nu le poti dobandi prea usor.Asa ca mai cugeta Vlad inainte de a apasa tastatura.
Tepes a zis
Dle profesor ..Vlad, ati spus ” sub indrumarea unui profesor specializat ” ?!Excelenta ,va intreb eu pe dv.ce inseamna „indrumarea lui Becali sau a lui Borcea „in realizarea unei lucrari „stiintifice „?! Da ,va rog sa ne explicati pt. nivelul nostru, ca am observat ca totusi dv. ,profesor universitar ,va indoiti de faptul ca si noi …ceilalti ….putem emite pareri in aceasta speta !
Luchi+Muchi a zis
Vlad – sunt membru in societatea inginerilor profesionisti din America, unde crede-ma ca se intra greu. Bontas ramane o taratura, la fel ca si ceilalti care au girat astfel de lucrari, si asta din simplul motive ca toti acesti infractori deveniti mari savanti, sunt la puscarie pentru ca au comis fapte rele. Au furat, cei mai multi, si te-au furat si pe tine, si pe toti romanii, atunci cand au delapidat. Fapta lor trebuie pedepsita exemplar, ca sa nu incurajeze furtul pe mai departe. Or, atunci cand un Bontas participa la desfiintarea, fie ea si legala, a unei pedepse binemeritate, asta este o alta fapta urata si dezgustatoare. Mie, unul, mi-ar fi rusine sa mai ies pe strada, in locul acestor asa-zise cadre didactice.
françois a zis
Mereu,in anii’80,l-am banuit a fi o fiinta duplicitara,lucru care s-a adeverit mai apoi.Acum avem inca o dovada in acest sens.RUSINE,domnule profesor doctor inginer Bontas!Ar mai fi ceva de spus si despre alti profi,dar mai las si pe altii.
Maria a zis
Ati omis sa scrieti ca…puscariasul Esanu Gh. P. si-a luat doctoratul in anul 1999, mai este coautor la un brevet de inventie si ca a lucrat in cercetare 5 ani.
Tanase Scatiu a zis
catre redactie: verificati teza „doctorat” Tatiana puiu, luat doctorat la peste 50 ani, plina de copieri cu concursul prof. X
din iasi. Merita de vazut si dat publicitatii.