Directia Silvica Bacau a lansat oficial, miercuri, 17 martie, campania Luna Plantarii Arborilor 2011, care va avea loc pina pe 15 aprilie in toate ocoalele silvice ale judetului. Lansarea campaniei a avut loc intr-o conferinta de presa, care a fost precedata de un emotionant moment artistic pregatit de un grup de elevi din clasele V-VIII ale Scolii generale “Constantin Platon” din Bacau, indrumati de profesoara Angela Condruc, si dedicat evenimentului. „In aceasta activitate – a spus directorul Directiei Silvice Bacau, Gheorghe Manaila -, silvicultorii antreneaza elevii si profesorii din scoli, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, populatia din mediul rural si urban, in actiuni de plantare a arborilor si de dezvoltare a spatiilor verzi. Actiunile noastre nu se rezuma strict la lucrari de impadurire. In scoli au fost initiate concursuri tematice, expozitii de pictura, grafica si caricatura, cu premierea celor mai bune lucrari”.
Directia Silvica Bacau asigura, in acest an de productie, regenerarea naturala a unei suprafete de padure de 500 de hectare si face lucrari de impadurire pe 303 hectare, in 14 ocoale silvice, actiuni la care este angrenata populatia din fiecare zona vizata. Institutia bacauana administreaza o suprafata totala de padure de 200.000 de hactare, din care 175.000 de hectare sint paduri proprietate publica a statului. Partea de 25.000 de hactare este preluata pentru servicii de paza sau de punere in valoare, pe baza de contracte cu persoane fizice sau juridice. Personalul angrenat in activitatea Directiei numara 916 persoane, dintre care implicati direct in activitati de silvicultura (padurari) sint 321 de angajati. „Acum, in actuala campanie Luna Plantarii Arborilor – a spus seful Serviciului Resurse Umane, Oliver Burghelea -, noi vrem sa-i antrenam mai ales pe cei care au mai multa sensibilitate fata de padure, fata de natura, adica tinerii, elevii, dar am prevazut actiuni si cu alte categorii de populatie. In acest an, actiunile noastre vor avea un caracter mai amplu, in sensul ca fiecare ocol silvic, pe linga suprafata planificata de impaduriri, va mai planta inca un hectar de teren, identificat de la detinatori publici sau privati”.
Anul 2011 este declarat, in lume, Anul International al Padurilor. Este un prilej cu care si Regia Nationala a Padurilor a creat un program mai amplu de actiuni. In fiecare subunitate silvica, se impadureste cite un hactar in plus fata de program, cu prioritate pe terenurile degradate. In acest an, in judetul Bacau ponderea la impaduriri o are Ocolul Silvic Comanesti. “Directia Silvica Bacau – a precizat seful Biroului Culturi, Alexandru Rosca – regenereaza, prin taieri, anual, 2% din fondul forestier administrat. Astfel, se regenereaza, in fiecare an, circa 800 de hactare de padure, din care 500 ha sint regenerari naturale, iar 300 ha regenerari artificiale. Lucrarile nu se fac intimplator, ci conform unor scheme si tehnlogii de regenerare stabilite de normative tehnice”. Puietii pentru reimpaduriri se obtin din pepiniere proprii, 59 de toate in judetul Bacau, cu o suprafata de 41 de hectare. La ora actuala, in cultura sint 533 de ari de rasinoase si 550 de foioase. Anual, in Bacau se obtin 2,5 milioane de puieti forestieri (din care 1,5 milioane de rasinoase), inclusiv pentru benefiarii parteneri, de stat sau privati. Puietii pot fi obtinuti mai ales contra-cost, dupa un program si un tarifar despre care ziarul nostru va face o informare in numerele sale urmatoare.
Lasă un răspuns