• negocierile pentru preluarea conducerii Consiliului Județean animă scena politică • în orice variantă, PRM poate obține un post de vicepreședinte la CJ • efectul negocierilor poate fi zero, dacă unii dintre consilieri votează cu partidul concurent • nimeni nu poate garanta că disciplina de partid va fi respectată • tabăra PSD pare să aibă mari probleme în desemnarea candidatului social-democrat pentru funcția de președinte al CJ • lucrurile se vor limpezi mîine, cînd este programată prima ședință a noului Consiliu • „trădările” ar putea scoate la iveală alianțe nebănuite
Lupte crîncene se dau între și în partidele care au reprezentare în Consiliul Județean (CJ) Bacău. Scopul tuturor formațiunilor este să participe la conducerea CJ, prin desemnarea președintelui și celor doi vicepreședinți. Negocierile partinice se poartă, de fapt, pentru CJ la „pachet” cu Consiliul Local al municipiului Bacău, ultimul avînd de numit cei doi viceprimari.
O mare necunoscută pare să se fi tranșat: Dumitru Sechelariu nu poate ajunge președinte al CJ, din cauza opoziției PRM. Fostul primar nu este, de altfel, nici în „cărțile” unora dintre colegii săi de partid. Mai mult, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat la o conferință de presă, vinerea trecută, că partidul pe care îl conduce a refuzat să-i acorde votul lui Dumitru Sechelariu, motiv pentru care conducerea PSD ar fi decis să nu îi îngăduie acestuia să candideze la funcția de președinte al Consiliului. Boicotul pe care îl vor face cei trei consilieri județeni PRM la adresa lui Sechelariu ar putea fi inutil, întrucît chiar fostul primar a dat de înțeles că ar prefera să se retragă din viața publică. Mai mult, Victor Ponta a declarat la un post de televiziune că PSD regretă că nu și-a retras la timp toți baronii din cursa electorală, ceea ce ar fi adus mai multe voturi partidului. Vicepreședintele PSD la nivel național a spus la „Nașul” că, în momentul de față, „nu-l avem în vizor pe Dumitru Sechelariu ca președinte al CJ, ci dorim o persoană tînără pentru acest post”.
PRM are mari șanse să cîștige tot ce și-a propus
Negocierile dintre partide au început. Din cele 37 de posturi de consilieri județeni, PSD are 16 locuri, PNL – 7, PUR – 6, PD – 5 și PRM – 3. Ca să numească președintele și cei doi vicepreședinți, PSD are nevoie de trei voturi în plus. PD-PNL-PUR au avea nevoie de doar un vot ca să obțină majoritatea. Calculul pare relativ simplu: PRM are cele trei voturi necesare PSD și, respectiv, coaliției de opoziție, numai că lucrurile nu sînt chiar atît de simple. Deputatul Angela Bogea, președintele PRM Bacău, spune că formațiunea sa poartă negocieri cu ambele părți, dar că, deocamdată, „nu se știe cum se termină”. Bogea, care a fost aleasă și consilier județean, spune că e prea devreme ca să se tragă o concluzie. „Acum se vinde blana ursului din pădure. Putem încheia oricîte protocoale, dar surprizele pot să apară la momentul votului. Sînt probleme chiar în interiorul unor partide. Ei între ei nu știu pe cine să susțină, așa că nu pot să mă pronunț”, afirmă Bogea. Ea mai zice că ofertele se schimbă de la o oră la alta, iar PRM are un rol cheie în toată problematica aceasta. „Nu renunțăm la postul de vicepreședinte. Există posibilitatea chiar să obținem două posturi de vicepreședinte”, afirmă Bogea. Ea recunoaște că partidul o vrea pe ea în postura de vicepreședinte al CJ, dar o variantă ar mai fi și Victor Mitocaru, consilier județean ales pe listele PRM.
„Război” intern la PSD
În afară de PRM, nici un partid nu a anunțat oficial care sînt pretențiile lor în aceste negocieri. Sigur, doar părțile beligerante au fost definite pînă acum. Pe de o parte, PSD, pe cealaltă, PNL-PD-PUR, iar la mijloc, cel puțin aparent, PRM.
Să le luăm pe rînd. La PSD, lucrurile s-au complicat extrem de mult, odată cu greaua înfrîngere suferită de Dumitru Sechelariu, care nu a cîștigat un nou mandat de primar. El a ieșit și din cărțile pentru președinția Consiliului Județean. Alți doi sau chiar trei pesediști par să aspire la demnitatea de președinte al CJ, dar stabilirea unui candidat social-democrat este îngreunată de luptele interne din PSD. De altfel, președintele filialei județene, deputatul Viorel Hrebenciuc, a fost nevoit să rămînă în Bacău ca să rezolve mai întîi problemele interne, și abia după aceea să negocieze cu celelalte forțe politice. Taberele din PSD sînt grupate, la o vedere din afară, dar și conform zvonurilor, în jurul lui Dumitru Bontaș și a lui Dragoș Benea. Dumitru Bontaș a fost prefect al județului, în perioada 1992-1996, este profesor universitar și face parte din categoria „moderaților” din PSD, deși nu a refuzat să-i ridice osanale lui Dumitru Sechelariu, cînd acesta din urmă și-a lansat candidatura la primărie. Oricum, Bontaș nu este deloc unul dintre admiratorii fostului primar, și nici ai protejaților acestuia. Bontaș ar putea să-i aibă alături pe Nicolai Ciocan, unul dintre cei mai importanți și vechi activiști ai PSD, și pe Gheorghe Huluță, liderul CNSLR-Frăția Bacău. Lista celor din gruparea „Bontaș” ar putea fi mai lungă, pentru că niciodată nu se știe de unde sare iepurele. De partea cealaltă, Dragoș Benea a fost viceprimar al municipiului Bacău. Încă de acum doi ani, Dumitru Sechelariu l-a anunțat drept „viitorul președinte al CJ”, iar campania electorală viceprimarul și-a axat-o pe ce va face în calitate de președinte. Gruparea „Benea” are cei mai mulți adepți, mai ales că acei susținători s-au trezit consilieri județeni grație lui Dumitru Sechelariu. Fostul primar i-a „făcut” oameni, iar puțini dintre ei vor uita asta. Pînă la urmă, balanța stă la dispoziția lui Viorel Hrebenciuc. PSD va vota cum dictează președintele filialei, dar, cum spuneam, nu sînt excluse disidențele.
Dacă obține președinția CJ, PSD va trebui să accepte un vicepreședinte de la PRM, cel mai probabil, Angela Bogea.
Ioan Chiriac, desemnat de PNL pentru președinția Consiliului Județean
Liberalii, democrații și umaniștii au anunțat că vor colabora pentru desemnarea conducerii CJ. Evident, vor avea succes de cauză numai cu sprijinul PRM. Astfel, dacă vor reuși să formeze o majoritate, liberalul Ioan Chiriac, fostul vicepreședinte, ar putea prelua postul deținut pînă acum de Neculai Lupu. PNL l-a desemnat ieri pe Chiriac drept candidat pentru funcția de președinte al CJ Bacău. În acest caz, un post de vicepreședinte ar putea reveni, în afară de cel cuvenit PRM, Partidului Democrat. De la PD, în cărți pare să fie Constantin Avram, care a fost, în perioada 1996-2000, tot vicepreședinte al CJ. Avram a fost apreciat pentru stilul său de conducere și pentru că a știut să lase loc de bună-ziua. Asta, în cazul în care deputatul Vasile Nistor, președintele PD Bacău și ales consilier județean, nu va dori pentru sine un asemenea post. Tot vicepreședinte ar putea ajunge, din partea PD, și Constantin Drăgănuță. El a condus fostul FPS, deci are experiență de conducere.
Primăria, negociată la pachet cu CJ
Rezultatul negocierilor depinde în mare măsură de negocierile pentru Consiliul Local al municipiului Bacău (CL). Aici, nebuloasa este dată de „liniștea” în care se desfășoară negocierile. Teoretic, cei doi viceprimari vor fi desemnați de coaliția PUR-PNL-PD, care deține majoritatea în Consiliu. Astfel, cel mai probabil, unul dintre viceprimari ar urma să devină umanistul Gabriel Berca, președintele municipalei PUR, lucru care ar fi de dorit pentru primarul ales, Romeo Stavarache. Bursa zvonurilor este, însă, ambiguă în privința celui de-al doilea viceprimar. Teoretic, postul ar urma să revină PNL-ului, dar PD ar putea pretinde un loc de viceprimar, renunțînd, la schimb, la cel de vicepreședinte al CJ. PNL îi are, în CL, pe Ovidiu Budeanu, Petru Plăcintă, Răducan Ion și Mihai Șlic. Oricare dintre ei ar putea ajunge viceprimari, dar este greu de crezut că Ion, Plăcintă sau Șlic ar renunța la afaceri ca să se ocupe de ajutoare sociale sau să acorde audiențe. Tot viceprimari ar putea dori să devină și democrații Mihai Banu sau Liviu Miroșeanu. Deocamdată, candidații pentru postul de viceprimar nu au fost dezvăluiți nici de PNL, nici de PD.
Toate lucrurile se vor lămuri joi și vineri, cînd se vor desfășura primele ședințe ale CJ și, respectiv, CL, în noua configurație votată la alegerile din 6 iunie. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns