În noaptea dinaintea referendumului, pe drumul care străbate centrul comunei Valea Seacă, cîțiva necunoscuți au împrăștiat manifeste. La adăpostul nopții, mașina a străbătut în viteză drumul comunal, iar ocupanții săi au aruncat pe geamuri mai multe coli format A4. „Citește și dă mai departe! Nu votați modificarea Constituției! Nu permiteți ca prin revizuirea Constituției să ajungeți străini în țara voastră”, era îndemnul scris cu litere groase pe bucățile de hîrtie împrăștiate prin Valea Seacă. Manifestele erau semnate de Uniunea Veteranilor de război, Asociației Generale a Veteranilor de Război din Ministerul de Interne, Asociației Naționale a pensionarilor, Federația Foștilor Deținuți și Luptători din decembrie ’89, Asociația Studenților Creștin Ortodocși. „Manifestele au fost aruncate dintr-o mașină, dar nu știm cine le-a împrăștia. La noi a plouat și a bătut vîntul toată noaptea. Abia spre dimineață paznicul Primăriei le-a descoperit și ne-a arătat și nouă ce-a găsit. Am anunțat Poliția, dar nu cred că aceste manifeste vor avea vreun efect asupra oamenilor”, ne-a declarat Ion Pravăț, primarul din Valea Seacă.
Manifestele au rămas doar niște bucăți de hîrtie care se amestecă la fiecare rafală de vînt cu gunoaiele de pe marginea drumului. 40% din populația comunei este de etnie rromă, foarte puțini dintre ei fiind știutori de carte. În ultima vreme, doar faptul că au primit ajutor social și s-au convertit la penticostali i-a făcut să mai buchisească literele alfabetului. „Mai toți au învățat să se iscălească de cînd au ajutor social. Mulți dintre ei au trecut și la religia penticostală și au învățat la biserică să citească rugăciuni. Care nu știu deloc să citească au avut voie să intre în cabina de vot cu o rudă știutoare de carte care să-i ajute la vot”, a mai spus primarul Pravăț. Grăbită să plece cît mai repede acasă, o țigancă de numai 25 de ani nu lasă din mîini pîinea și cîrnații pe care i-a cumpărat în drum spre secția de votare nici atunci cînd trebuie să scoată buletinul din buzunar și să ia ștampila și buletinul de vot. „Nu prea am timp de pierdut că mă așteaptă copiii acasă. Am doi copii și cel mai mic este abia născut. Am votat astăzi ca să primesc și eu o casă. Așa am înțeles, că votăm ca să fie mai bine la noi în țară”, spune Silvia Călin.
În comuna vecină, Cleja, o parte a alegătorilor aveau o destinație precisă: crîșma deschisă la nici 20 de metri de ușa școlii în care a fost amplasată urna de vot. Fără firmă afișată la intrare, barul cu șase mese nu ducea lipsă de mușterii ieri, la ora prînzului. Patru dintre clienți abia ieșiseră de la vot și sărbătoreau evenimentul în fața unei sticle de bere. „Sînt șofer și am aflat de Constituție pentru că tot timpul stau cu radioul deschis. Am venit mai mult la vot pentru că am un băiat de 16 ani și m-am gîndit că, dacă nu face armata, ar fi bine pentru el”, spune Cristian Pavel. La o masă alăturată, un alt client nu mai poate să spună nici cum îl cheamă. Bea vodcă și bere și nici nu-i pasă de faptul că este așteptat la vot. „Nu mi-e frică să votez. Da’ nu-mi pasă! Nu mi-e frică, să știți”, spune cetățeanul care este mult prea beat să se mai poată ridica de pe scaun. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns