• 9 dintre cele 11 locuri pentru liceu la olimpiada națională de matematică au fost cîștigate de elevii Colegiului ‘Ferdinand I” • Adrian Zahariuc și-a demonstrat din nou valoarea, obținînd un punctaj dublu față de cel care-i dădea dreptul să participe la olimpiada națională • organizatorii au strecurat între foile de concurs o scrisoare în care spuneau că liceul gazdă va cîștiga concursul
Elevii Colegiului Națonal „Ferdinand I” au cîștigat fără drept de apel 9 dintre cele 11 locuri rezervate elevilor de liceu pentru olimpiada națională de matematică, care va avea loc la Deva, în perioada 2-9 aprilie. La concursul desfășurat sîmbătă, la Colegiul Național „Gheoghe Vrănceanu”, s-au înscris în compețiție cei mai buni elevi la matematică, rezultalele finale în favoarea celor de la Colegiul „Ferdinand I” fiind oarecum previzibile. La clasa a noua s-au calificat pentru faza națională Adrian Zahariuc, Andrei Babulișteanu (15,5 p) și Ioana Agapin (15 p), toți trei de la Colegiul Național „Ferdinand I”, precum și Smaranda Crăciun (14,5 p), de la Colegiul „Dimitrie Cantemir” din Onești. La clasa a zecea, toate cele patru locuri din lotul pentru națională au revenit elevilor de la Colegiul „Ferdinand I”. Este vorba despre Feoroda Popovici (20 p), Alexandru Agape (19 p), Anca Ciocan (18 p) și Cristina Gărbuleț (14 p). Din clasa a XI-a vor reprezenta județul Bacău la Olimpiada Națională de Matematică Alexandra Cristea (15 p), de la Colegiul „Ferdinand I”, și Andra Chircu (14 p), de la Colegiul „Gheorghe Vrănceanu”, iar la clasa a XII-a singurul participant la olimpiada națională este Bogdan Ioniță, de la Colegiul „Ferdinand I”.
Anul trecut, la olimpiada națională de matematică, cel mai bun rezultat obținut de un elev băcăuan i-a revenit lui Adrian Zahariuc, care s-a clasat pe primul loc în întrecerea rezervată elevilor din clasa a opta. Performanțele acestuia nu s-au oprit, însă, aici, el ajungînd și la Balcaniada de matematică din Turcia, de unde s-a întors cu medalia de aur. La olimpiada de sîmbătă, Adrian Zahariuc a demonstrat, o dată în plus, că nu are adversari pe măsură în județul Bacău, obținînd cel mai mare punctaj din concurs, 27 de puncte, față de 20, cît a obținut următorul clasat. Pentru a participa la întrecerea națională, candidații ar fi trebui să obțină cel puțin 14 puncte.
Desfășurarea olimpiadei de matematică a înregistrat și un eveniment mai puțin obișnuit: organizatorii de la Colegiul „Vrănceanu” le-au strecurat concurenților în foile de examen o scrisoare. În document se insinua că, indiferent de notele pe care le vor obține, elevii de la Vrănceanu vor fi cei care vor ieși învingător. Pe de altă parte, elevii erau încurajați pentru performanțe la matematică, deși, cel puțin în acest moment, munca nu este suficient de bine răsplătită. „A fost mai mult o glumă pe care ne-am permis să o facem, pentru că eram conștienți că elevii noștri nu vor mai fi în top, cum s-a întîmplat pînă acum. Unii elevi și părinți au interpretat diferit și au denaturat gestul nostru, însă noi nu am vrut decît să mai descrețim frunțile candidaților, pentru că s-a ajuns ca participarea la olimpiadă să fie interpretată ca o luptă directă, ceea ce nu este cazul. Nu am vrut să descurajăm pe nimeni, ca dovadă că elevii de la Vrănceanu nu au obținut decît un loc, față de nouă, cît au avut elevii de la Ferdinand”, justifică prezența scrisorii în foile de concurs Gabriel Andrei, directorul Colegiului Vrănceanu, autorul moral al scrisorii. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns