Imediat cum intri în cabinetul unui medic, sfaturile, rețetele și recomandările stricte, menite să-ți întremeze sănătatea curg. Te înfiori de cîte auzi că ți s-ar putea întîmpla dacă nu respecți întocmai prescripțiile medicale și pleci hotărît să nu ieși din cuvîntul lui. Vorbele lui devin repede literă de lege și orice abatere cît de mică te fac să te simți ca un școlar prins la copiat. Ce fac doctorii cînd ajung și ei pacienți? Marea majoritate spun că-și neglijează sănătatea, iar atunci cînd bolile se abat asupra lor se tratează fie după ureche, fie cu leacuri băbești.
Cu toate că specialitatea pentru care s-a pregătit după terminarea facultății de medicină o țintuiește numai printre bolnavi contagioși, tînăra doctoriță Adina Botezatu nu are nici o urmă de ipohondrie. Spaima că virușii pacienților pe care îi tratează ar putea să o contamineze nu o neliniștește. Zilnic le explică însă pacienților săi că sînt și boli infecțioase de care te poți feri foarte simplu, prin vaccinare. Sfaturile despre cum poți evita gripa în plină epidemie nu le aplică însă și pe propria piele. Niciodată nu s-a vaccinat antigripal și nici nu crede că va face acest lucru vreodată. „Singurul vaccin pe care l-am făcut este cel împotriva hepatitei și mi s-a părut că este suficient. Pentru vreo viroză sau vreo gripă folosesc numai procedee naturiste, vitamine, fructe, ceaiuri, dar pacienților mei nu uit să le recomand vaccinarea antigripală în fiecare an”, povestește Adina Botezatu. Despre ultimul control medical sau ultimul set de analize făcut la recomandarea unui specialist i-a trebuit ceva timp să-și amintească. „Nu știu cum arată medicul meu de familie pentru că m-a înscris mama pe lista lui. Ultimele analize le-am făcut acum doi ani, iar în iarna asta, după îndelungi tratamente ratate, am făcut și un exudat faringian. Am făcut vreo trei episoade de infecții ale amigdalelor pe care le-am tratat după ureche, de parcă a-și fi avut altă meserie, nu cea de medic. Abia cînd am văzut că nu-mi trece nici la a treia schimbare a tratamentului, am decis să-mi fac totuși un exudat, ca să văd care-i tratamentul corect”, recunoaște medicul infecționist.
Frecțiile cu alcool, singurul tratament acceptat de doctorul Roșu
„Sînt un pacient rău, cel mai rău și foarte indisciplinat”, spune mîndru de îndărătnicia pe care o afișează ori de cîte ori boala dă peste el, doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean. Tînăr și fără probleme medicale cronice, doctorul ajunge cîteodată să nu se poată mișca din pat, gripa sau viroza fiind bolile de care nu s-a putut feri în cîțiva ani. De fapt, ar fi putut să scape de ele dacă s-ar fi vaccinat, dar, ca orice medic sătul să împartă sfaturi în dreapta și în stînga, cînd a fost vorba de propria persoană a uitat. „Guturaiurile le tratez cu portocale multe, cu ceaiuri și tot felul de leacuri băbești, din care nu lipsesc frecțiile cu binecunoscutul Carmol. Antibiotice înghit numai după lupte seculare, la insistențele soției”, spune directorul spitalului. Șef al secției de Dializă și Nefrologie, doctorul Roșu nu s-a agitat nici să se imunizeze împotriva hepatitei, boală ușor de luat într-o astfel de secție. „Acum cîțiva ani, Ministerul Sănătății a demarat o campanie de vaccinare a personalului din secțiile de dializă din toată țara. Eu am fost de acord să fac prima doză, iar pe următoarele nu le-am mai făcut, așa că e ca și cum n-aș fi vaccinat împotriva acestei boli”, spune șeful de la Dializă. La fel ca mulți colegi de-ai săi, nici doctorul Roșu nu a trecut vreodată pe la cabinetul medicului de familie. Mai ajunge la ușa unui doctor doar atunci cînd fiul său, Andrei, elev în clasa întîi, dă semne de boală. „Nu sînt capabil să gîndesc medical atunci cînd e vorba de Andrei. Nu iau măsuri exagerate, dar intru totuși în panică și alerg cu el la medicul pediatru Dumitru Anton”, recunoaște doctorul Roșu. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns