• componența noului Consiliu Local al Colegiului Medicilor este reprezentată în proporție de 75% de medici de familie • situarea lor pe locuri fruntașe ca voturi se datorează faptului că, și de această dată, ei au venit la vot • după validarea listei cîștigătorilor, aceștia se vor reuni ca să-și aleagă președintele
Turul doi al scrutinului organizat pentru desemnarea noului Consiliu Local al Colegiului Medicilor (CM) din Bacău a adunat la urne mai mulți medici decît acum două săptămîni. Deși reprezentanții comisiei electorale prevedeau, invocînd experiența de acum patru ani, că în turul doi vor veni mult mai puțini medici la vot, realitatea i-a contrazis. Pînă sîmbătă seară, la ora 20.00, moment la care secția de votare a fost închisă, se prezentaseră la urne 453 de doctori din tot județul, în condițiile în care acum două săptămîni votaseră doar 386 de doctori. Cu toate că numărul total al cotizanților la CM este de 1.023 și ar fi fost de așteptat ca validarea alegerilor să aibă loc doar după prezentarea la urne a jumătate plus unu dintre medicii cu drept de vot, alegerile din acest weekend au fost confirmate. „Regulamentul electoral al Colegiului prevede ca varianta cu jumătate plus unul să fie valabilă doar pentru primul tur. Pentru a doua rundă de alegeri nu mai contează procentul de prezentare la vot, motiv pentru care, cu 453 de votanți din 1023, alegerile au fost validate”, ne-a declarat doctorul Dan Radu, președintele comisiei electorale.
Voturile au fost numărate de patru echipe
Urmînd cu exactitate procedura din regulament, comisia nu a reușit să verifice într-o oră și jumătate decît 50 de buletine de vot. Ținînd cont că doctorii prezenți la vot au avut de completat cîte două buletine de vot, unul pentru Consiliul Local și altul pentru Adunarea Generală, citirea fiecărei rubrici în parte ar fi durat peste 14 ore. „Regulamentul spune ca numărătoarea voturilor să se facă prin citirea cu voce tare a fiecărui buletin în parte, de către președintele comisiei electorale, iar restul membrilor să consemneze fiecare vot. Președintele poate fi înlocuit în această procedură doar de secretarul comisiei. Omenește vorbind, este imposibil să rezistăm peste 14 ore la dictarea și consemnarea fiecărui vot, fără să greșim”, au fost vorbele doctorului Radu după epuizarea a numai 50 de buletine scoase din urna pentru Consiliul Local. După consultarea tuturor membrilor comisiei electorale, dar și a celor șase observatori, pentru numărătoarea voturilor s-au organizat patru echipe care au numărat în paralel. „Fiecare echipă de numărătoarea a voturilor să fie formată dintr-un medic de familie, un specialist și un observator”, a fost varianta propusă de președintele comisiei și acceptată în unanimitate. Mult mai rapidă, numărătoarea voturilor din urna pentru Consiliul Local s-a finalizat puțin după miezul nopții, astfel că, la ora 1.00, se cunoșteau deja primii 19 clasați.
Au venit, s-au votat!
Surpriza absolută a acestor alegeri a fost clasarea pe locuri fruntașe a numai puțin de 13 medici de familie, din totalul celor 19 membrii ai Consiliului Local. Bătălia dintre cei 48 de medici înscriși pe listă l-a situat pe primul loc pe medicul de familie George Coneac. Pe locul doi s-a instalat confortabil fostul președinte al Colegiului, doctorul Neculai Filipescu. Al treilea după numărătoarea voturilor s-a clasat cardiologul Paul Ionescu, șeful secției Cardiologie din Spitalul Județean. Pe locul patru în preferințele medicilor este, conform voturilor, fosta directoarea a Casei Asigurărilor de Sănătate, medicul Milena Ionescu. Printre cei 19 medici votați ale căror nume s-au regăsit pe cele mai multe buletine de vot se numără și cel al președintei Asociației Medicilor de Familie, doctorița Elena Stîngă, și al vicepreședintelui aceleiași organizații, doctorul Costin Țintaru. Pe lista celor mai mulți dintre votanți se regăsesc și medicii Dan Chelariu, șeful secției Chirurgie Infantilă din Spitalul Județean, și Adrian Cotîrleț, director al spitalului din Moinești. Alți doi medici specialiști intrați în noul Consiliu Local sînt foștii vicepreședinți ai Colegiului Medicilor: neurologul Ludovic Biro și directorul spitalului de copii, Dumitru Anton. Clasamentul stabilit după numărătoarea voturilor nu l-a desemnat însă pe noul președinte al CM. „Toți membrii desemnați în noul Consiliu Local se vor reuni după validarea listelor de către București ca să-și voteze președintele. Medicul care va întruni voturile celor mai mulți colegi din Consiliu va ajunge președintele colegiului”, a explicat doctorul Dan Radu, președintele comisiei electorale.
La verificarea buletinelor de vot pentru Consiliul Local al colegiului, doar 20 au fost anulate. Printre acestea se regăseau buletine pe care nu era completată nici o rubrică, sau în care erau tăiate numele tuturor candidaților. Au fost și cazuri în care alegătorii au trecut pe buletinul de vot mai multe nume decît numărul de 28 de candidați, acceptat de regulament. Cei mai tranșanți dintre medicii veniți la urne și-au dat votul pentru un singur medic sau cel mult trei candidați preferați. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns