• contractul cadru pentru medicii de familie prevede penalități financiare pentru cei care au peste 2.000 de pacienți pe listă • dacă are o sută de pacienți în plus, medicul primește bani numai pentru 25 dintre aceștia, el fiind penalizat cu 75% • DSP va scoate la concurs zece posturi în comunele unde medicii au peste baremul maxim de pacienți
Medicii de familie care au peste 2.000 de pacienți pe liste sînt penalizați. Deși muncesc mai mult, și nu pentru că așa vor ei, ci din cauza condițiilor, aceștia pierd sume semnificative de bani. În județul nostru sînt puțin peste 300 de medici de familiie care trebuie să deservească o populație de 726.000 de locuitori. Aceasta înseamnă că unui medic i-ar reveni din start pe liste 2.420 de pacienți. Ținînd cont însă că populația județului nu este uniform repartizată pe comune, sînt locuri unde un medic abia are cîteva sute de pacienți în grijă, dar și zone cu trei sau aproape patru mii de pacienți pe listă. Numărul mare nu este însă un beneficiu pentru acești medici de familie, pentru că primesc prea puțini bani pentru cît muncesc.
Dacă acum patru, cinci ani în urmă era o afacere să devii medic de familie și puteai să te realizezi financiar, acum tot mai mulți medici dau bir cu fugiții de la țară. Asta pentru că, mai marii de la București i-au obligat pe medicii de familie să semneze contracte-cadru în defavoarea lor. „Contractul cadru pe acest an permite unui medic de familie să aibă pe liste 2.000 de pacienți și 23.000 de puncte. Aceste puncte se calculează în funcție de specificul analizelor pe care medicii de familie le fac. Peste aceste cifre, doctorii sînt penalizați cu 75% din ceea ce realizează suplimentar. An de an, penalitățile au crescut din ce în ce mai mult”, ne-a declarat doctorița Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor din Bacău. În condițiile în care un medic de familie are pe listă 2.100 de pacienți, el va primi banii pentru cei 2.000 prevăzuți în contract, iar pentru restul de o sută de pacienți va primi bani doar pe 25 de oameni consultați. Adică, în practică, doctorul în cauză consultă 75 de pacienți fără să ia vreun ban.
Medicii de familie sînt nemulțumiți de această situație, dar nu au ce face. Ovidiu Biibre este medic de familie în Corbasca. Pe listele lui sînt trecute 2.700 de persoane din comună, însă numărul este variabil, dar niciodată nu scade sub 2.000 de persoane. Medicul ar trebui să fie fericit cu atîția pacienți, mai ales că în zonă sînt și mulți copii pentru a căror consultație se acordă bani mai mulți. „De multe ori am întrebat și eu pe ce criterii să îmi aleg oamenii de pe liste. Nu e nici vina mea, dar nici vina lor că au un medic de familie în comună. Zona este una cu probleme și de aceea, ori de cîte ori s-a scos un post la concurs, nu s-a prezentat nimeni. Așa că sînt obligat să îi iau pe liste pe toți cei care vin la mine, dar nu sînt plătit pe măsură. Chiar eu am cerut să mai vină alt medic aici, dar nu a vrut nimeni. În alți ani, aveam un spor de 100% pentru că este zonă defavorizată, la fel ca și cadrele didactice. Ele și-au păstrat sporul, la noi s-a redus la jumătate de patru ani „, ne-a declarat medicul de familie Bibire. El este nemulțumit că patru pacienți au valoare cît unu, deși efortul este, evident, mai mare.
Medicii din cel puțin zece localități din județ sînt penalizați
În zece localități din județ este necesară angajarea de medici de familie, printre care și în Corbasca. Posturile libere ce vor fi scoase la concurs, cel mai probabil în primăvară, sînt în satele Corbasca, Gura Văii, Răchitoasa, Răcătău-Horgești, Livezi, Hemeiuși, Pîrjol, Dofteana și Dealu Morii. În aceste sate s-au creat noi locuri de muncă pentru medicii de familie, fie prin plecarea unor colegi din localitate sau la rezidențiat, dar mai ales datorită numărului mare de pacienți existenți. Un medic de familie este penalizat dacă are peste două mii de pacienți, ori în aceste localități pacienții sînt peste această cifră. „În cele zece localități din mediul rural sînt peste trei, patru mii de pacienți la medicii existenți în comună și de aceea este necesar încadrarea altor medici de familie. Nu este vina medicilor că sînt penalizați din cauza contractului cadru și de aceea vom scoate aceste posturi la concurs. Concursul va fi organizat probabil în luna martie”, ne-a declarat Cornelia Cojocaru, director la Direcția de Sănătate Publică Bacău. Rămîne de văzut cîți medici vor fi interesați însă de aceste posturi. Anul trecut, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău le-a oferit medicilor de famile fonduri de 100 de miliarde de lei, însă s-au chletuit doar 95 de miliarde. Diferența a fost alocată către asistența spitalicească. „Anul acesta am negociat cu medicii de familie un fond de 107 miliarde de lei, cu 12,6 procente mai mult decît anul trecut. Ei vor primi banii conform prevederilor din contractul cadrul din acest an care a fost stabilit la nivel național”, ne-a declarat doctorița Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău. Pînă cînd se va pune însă capăt acestui măr al discordiei, cei care vor avea de suferit vor fi tot medicii de familie cu număr mare de pacienți din județ. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns