Evanghelia zilei de miercuri prezintă credincioșilor ultima pildă pe care Mîntuitorul Iisus Hristos o spune mulțimilor, înainte de a serba cu sfinții Săi ucenici instituirea Sfintei Euharisti, Evanghelia celor zece fecioare. Pilda celor zece fecioare ne învață să luăm uleiul credinței în Dumnezeu și al faptelor bune în candela vieții noastre, că nimeni nu știe cînd va veni Mirele și cînd va fi sfîrșitul fiecăruia. După cum se știe, cinci erau înțelepte pentru că și-au pregătit candelele și uleiul necesar pentru a-L întîmpina cu lumină pe Mirele ce urma să vină, iar cinci erau lipsite de înțelepciune, nefiind pregătite pentru marele moment. „Această pildă este și rezultatul discuțiilor pe care Mîntuitorul Hristos le-a avut cu o zi înainte cu fariseii și cărturarii. Este îndemnul pe care Dumnezeu ni-l face să fim pregătiți în orice clipă a vieții noastre: «Privegheați și vă rugați, că nu știți cînd vine ceasul».
De altfel, trebuie să știm că la Deniile din ziua de miercuri este pentru ultima oară cînd se mai cîntă „Iată Mirele vine în miezul nopții și fericită este sluga pe care o va găsi priveghind”, pentru că din seara acestei zile atenția Mîntuitorului se îndreaptă mai mult asupra ucenicilor săi. Ultima pildă rostită de Iisus Hristos exprimă și necesitatea de a fi pregătiți sufletește pentru marea trecere a ființei noastre din această viață în cea veșnică.
Nu întîmplător, evanghelia ce cuprinde pilda celor zece fecioare este cuprinsă și în slujba Sfîntului Maslu. Fiecare creștin, care participă la această slujbă instituită pentru vindecarea celor bolnavi trupește și sufletește, trebuie să știe că, asemeni fecioarelor cele înțelepte, trebuie să fie pregătiți pentru a primi Harul vindecător al lui Dumnezeu”, ne-a explicat preotul Nicolae Hurjui, de la biserica „Sfîntul Nicolae” din Bacău. (C. Gh.)
Lasă un răspuns