Memorandumul privind masurile pentru asigurarea unor mai bune reglementari si functionari a sectorului agricol, redactat ca urmare a discutiilor purtate între ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, cu Federatia Crescatorilor de Bovine si Sindicatul Crescatorilor de Taurine, aprobat de Guvern acum mai bine de o saptamina, a ajuns la cei care ar trebui sa-l puna in aplicare” autoritati locale, sefi de institutii agricole, primari etc. Daca autoritatile in domeniu sint optimiste fata de prevederile memorandumului, agricultorii si crescatorii de animale il privesc, insa, cu destule rezerve.
Documentul are si viza ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, si prevede patru masuri. Primele doua se refera la Asigurarea resurselor financiare si plata ajutoarelor aferente sectorului agricol, respectiv platile nationale directe complementare, începind cu luna august 2009, si la Constituirea comisiei mixte formata din reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Directiei Generale a Vamilor, Inspectoratelor Fitosanitare vamale si Organizatiile profesionale ale fermierilor, în vederea verificarii în punctele vamale a calitatii produselor provenite din state terte sau din schimbul intracomunitar, în conformitate cu reglementarile impuse de Uniunea Europeana. Celelalte doua masuri vorbesc de Compensarea datoriilor la bugetul de stat ale producatorilor agricoli cu sumele cuvenite acestora cu titlu de sustinere financiara prevazute anual în bugetul Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale si la obligatia Consiliilor locale sa puna pasunile la dispozitia crescatorilor de animale, persoane fizice sau juridice, precum si formelor asociative ale crescatorilor de animale, legal constituite, a caror activitate este înregistrata in Registrul National al Exploatatiilor, astfel încit acestia sa-si poata desfasura activitatea si sa poata realiza investitiile care necesita o perioada mai îndelungata de timp.
Unde este consecventa ministerului?
Presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli bacau, dsaniel Ciobanu, isi aduce aminte ca inca din 11 februarie s-a intilnit, prima data cu actualii oficiali ai Ministerului Agriculturii. „De atunci – spune presedintele – se tot promit… temene. Care nu se realizeaza. Noi nu mai credem in chestii de acest fel. Sintem, deci, in iunie. Conform Regulamentului 1782 al CE, platile directe, de exemplu, trebuiau incheiate in aceasta luna. Ilie Sarbu a dat vina pe «conducerea proasta a liberalilor». De aici si plata unor penalitati in UE, pentru neplata la timp a subventiilor. Acum, termenul final este 30 iunie. Ce facem, mai dam un termen in august? Din start, iar vom plati penalitati. Pentru a nu mai spune cit de inconsecventi sintem si pentru a nu mai aminti ca s-au facut plati mai ales celor cu suprafete de teren mici, pentru a se obtine voturi, iar fermierii mari au ramas pe afara”. Cit despre compensarea datoriilor, daniel Ciobanu spune ca s-a mai incercat, dar s-a tot opus Ministerul Finantelor: „Noi am propus sa livram marfa unitatilor statului, care aveau nevoie. N-au vrut”.
Nimic nou in Memorandum
Presedintele Comisiei pentru Agricultura si dezvoltare rurala a PNL, deputatul bacauan Mihai Banu, a opinat ca memorandumul lui Sarbu nu aduce nimic nou. „Despre pasuni s-a mai vorbit, si pina acum acestea erau date comunitatii – a spus deputatul. Iar compensari cu statul s-au mai incercat si in alte domenii, nu doar in agricultura, dar fara finalitate. Sa dea Dumneazeu sa se indeplineasca macar prevederea cu subventiile. Dar, e greu de crezut. La vremea aceasta nu s-a ajuns la 70% din platile directe efectuate si mai sint numai patru zile lucratoare din luna iunie. Aceeasi agentie de plati, APIA, avea platite, anul trecut, 90%, cind numai de experienta in aceasta activitate nu se putea vorbi. Intrebarea este daca se fac de vina oamenii din sistem sau cei care conduc acest sistem?”. Mihai Banu crede ca a fost inceput tirziu controlul prin teledetectie a suprafetelor si ca trebuia sa se solicite Comisiei Europene ca numai fermele care sint in control prin teledetectie sa fie scoase in afara platilor, iar la celelalte trebuia dat drumul la bani. „Asta s-a intimplat ceva mai tirziu, pentru care Romania nu reuseste sa plateasca integral la 30 iunie. Iar daca pentru 2008 am platit o penalizare de vreo opt milioane de euro, probabil ca acum aceasta va fi de zece ori mai mare. Dar, cineva trebuie sa dea socoteala” – a conchis deputatul bacauan.
Lasă un răspuns