• băcăuanii cu centrale proprii consumă și de două ori mai mult gaz decît cei care primesc agent termic de la Termloc • creșterea numărul de consumatori casnici nu va duce la neavizarea proiectelor de montare a centralelor
Montarea microcentralelor termice de apartament a dus la creșterea simțitoare a consumului de gaz înregistrat de consumatorii casnici. Deși la nivelul Sucursalei Distrigaz Nord Bacău nu există o statistică strictă în ceea ce privește evoluția consumului industrial, casnic sau al instituțiilor, tendința creșterii consumului casnic și a scăderii consumului înregistrat de ageții economici este evidentă. Potrivit datelor înregistrate în cursul anului trecut, spre exemplu, firma care a avut cel mai mult de suferit de pe urma montării centralelor termice de apartament a fost Termloc Bacău. Cele 29 de centrale termice de cartier ale societății au ajuns că consume într-o singură lună chiar mai puțin decît consumatorii care își încălzesc locuințele cu propriile surse de căldură. Spre exemplu, în luna ianuarie 2003, consumatorii casnici, în care intră apartamentele cu centrală proprie și casele încălzite cu gaz, au consumat 6,6 milioane mc gaz, în condițiile în care, în același interval, centralele de cartier au consumat doar 6,3 milioane mc. Disproporția a devenit și mai evidentă în lunile de iarnă de la sfîrșitul anului trecut, după o vară în care mii de băcăuani au renunțat la încălzirea centralizată în favoarea propriilor surse de căldură. Astfel, în luna octombrie, centralele Termloc au consumat numai 500.000 de metri cubi de gaz, în timp ce băcăuanii cu centrale au consumat de aproape cinci ori mai mult. În noiembrie, cînd Termloc a început să furnizeze căldură pentru toate asociațiile deservite, consumul centralelor de cartier a fost de 2 milioane mc gaz, în timp ce la consumatorii casnici consumul a fost dublu. Aceeași proporție s-a înregistrat și în luna decembrie.
Potrivit reprezentanților Distrigaz Nord Bacău, creșterea numărului de consumatori cu centrale termice proprii și a consumului de gaz nu va duce, în timp, la neavizarea montării centralelor proprii. „Din punctul de vedere al consumului de gaz, nu există nici un pericol de a nu mai furniza autorizații de montare a centralelor proprii. Scăderea consumului de gaz la consumatorii industriali a disponibilizat o cantitate însemnată de gaz, care poate fi folosită de mici consumatori”, a explicat Mircea Apetrei, inginer șef la Distrigaz Nord Bacău. Singura problemă legată de numărul mare a centralelor face referire la riscul producerii unor explozii. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns