• o minimă investiție poate aduce capturi record
Înaintea apariției unei game supervariate de nade și momeli „minune”, miezul de pîine era, poate, cea mai răspandită momeală de cîrlig din Europa. Nu vă lăsați înșelați de cei care vă vor spune că este o momeală de începători. Miezul de pîine are o mare eficiență, în special la babușcă și în general la „albituri”.
Coca, formată în special din miez de pîine, diferă în funcție de condițiile de pescuit. Pentru apele curgatoare repezi o vom forma tare pentru a fi rezistentă la curenți, iar pentru lacuri și ape curgătoare mai lente va fi mai moale pentru ca să creeze un nor în timp ce se descompune de pe cîrlig. Putem îmbogăți caracteristicile momelii prin adăugarea de coloranți sau diferite arome. Pentru o cocă simplă, dar eficientă, nu vom folosi pîine foarte proaspătă, ideală fiind cea de două-trei zile, dar care nu este mai veche de o săptămînă, iar pentru înmuiere se recomandă lapte în loc de apă. Pentru aromatizare, pe lîngă aromele clasice existente în comerț, se pot adăuga prafuri de budincă, iaurt de căpșuni (atenție să nu fie acru!), cașcaval, făină de cînepă sau miere. Rezultate foarte bune s-au obținut cînd s-a adaugat praf de migdale sau mîncare pentru cîini și chiar bere.
E bine să avem cu noi puțină făină de grîu pentru că, prin adăugare în cocă, vom obține consistența dorită. Coca, preparată acasă, se va păstra într-o cutie cu capac care închide ermetic pentru că, odată uscată, nu se mai poate reface, indiferent ce ingredient am adăuga. Astfel ambalată, se poate păstra pe o perioadă mai lungă în frigider sau în congelator. În apele cu vegetație multă se recomandă să adăugați pe cîrlig și puțină coajă de pîine pentru ca momeala să plutească. Astfel, momeala se așează pe stratul de vegetație și are o mișcare atrăgătoare pentru pești. Același efect se obține și dacă adăugați o bobiță de polistiren.
Cum se face momeala
1. Se alege o bucată de pîine suficient de mare din care reținem doar miezul. Nu vom începe dacă mîinile nu ne sînt curate.
2. Înmuierea se va face într-o găleată curată în care am adăugat apă sau lapte. Nu se adaugă încă aromele și coloranții.
3. După înmuiere lăsăm apa sau laptele să se scurgă încercînd să păstrăm miezul într-o singură bucată.
4. Pe o cîrpă curată, cu o suprafață suficient de mare, vom goli miezul de pîine pentru ca lichidul să se scurgă.
5. Se frămîntă miezul de pîine pînă se obține o cocă ce nu se lipește de mîini.
6. Putem adăuga acum coloranții și aromele în combinația în care avem încredere, dar atenție la cantități.
Cei mai cutezători pescari pot să încerce următoarea metodă dacă doresc să păcălească platica mare: se formează o cocă moale, suficient de rezistentă la o lansare și capabilă să ajungă, cît de cît întreagă, pe fundul apei. Pe un cîrlig numărul 14 înfigem doi viermuși și, cu multă atenție, formăm în jurul lor o biluță de aproximativ un centimetru diametru, acoperind complet cîrligul. După lansare, momeala se va așeza pe fundul apei și va începe să se disperseze încet, viermușii ivindu-se astfel dintr-un norișor atractiv, fiind deci serviți cu o garnitură irezistibilă de către plătica mare.
Momeala nu rezistă la tractări repetate pe fundul apei. Dacă totuși sînteți nevoiți să o mișcați este recomandabil să înțepați în gol și să recuperați firul. Nu e sigur că va fi doar o înțepare în gol, de multe ori trăsăturile plăticii nefiind clare. Biluța de momeală cu consistență corectă nu trebuie să reziste recuperării. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns