• ler-a recomandat deputatul liberal Mona Muscă alegătorilor, în timpul vizitei de ieri în județul nostru
„Ia, maică, scaunul meu. Ia loc aici!”, a insistat deputatul Mona Muscă, vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), pe lîngă o bătrînică care abia se mai sprijinea într-un toiag. Femeia a intrat ieri dimineață în căminul cultural din satul Șendrești, comuna Motoșeni, fiindcă auzise că-i adunare mare. Bătrînica s-a trezit, însă, că nu are unde să stea. Mona Muscă s-a ridicat de la prezidiu, i-a dus propriul scaun, iar localnicii au aplaudat-o frenetic. Vizita de ieri a liberalilor în județ a început în comuna Podu Turcului. După ce l-a prezentat pe Vasile Izvoranu, candidatul PNL la funcția de primar în această localitate, deputatul Mona Muscă a explicat de ce pensiile sînt atît de mici, dar mai ales de ce există discrepanțe între pensiile unor oameni care au muncit în același domeniu, aceeași perioadă. „Pentru plata tuturor pensiilor din țara asta este nevoie acum de 120.000 de miliarde de lei, iar deficitul este de 109.000 de miliarde. Cum de s-a ajuns aici? Din cauza iertăciunilor politice. La dumneavostră în județ avem exemplul Iacobov, care nu a plătit datorii la stat de 7.000 de miliarde, dar care nu a pățit absolut nimic. Mă întreb ce se întîmplă cu un pensionar dacă nu-și achită dările?! Este scos în stradă. Asta e politica PSD: pentru unii mumă, pentru alții ciumă”, a afirmat Mona Muscă. Ea a explicat că proiectul inițiat de PNL pentru recalcularea pensiilor prevede creșterea fiecărei pensii cu 45% din salariu brut pe economie. „Vor exista creșteri și la cei cu pensii mai mărișoare, dar, evident, ele vor fi mai mici, așa încît să primească toți vîrstnicii venituri decente”, a continuat deputatul liberal.
„Dacă vă mai ia cineva obligatoriu taxa radio – tv, n-o plătiți!”
Haralambie Rotaru, un localnic de 78 de ani, din Podu Turcului, s-a plîns liderilor liberali că plătește taxa radio – tv, deși el nu areradio sau televizor în casă. „Și-n Parlament, doamnă, să se facă ceva, fiindcă dorm, dom’le!”, a strigat bătrînul. „Nu mai plătiți taxa radio sau tv, că doar de asta m-am luptat eu și colegii mei, să plătească doar cei care au această obligație. Domnul Rotaru, dacă vă mai cere cineva banii fără motiv, trimiteți-l la mine”, a spus vicepreședinta PNL. A fost suficient ca oamenii să fie invitați să-și spună păsurile, că localnicii nu mai puteau fi opriți. Ei s-au plîns că primarul a fost mai mult plecat decît la primărie, că nici un obiectiv major nu a fost realizat în comună în ultimii patru ani și că pînă și ceea ce era făcut deja în comună a fost lăsat în paragină.
„N-a venit nici un politician la noi, nici măcar în campanie”
Periplul liberalilor a continuat la Motoșeni. Circa 300 de săteni din satul Șendrești s-au adunat la căminul cultural și mai toți s-au plîns de starea jalnică a drumurilor din comună și de lipsa patronilor din zonă, care ar permite localnicilor să aibă locuri de muncă. „Pe-aici nu intră nici Salvarea, sînt școli care nu au apă curentă și WC-uri. Ce dorim noi? Extinderea rețelei de gaze, drumuri asfaltate și școlile să arate mai bine”, s-a plîns Teodor Strîmbei, un inginer ieșit la pensie. Traian Duca, actualul viceprimar, pe care liberalii l-au lansat în cursa pentru fotoliul de primar, a afirmat că nu vrea să facă promisiuni, dar a precizat că ceea ce a făcut pînă acum pentru comunitatea sa îl recomandă.
Liberalii au continuat apoi traseul prin comuna Răchitoasa, unde și-au lansat candidatul, apoi Mona Muscă și liderii băcăuani ai PNL au discutat cu cetățenii. Vicepreședinta PNL le-a atras atenția candidaților că trebuie să se implice mai mult în viața comunității și-n administrație. „Voi știți cel mai bine cum poți să faci lucruri bune, chiar și dacă ai bani puțini. Trebuie să veniți la primar, să-i spuneți și răul și binele, iar el să vă întoarcă doar bine, pentru că de asta îl alegeți. E bine, însă, ca, înainte să votați, să cîntăriți bine fiecare candidat. Sigur, vor veni mulți, vă vor promite multe. Or să vă dea bere, vin și mici. Nu vă supărați pe ele. Beți-le vinul și berea, mîncați-le micii, dar votați așa cum vă dictează conștiința”, le-a recomandat Mona Muscă oamenilor.
Aceleași sugestii le-a dat și oamenilor din satul Obîrșia, comuna Izvoru Berheciului. Aici, liberalii au fost primiți în curtea școlii, unde la intrare au trecut pe sub săgeata liberală, construită din brad, iar cîteva zeci de copiii le-au oferit lalele galbene. „Aveți aici locuri atît de frumoase, dar degeaba, dacă școala arată atît de rău. Nu e posibil să nu aibă cei mici unde să învețe”, a spus Mona Muscă. Ion Chiriac, vicepreședintele Consiliului Județean, l-a prezentat pe candidatul PNL la primărie, Ioan Ciuchi. El le-a spus oamenilor că primarul și consilierii locali trebuie să fie oameni tineri, care să știe să atragă fonduri europene, prin programe. „PSD a oferit cîte două milioane de lei pentru fiecare hectar de teren lucrat. Eu aș spune că banii aceștia au fost mai degrabă risipiți, fiindcă nu astfel se dezvoltă agricultura. Noi vrem să înființăm ferme familiale, dar pînă să putem lucra pămînturile în această formă vrem să măsurăm terenurile gratuit pentru a avea o imagine clară asupra proprietăților”, a spus Ioan Chiriac.
„N-am clop, n-am pălărie, dar aș da cu ea de pămînt!
Deputatul Mona Muscă s-a arătat de departe cel mai impresionată de realizările Vioricăi Marcu, actualul primar din comuna Traian. Ea a lăsat-o pe primăriță să-și prezinte realizările și lucrurile neterminate, iar la final i-a spus: „N-am clop, n-am pălărie, dar aș da cu ea de pămînt. Dac-aș putea s-o trag la indigo pe doamna primar, s-o duc și s-o împart în toată țara. Am ascultat-o cu gura căscată și m-am întrebat în timp ce vorbea ce mai caut eu și colegii mei aici? Dumneavoastră nu aveți nevoie de noi, doamna primar, poate noi avem nevoie de dumneavoastră”, a apus Mona Muscă.
La rîndul ei, Viorica Marcu a adăugat în încheiere că ea și consilierii liberali din Traian nu vor răspunde la atacuri murdare, chiar dacă vor fi atacați de adversarii politici. „Nu vrem o campanie murdară. Nu-i vom ataca pe ceilalți contracandidați. Avem prea multe lucruri bune de spus și de făcut, încît n-o să ne lăsăm atrași în campanii suburbane”, a încheiat Viorica Marcu.
UE ne monitorizează alegerile
Mona Muscă s-a aflat ieri, în jurul prînzului, și în comuna Negri, unde actualul primar PNL Alexandru Lovin va candida pentru un nou mandat, a recunoscut că pînă acum au fost finalizate doar cîteva lucrări mai mari în comună, motivul important fiind lipsa fondurilor. „Am căpătat, însă, experiență în acești ani și vom încerca să atragem măcar două proiecte de anvergură, cu fonduri externe, nerambursabile. Oamenii au văzut însă ce-am făcut și nu vreau să le promit cîte-n lună și-n stele, să-i mint doar ca să mă voteze”, a afirmat Alexandru Lovin. Discursul său a fost urmat de o intervenție a Monei Muscă, care a vorbit de furturile și corupția care stăpînesc acum România. „Din nefericire, sub actuala guvernare, jaful a atins cote greu de bănuit. Din această cauză, oamenii trăiesc tot mai rău. 30% din populație trăiește sub nivelul sărăciei, iar alții își cumpără mașini scumpe și își ridică vile. M-am întrebat de multe ori dacă pe ei îi ating lipsa medicamentelor compensate, injustiția din sistemul juridic și altele. Ei bine, nu, ei nu suferă ca și noi, fiindcă trăim în două Românii diferite. Și tare mă tem că, într-o țară în care se fură orice, se fură și voturi. Și se pare că nu numai eu sînt îngrijorată de această posibilitate, ci și Uniunea Europeană, fiindcă România este prima în topul corupției, dintre țările candidate la integrare. De aceea, Europa a acceptat să ne monitorizeze alegerile”, a încheiat deputatul liberal. (Nicoleta BICHESCU, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns