• Fiscul a pus sechestru pe tot terenul rafințăriei oneștene și a blocat conturile deschise de societate la Trezoreria Bacău • șefii rafinăriei stau de două zile numai în ședinte • contractul de administrare a Rafo Onești se pare că a fost semnat între V&V Tradyng Company și firma Faber, al cărei reprezentant este Toader Găureanu, fostul director general al Rafo Onești
Rafo Onești, cîndva o societate de renume în domeniu în țară, este acum obiectul executării silite începute de Ministerul Finanțelor. Motivul îl constituie datoriile de peste 6.000 de miliarde de lei pe care rafinăria le are către bugetul statului. În site-ul Ministerului Finanțelor, la categoria marilor datornici la bugetul statului, se numără și Rafo Onești pentru o datorie de aproape 7.000 de miliarde de lei. Pe același site se explică că ministerul a demarat executarea silită a firmei oneștene.
Invocînd Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile publice, am solicitat amănunte despre pașii făcuți de fiscul băcăuan pentru recuperarea datoriilor pe care le are statul de recuperat de la societatea oneșteană. În adresa primită la redacție, finanțiștii băcăuani spun că „Rafo Onești are sub sechestru terenul societății, în suprafață de 260 de hectare, pentru suma de 822 de miliarde de lei”. În același document ni s-a mai comunicat că „au fost poprite conturile deschise de Rafo Onești la Trezoreria Bacău. De asemenea, societății i-a fost trimisă somație pentru întregul debit pe care îl are către Ministerul Finanțelor”. Cele 260 de hectare la care fac referire finanțiștii băcăuani reprezintă, de fapt, tot terenul pe care se află rafinăria oneșteană. Asta înseamnă că societatea nu poate face nici o tranzacție cu terenul aflat sub sechestru.
În cursul zilei de ieri, am încercat să luăm legătura cu conducerea Rafo pentru a afla un punct de vedere oficial cu privire la măsurile luate de Ministerul Finanțelor pentru recuperarea debitului. Din păcate, singurul răspuns primit de la secretară a fost acela că directorul general Paul Ivașcu este în ședință. El nu „s-a mai eliberat” pînă la ora 16.00, oră de la care nu a mai fost de găsit în societate. „Domnul director a plecat de la rafinărie. Reveniți mîine, vă rog!”, ne-a sugerat secretara.
Contractul de administrare pe baza căruia a fost numit director general Paul Ivașcu este semnat, după toate probabilitățile, între societatea V&V Tradyng Company din București și Faber Ltd din Statele Unite ale Americii. Din firma Faber Limited fac parte cel puțin 18 salariați ai Rafo care au fost preluați pentru a se ocupa de importul și finațarea rafinăriei oneștene. Directorul societății Faber este fostul director general al Rafo Onești, Toader Găureanu. În această situație, încă nu se știe care este rolul firmei care a devenit acționar majoritar la Rafo Onești, respectiv Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie, din moment ce situația financiară a rafinăriei este controlată de firma în fruntea căreia a fost pus Toader Găureanu. Economiștii spun că o asemenea mișcare nu are decît două explicații: fie s-a făcut acest transfer de acțiuni către firma Balkan Petroleum din Londra pentru atragerea împrumuturilor de la băncile străine, fie pentru exportul creanțelor în străinătate. Asta ar însemna că statul român ar urma să-și recupereze banii pe care îi are de plată Rafo Onești de pe la SRL-urile din Marea Britanie sau din SUA. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns