• pe pereții unei încăperi din sediul Primăriei din Mărgineni au fost descoperite cîteva însemne misterioase • clădirea în care a fost făcută descoperirea a fost construită în urmă cu aproape 120 de ani
Sediul Primăriei din Mărgineni a devenit, de cîteva zile, un adevărat șantier arheologic după descoperirea făcută de cîțiva dintre constructorii care lucrează la renovarea acestei clădirii. Pe pereții uneia din încăperi, constructructorii au descoperit, după ce au răzuit toată tencuiala pînă aproape de zid, cîteva desene și însemne misterioase. Un scut pictat direct pe perete, un desen ce părea a fi un fel de calendar zodiacal și cîteva cuvinte în limba latină scrise de o iscusită mînă de caligraf. „Primele însemne au ieșit la iveală în cursul zilei de vineri. După ce dat deoparte tencuiala din dreptul ferestrei, băieții care se ocupă de lucrări au văzut mai întîi cîteva dintre însemne. În momentul în care a apărut și scutul, toți și-au dat seama că e ceva ciudat la mijloc, așa că au venit să ne arate descoperirea”, ne povestește Vasile Cîndea, primarul comunei Mărgineni.
Dacă pînă atunci nu prea aveau mare grijă în momentul în care curățau pereții, constructorii au început să atingă cu grijă fiecare bucată de tencuială și să o dea ușor de o parte. Așa au fost scoase la lumină alte cîteva inscripții scrise în latină și un desen ciudat pe peretele de alături. Istoricul Eugen Șendrea a fost atunci primul om la care s-a gîndit primarul Cîndea să se consulte în legătură cu ciudata descoperire. „După forma desenelor și prezența crucilor pe scut sînt sigur că inscripțiile au un caracter religios”, a fost prima impresie pe care a avut-o Eugen Șendrea în momentul în care a văzut misterioasele desene. Interesant este că, deși par a fi făcute acum un secol, culorile desenelor și-au păstrat pînă acum intensitatea nuanței, chiar dacă au stat mult timp acoperite cu ciment și var. După ce a realizat că ciudatele însemne nu sînt doar simple mîzgălituri pe niște pereți, primarul Cîndea a sunat-o apoi pe Lăcrămioara Stratulat, directorul Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău. „Aduceți cîteva poze și dacă se va dovedi că este ceva interesant, vom trimite pe cineva pînă acolo”, a fost răspunsul Lăcrămioarei Stratulat. Primarul Cîndea a încercat atunci să spună că asta ar presupune o întîrziere foarte mare a lucrărilor și că, oricum, nu pare a fi vorba de simple desene. Directorul Muzeului de Istorie s-a lăsat atunci convins și i-a promis primarului Cîndea că va trimite un specialist la fața locului în cursul zilei de astăzi.
Clădire construită în urmă cu 120 de ani
Nu se știe cu precizie în acest moment cînd anume a fost construită clădirea în care funcționează Primăria Mărgineni. Vasile Cîndea ne-a povestit ieri că, din informațiile pe care le deține, sediul Primăriei, construit din donațiile făcute de cetățeni, ar fi fost inaugurat prin 1890. De altfel, cele mai vechi registre ce se află în arhiva primăriei datează din ianuarie 1896, dată la care urbea era condusă de Mihai Ghiurca. Cîteva luni mai tîrziu, primar devine un anume I. D. Palade. Nicăieri în vechile registre ale primăriei nu se face vreo referire la destinația pe care a avut-o acum mai bine de o sută de ani misterioasa încăpere în care a fost făcută descoperirea. Episcopul Ștefan Erdeș, decanul Parohiei Romano Catolice, ne-a povestit, tot ieri, că în zona Mărgineniului a existat, încă de pe la începutul secolului XV, un Ordin al călugărilor franciscani. „Se spune că statuia Fecioarei Maria Făcătoare de Minuni care se află acum într-una din catedralele din Miercurea Ciuc a fost adusă de la Barați”, ne-a povestit episcopul Ștefan Erdeș. Este de așteptat ca
misterul care planează asupra inscripțiilor descoperite la Primăria din Mărgineni să fie dezlegat în cursul zilei de astăzi, cînd un specialist în restaurări de la Muzeul de Istorie va ajunge la fața locului. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns