Mămăliga: cu un adaos de făină de grîu, șofran, și îndulcită cu zahar, miere etc, și aromată cu anason, sub formă de cuburi, este o momeală larg folosită pentru prinderea ciprinidelor.
Cocoloașele: din miez de pîine, mămăligă și puțin ulei de cînepă sau comestibil reprezintă o momeală universală la ciprinide.
Pastele făinoase: cuș-cuș – este o momeală foarte bună pentru capturarea scobarului, dar și a altor ciprinide.
Boabele de cereală: porumb, grîu, orz, ovăz – fierte la foc domol pentru a se umfla fără a plezni, constituie o momeală ce poate fi folosită pe tot timpul sezonului cald la ciprinide. Există o gamă variată de arome cu care sînt îmbunătățite aceste cereale (porumb, grîu) miere, vanilie, anason, căpșuni, tutti frutti, caramel etc. De asemenea, acestea se pot folosi în stare naturală luate direct de pe știuleți proaspeți (porumb în lapte), sau se poate folosi cel uscat lăsat cîteva zile la înmuiat înainte de partidă. Se folosește în special la pescuitul crapului.
Boabele de mazăre: fierte, dau rezultate la prinderea carasului, plăticii, caracudei, scobarului.
Boabele de cînepă: mai mari, fierte la foc domol, pot fi folosite cu succes la pescuitul crapului, mrenei, scobarului, linului, și alte ciprinide. De asemenea, aceste boabe se folosesc ca nadă. Cînd sînt fierte, aceste semințe eliberează o substanță uleioasă, pe placul peștelui. Nu aruncați apa în care le-ați fiert, pentru a o amesteca cu nada. Cel mai bun mod de a păstra gata preparate aceste semințe, chiar mai mult timp, este acela de a le ține la înmuiat timp de 12 ore în apă rece, apoi de a le fiebe timp de două minute, dupa care se toarnă într-un vas sau găleata cu capac, așa încît să stea închise etanș, fără aer. Desfacerea lor ar trebui să aibă loc în galeată, nu în cratiță, în timpul fierberii. Se pot colora în roșu.
Boabele de fasole: excelentă pentru crap și lin, se poate trata cu miere pentru a deveni dulce și ca urmare irezistibilă. Se poate folosi și în nadă.
Cartoful: fiert, îndeosebi cel de culoare galbuie, se folosește pentru prinderea ciprinidelor.
Alunele: sînt o momeală excelentă pentru crap și biban. Se pot pune în carlig două sau trei, sau pot fi prinse cu ajutorul unui fir de păr.
Fructele: cele bine coapte sînt foarte apreciate de clean, scobar etc. (cireșe sălbatice, corcoduș, zmeură, mure).
Boilies: sînt biluțe din paste făinoase colorate și aromate pentru crap, caras mare etc. Devin din ce în ce mai folosite și cu rezultate record.
Lasă un răspuns