• artistul, ajuns la o vîrstă venerabilă, se teme că după moartea sa lucrările vor ajunge lemne de foc • fostul primar din Zemeș i-a construit sculptorului un muzeu, dar reprezentanții Ministerului Culturii nu țin seama de el • Vasile Catană are peste 300 de piese
Vasile Catană sculptează în lemn de peste 45 de ani. O parte dintre lucrările sale au fost expuse în muzeul construit special pentru el de primarul comunei Zemeș. Din păcate, Ministerul Culturii nu vrea să recunoască muzeul și să-l includă în circuitul național, pe motiv că autorul nu ar avea studii de specialitate.
Vasile Catană este inginer și a făcut facultatea la Sankt Petersburg. A fost, timp de 14 ani, șeful Secției de artă a Asociației Artiștilor Plastici din Bacău. Acum, nici de aceștia nu mai este recunoscut. A avut nenumărate expoziții peste ocean, cu timpul devenind cetățean american. Ziarele românești din America i-au acordat multă atenție, dovadă fiind teancul de articole pe care Catană le cară peste tot. Durerea lui cea mai mare este că Ministerul Culturii de la noi nu îl ia în seamă.
În 1999, primarul din Zemeș a construit o casă cu un etaj și i-a dat dublă întrebuințare. La parter a făcut o bibliotecă și o sală de lectură, iar la etaj a deschis „Muzeul sculpturii în lemn a Ing. V. Catană”, unde a fost expusă o mare parte din lucrările sculptorului. Domeniile abordate sînt dintre cele mai diverse: momente din istoria neamului romînesc, din istoria universală, revoluția din decembrie ’89, datini și obiceiuri.
Vasile Catană a trimis la Guvern și Președinție peste 25 de cereri de luare în custodia statului a muzeului după moartea sa. El le-a mai propus autorităților și 40 de machete după care să se ridice monumente în fiecare județ. Dar de fiecare dată a primit același răspuns: cererea nu putea fi aprobată pentru că Vasile Catană nu era absolventul unei facultăți cu profil arte plastice. În ultima scrisoare primită de la minister i se indica autorului să găsească un cămin cultural care să-i găzduiască lucrările și, astel, ar fi putut fi încadrat ca și muzeu al artelor populare. „Cum, domnule, să considere ăștia operele mele artă populară? Da’ ce, sînt linguri, furculițe sau ciubăre?”, ne-a spus indignat Vasile Catană.
Neculai Dîrlău, fostul primar care i-a construit lui Catană muzeul, este hotărît să meargă la actualul primar și să nu îl lase pînă nu construiește un muzeu mai mare, în care să încapă și lucrările care nu au fost expuse sau care stau îngrămădite într-o singură cămăruță. Vasile Catană își mai dorește doar ca, după moartea lui, lucrările sale să nu ajungă lemn de foc. (Alexandru COVACI)
Lasă un răspuns