De la 1 iulie 2013, plângerile contravenționale se timbrează cu 20 lei, în condițiile în care până acum nu se timbrau. Taxa de timbru a fost introdusă prin OUG nr. 80/2013 și se plătește la primăria unde domiciliază petentul.
Orice persoană care este sancționată contravențional și se consideră vătămată într-un drept al său poate face plângere în termen de 15 zile de la primirea amenzii sau comunicarea procesului-verbal la judecătoria din circumscripția localității unde a fost amendat.
Sancțiunile contravenționale sunt principale și complementare.
Cele principale sunt: avertismentul, amenda contravențională, prestarea unei activități în folosul comunității. Sancțiunile contravenționale complementare sunt: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenții; suspendarea sau anularea avizului, acordului sau a autorizației de exercitare a unei activități; închiderea unității; blocarea contului bancar; suspendarea activității agentului economic; retragerea licenței sau a avizului pentru anumite operațiuni ori pentru activități de comerț exterior, temporar sau definitiv; desființarea lucrărilor și aducerea terenului în starea inițială. Prin legi speciale se pot stabili și alte sancțiuni principale sau complementare.
Pentru una și aceeiași contravenție se pot aplica numai o sancțiune contravențională principală și una sau mai multe sancțiuni complementare.
În situația în care, pe lângă sancțiunea principală ați primit și o sancțiunea complementară a suspendării permisului sau reținerea certificatului de înmatriculare, la plângerea contravențională trebuie să solicitați printr-o cerere separată și eliberarea unui certificat de grefă care să ateste că ați contestat procesul-verbal de contravenție. Cu acel certificat de grefă vă prezentați la Poliție și vi se eliberează permisul sau certificatul de înmatriculare până la soluționarea pe fond a plângerii contravenționale.
În cazul celorlalte tipuri de amenzi primite, certificatul de grefă suspendă punerea în executare a amenzii (plângeri formulate împotriva ITM, CNADNR etc.). Certificatul de grefă se timbrează cu 1 leu și timbru judiciar de 0,15 lei. Fără taxa de timbru nu se eliberează.
Motivele pentru care puteți contesta procesul-verbal de contravenție privesc legalitatea întocmirii acestuia sau temeinicia celor reținute în procesul-verbal.
În ceea ce privește legalitatea procesului-verbal, acesta trebuie să cuprindă în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator, datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvărșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite, indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea.
În situația în care contravenientul este persoană juridică, în procesul-verbal se vor face mențiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerțului și codul fiscal; datele de identificare ale persoanei care o reprezintă.
În momentul încheierii procesului-verbal, agentul constatator este obligat să aducă la cunoștința contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte mențiuni”, sub sancțiunea nulității procesului-verbal.
Lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrag nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu de către instanță. Temeinicia procesului-verbal de contravenție se dovedește cu martori sau înscrisuri, dovada veridicității procesului-verbal prezumându-se până la proba contrară.
Avocat DANIELA GOGAN
Baroul Bacău
avocatgogan@gmail.com
Lasă un răspuns