Haosul a caracterizat deschiderea noului an școlar în municipiul Bacău. În unele școli au avut loc festivități ocazionate de acest eveniment, în altele nu. Chiar și dascălii se întrebau unii pe alții ce să facă: să meargă la miting sau la școală. Copiii erau și mai dezorientați. Cert este că unii dascăli, de la școlile unde nu s-au ținut ore, i-au acuzat pe colegii lor care au mers la cursuri că sînt spărgători de grevă. A fost o nebunie generală, din care singurii mulțumiți au fost elevii, care au mai avut o zi în plus de vacanță.
Copiii, însoțiți de părinți sau bunici, înarmați cu buchete de flori, au luat la prima oră a dimineții drumul școlilor, în speranța că vor avea parte de o primire normală, deși toată lumea auzise de la televizor sau din presă că dascălii nu vor fi în clase. Nu a fost să fie așa, de vreme ce deschiderile anului școlar din grădinițe, școli și licee, acolo unde acestea au avut loc, au fost organizate contracronometru. Educatorii, învățătorii și profesorii au fost mai tot timpul cu ochii pe ceas, să nu întîrzie la mitingul de protest care a avul loc cu începere de la ora 10.00, în fața sediului Prefecturii. La unele școli, profesorii nu au mai ajuns deloc, așa că elevii s-au întors acasă fără a auzi altceva decît că cuvîntul de deschidere al directorului.
Deschiderea anului școlar s-a rezumat, în cele mai multe dintre cazuri, la întîlniri formale între conducerile instituțiilor, elevi, părinți și, pe ici, pe colo, profesori. Fastul și bucuria revederii din alți ani au fost estompate de protestul cadrelor didactice nemulțumite de salarii. Printre îmbrățișări și urări de bun venit, elevii au apucat ca în curtea școlii să „plaseze” diriginților sau profesorilor preferați de prin preajmă buchetele de flori. Însă au putut fi văzute ieri pe străzile Bacăului sute de elevi întorcîndu-se acasă cu florile. Profesorii n-au fost la școală, așa că puștii n-au știut ce să facă cu ele.
„Am fost, am luat orarul pe mîine și acum plecăm acasă. Nu am primit manuale, că nu mai era timp. La 9.30 nu mai era nimeni în clase, pentru că profesorii au plecat la Prefectură”, ne-au spus cîțiva adolescenți de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău.
„Cîți bani avem, ca să știm unde mergem?!”
La ora 10.00, aleile din centrul orașului erau pline de tineri, de la școlile gimnalizale sau de la liceu, care căutau alternative de distracție pentru o zi de vacanță nesperată. Unii dintre ei au mers la terase la o ciocolată caldă, alții s-au dus la o bere, iar cîțiva își făceau planuri să meargă la film. „Fată, vezi cîți bani avem, ca să știm unde mergem”, îi cerea imprios o tînără colegei sale, lîngă care se mai aflau cel puțin zece elevi. Puștii se opriseră lîngă Fast Food-ul „Viva” din Bacău.
Cert este că tinerii au umplut ieri dimineață centrul Bacăului. Prin magazine nu aveai loc să arunci un ac, iar în fața magazinului Luceafărul era ca în zilele bune de vară. Puștii luaseră cu asalt bordurile. Cei cu bani au preferat să stea la taclale cu colegii de liceu pe terase. De la restaurantul Ciao și pînă la Parcul Trandafirilor, totul era „full”.
2.500 de profesori au ieșit în stradă
Deși liderii sindicatelor din învățămînt au anunțat că dascălii băcăuani vor boicota prima zi de școală și nu se vor prezenta la deschidere, au existat și școli unde profesorii și-au făcut treaba. La Școala „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul „Ferdinand I”, Colegiul „Vasile Alecsandri” sau Grădinița „Florița”, profesorii și educatorii au intrat în clase și i-au înștiințat pe elevi că întrevederea va fi de scurtă durată, pentru că trebuie să meargă la miting. În schimb, la Liceul de Artă sau Grădinița 16, ușile au fost ferecate toată dimineața. Unii profesori au lăsat în urma lor anunțuri în care înștiințau că sînt la miting, în timp ce prin alte locuri părinții și copiii erau întîmpinați de educatoare, care prezentau motivele pentru care deschiderea anului școlar nu este una firească.
La mitingul din fața Prefecturii s-au strîns circa 2.500 de cadre didactice, adică un sfert din totalul dascălilor. Acțiunea de boicotare a anului școlar organizată de Sindicatul Liber al Învățămîntului Bacău, din care fac parte cei mai mulți dascăli băcăuani, a avut drept scop atenționarea guvernanților în legătură cu condițiile mizere în care au ajuns să trăiască.
Prima zi de dascăl petrecută la miting
Experiența de ieri a fost cu totul nouă pentru unele cadre didactice. A fost și cazul Anei State, învățătoare la Școala Valea Seacă din comuna Nicolae Bălcescu, care și-a petrecut prima zi de dascăl la miting. În această vară, absolventa colegiului de institutori a dat concurs și a ocupat o catedră, pentru că „lucrul cu copiii este extraordinar, asta mi-am dorit să fac de mică. Știu că salariul este foarte mic, dar sper că într-o zi se va trăi decent și în învățămînt. Acum îmi permit să merg la școală, pentru că stau la părinți, dar am colege care din salariul de 3,8 milioane de lei nu își pot plăti nici măcar chiria”, ne-a declarat învățătoarea.
Salariile foarte mici și traiul de subzitență pe care de ani de zile profesorii sînt obligați de guvernanți să le suporte au fost principalele motive pentru care dascălii au ales să protesteze. „Sîntem hotărîți să facem tot ce ne stă în puteri să avem condiții minimale, adică un salariu decent. Dacă guvernanții nu își vor îndrepta atenția și asupra problemelor noastre și nu vor majora salariile cu cît am cerut, vom ajunge la greva generală”, a afirmat, de la tribună, Manole Chiriac, președintele SLI Bacău.
Ieri, în jurul orei 12.00, mai toate școlile din oraș erau pustii. Uștile erau care mai de care mai încuiate, iar în unele locuri se mai găseau afișele în care se curioșii erau înștiințați că dascălii sînt la miting. Pentru majoritatea elevilor, școala începe, de fapt, astăzi. (Costinela BREAHNĂ)
Profesorii din Sănduleni au dorit să împace pe toată lumea
Confuzie. Cam aceasta a fost starea generală a cadrelor didactice
din comunele băcăuane în prima zi de școală, în condițiile în care
mai nimeni nu a știut cu exactitate dacă e grevă sau nu. Sătui
probabil de vacanță, puștii din Sănduleni începuseră să se adune în
curtea școlii încă de pe la ora opt și ceva, deși deschiderea școlii
era prevăzută pentru ora nouă. „Am venit, de ce să nu venim la
școală? Greva se face în orașe, nu la noi”, a explicat, sigură pe ea,
o mămică. Lîngă ea, o mogîldeață sfioasă pusă la costum negru și
papion părea a nu înțelege de ce, în prima lui zi de elev, oamenii
mari se întreabă dacă începe sau nu școala. În curtea școlii, doi pici
se certau cine să ocupe să se așeze primul în rîndul din fața ușii.
Pînă la urmă, locul în cauză a fost oferit unei domnișoare blonde.
Aceasta a trebuit însă, să-și „plătească” locul cu o parada de modă
ad-hoc. Înăuntru, se făceau ultimele retușuri. Două profesoare june
încercau să lege cîteva flori, în timp ce o tanti de serviciu aranja
frumos drapelul de deasupra tablei. Doamna directoare a Școlii din
Sănduleni era la Inspectoratul Școlar, „dar sigur va ajunge pînă la
ora nouă, cînd e programată deschiderea cursurilor”, spune
secretara.
Începeți, întreb? Răspunsul este afirmativ, dar nu foarte
convingător. „Încercăm să împăcăm pe toată lumea. E păcat să-i
trimitem acasă, dacă au venit. Astăzi va fi însă, o zi mai scurtă”, ne-
au spus, la unison, cele două profesoare. Din peisaj nu au lipsit nici
microbuzul școlar, care i-a adus pe copiii de la Stufu, așa că, la
Sănduleni, școala putea începe.
La Cașin școala începe abia azi
Dilema „începem sau nu începem” a fost rezolvată la Școala din
Cașin mult mai tranșat: pe ușa școlii a fost „plantat” un afiș pe care
scria negru pe alb că orele încep pe 16 septembrie, pentru că ieri a
fost grevă. De altfel, un puști a cărui vacanță s-a prelungit cu o zi
ne-a povestit că „azi dimineață am fost la școală, dar ne-au trimis
acasă pentru că e grevă”. Pe dascălii de la Mănăstirea Cașin nu i-a
lăsat însă, inima să le strice bucuria primei zile de școală
năpîrstocilor din clasa întîi. „Inițial am vrut să venim la școală, dar să
nu facem festivitatea de deschidere. Dimineață însă, curtea era
plină de copiii, părinți și flori și nu puteam să nu-i băgăm în seamă
pentru că noi eram în grevă. Era plăcerea lor și nu m-a lăsa inima
să le stric bucuria primei zile de școală”, ne-a declarat Paul Nistor,
directorul Școlii din Mănăstirea Cașin. Drept urmare, așezați în
careu, micuții au aflat care le vor fi învățătorii și profesorii, cam ce
rezultate au avut la învățătură, anul trecut, colegii lor mai mari și
cam cîte zile au de învățat anul acesta. Peste numai cîteva minute,
toată școala era a lor. De altfel, aceasta părea că-i așteaptă de mult,
îmbrăcată în haine de gală, pe micuții „locatari”. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns