• instanța a hotărît ca documentele ce stau la baza înregistrării comercianților, din 1990 pînă în octombrie 2002, să treacă forțat de la Cameră la Registrul Comerțului • 30.000 de dosare ale comercianților au fost încărcate în camion și duse la sediul Registrului • Răducan Ion, membru în Colegiul Director al Camerei, nu contestă Hotărîrea judecătorească de executare silită • arhiva a fost preluată în absența președintelui Doru Simovici, plecat în străinătate • mîine, convocat de urgență, se reunește Colegiul Director al Camerei
Naționalizarea Registrului Comerțului, începută în toamna trecută, s-a încheiat aseară la Bacău prin executarea silită a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA). Ieri s-a prezentat la această instituție executorul judecătoresc Ioan Ciobanu, care, în baza unei hotărîri a instanței, le-a solicitat angajaților Camerei să predea arhiva constînd din documentele ce au stat la baza înregistrării comercianților, din 1990 pînă în octombrie 2002. Executorul a fost însoțit de Gheorghiță Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comerțului (ORC) Bacău, Alexandru Stanciu, reprezentant al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), un polițist și angajați ai ORC.
Executorul judecătoresc Ioan Ciobanu ne-a declarat că „punem în aplicare Hotărîrea judecătorească din 16 iulie 2003, care este executorie, fără somație sau trecerea vreunui termen”. Ciobanu s-a arătat dispus să amîne cu o zi executarea silită, dar partea reclamantă, conducerea ONRC, a refuzat decalarea și a cerut punerea imediat în executare de hotărîrii instanței. Astfel, Camera a fost obligată să predea arhiva, care a fost încărcată timp de cîteva ore într-un camion și dusă la sediul ORC de pe strada Vasile Alecsandri. Pentru transportul celor peste 30.000 de dosare, a fost nevoie de două drumuri ale camionului. Procedura s-a desfășurat în absența lui Doru Simovici, președintele CCIA, plecat în străinătate. Alexandru Stanciu, reprezentantul ONRC, a declarat presei că executarea silită și preluarea arhivei era „necesară”, deoarece „fără actele conținute de aceasta, Registrul Comerțului nu își poate desfășura activitatea”. Stanciu a spus că acțiunea a decurs în condiții bune, iar „reprezentanții Camerei nu ne-au oferit concursul, dar nici nu s-au împotrivit”.
Ieri după-amiază, a sosit la sediul CCIA Răducan Ion, membru al Colegiului Director al Camerei, președinte al Patronatului băcăuan și om de afaceri. Ion ne-a declarat că nu comentează hotărîrea judecătorească ce impune executarea silită, pentru că „hotărîrile judecătorești nu trebuie comentate, ci îndeplinite”. În schimb, președintele Răducan Ion a opinat că această predare nu trebuia să se facă în forță, iar „executarea silită a fost prea silită”. Răducan Ion argumentează că predarea arhivei se putea face pe cale amiabilă, fără a mai fi nevoie de o decizie a Justiției. „Conducerea Camerei a hotărît încă din primăvară că arhiva se poate preda, dar cu evidențierea componenței și a costurilor dosarelor ce o compun”, a spus Răducan Ion. El a precizat că, la mijlocul lui aprilie, președintele Doru Simovici a invitat la „conciliere” reprezentanți de la București ai ONRC, care „să vină să preia arhiva cu protocol de predare-primire”. Conform președintelui Ion, Alina Balaciu, directorul general al ONRC, a declinat invitația din cauza „agendei încărcate”.
Conducerea CCIA a depus la Tribunal o Întîmpinare de sistare a executării silite, iar cererea are azi termen de judecată. Președintele Doru Simovici a convocat pentru mîine, de la ora 11.00, o reuniune de urgență a Colegiului director al CCIA, unde să se dezbată situația nou-creată.
„Registrul și Camera trebuie să funcționeze împreună”
Răducan Ion nu contestă Hotărîrea judecătorească de executare silită, ci ordonanțele de urgență 129 și 156/2002, prin care activitatea de înregistrare a comercianților a fost confiscată de la camerele de comerț și trecută la Ministerul de Justiție. „Mi-aș fi dorit, ca cetățean, președinte al Patronatului, om de afaceri, să știu dacă ordonanțele acestea s-au discutat în Parlament. Altfel, Parlamentul sau Curtea Constituțională ar putea să decidă că ordonanțele sînt neconstituționale și, în acest caz, acțiunea de azi este inutilă”, spune Ion. „Noi credem că Registrul și Camera trebuie să lucreze împreună, pentru că agenții economici au nevoie de ambele instituții”, precizează președintele Patronatului.
În general, raporturile dintre camerele de comerț și Registrul Comerțului nu pot fi separate în două părți distincte, dat fiind că persoana juridică implicată, potrivit legii, în realizarea efectivă a activității Registrului Comerțului a fost, din decembrie 1990 și pînă în octombrie 2002, Camera de Comerț. Instituția Registrului Comerțului, care a funcționat la Camera de Comerț și Industrie în anii 1931-1949, a fost reconstruită în România de către camere, fără sprijin efectiv din partea statului. Dotarea tehnică, imobilele, echipamentele, programele de exploatare și întreținere sînt rezultatul unei activități de 13 ani. Bazele de date ale Camerelor de Comerț s-au constituit, în timp, într-un sistem informatic unitar și complex, în cadrul căruia informațiile provenite de la Registrul Comerțului nu constituie decît un modul.
Ca funcționare, Registrul din Bacău a fost al doilea din țară, după cel de la Iași, care s-a separat nu numai ca funcționare, ci s-a mutat din sediul Camerei, în luna aprilie. În momentul separării efective, ORC Bacău a preluat doar arhiva constituită după octombrie 2002, pe care a completat-o ieri prin executare silită. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns