• membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 au decis să lucreze împreună, la Prefectură, pentru a rezolva mai ușor problemele apărute • fiecărui petiționar care nu a depus la dosar toate documentele îi va fi trimisă o circulară în care acestea vor fi precizate
În județul Bacău s-au depus pînă acum 4.518 notificări prin care se solicită retrocedarea de imobile sau alte bunuri confiscate de comuniști. La Prefectură, unde se primesc doar dosarele în care se cer despăgubiri bănești, s-au înregistrat 1.271 de notificări, iar la primăriile din județ s-au depus 3.247 de notificări de la cetățeni care solicită fie imobilele în natură, fie echivalentul în bani.
Membrii Comisiei pentru aplicarea Legii 10, privind retrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist, s-au întîlnit ieri pentru a discuta despre problemele pe care le-a ridicat pînă în prezent această activitate. Măsurile luate urmăresc ușurarea muncii membrilor acestui organism, adunarea la dosar mult mai ușor a documentelor justificative și finalizarea activității pînă la termenul stabilit de lege.
Cea mai importantă decizie se referă la emiterea unei circulare, în care se spune foarte explicit ce documente trebuie să depună la dosar o persoană care solicită statului casa sau terenul confiscate înainte de 1989 sau despăgubire pentru acestea. Pînă acum, membrii comisiei au trimis petenților adrese individuale, în care le cereau un document sau altul, în funcție de ce lipsea de la dosar. „De acum înainte vom trimite și adresa individuală, dar și circulara respectivă, în care persoana poate vedea care sînt toate documentele necesare la dosar”, ne-a declarat Mioara Manea, jurist în cadrul Prefecturii. Toate documentele trebuie să ajungă la comisie pînă pe 14 februarie 2003.
O altă măsură luată în cadrul ședinței de ieri a fost ca membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 să își modifice programul de lucru. Pînă acum, ei veneau la Prefectură, luau dosarele și mergeau la instituțiile unde lucrează și verificau documentele existente. Ieri, însă, s-a hotărît ca toți membrii să vină la Prefectură trei ore într-o zi și să lucreze împreună, timp de două săptămîni. Acest lucru ar fi în folosul membrilor comisiei, care nu ar mai trebui să care după ei toate dosarele, mai ales că unii sînt din Onești sau Comănești. În plus, aceștia ar salva timpul pierdut pe deplasări. Ca să nu mai spunem că sînt anumite aspecte juridice pe care membrii comisiei, de profesie ingineri, nu le pot rezolva decît cu sfatul specialiștilor în domeniu. Unii dintre participanții la ședință chiar au sugerat să vină la Prefectură și să lucreze o zi întreagă. Un calcul făcut de Mioara Manea arată că și la un program de trei ore comisia ar rezolva circa 15 dosare, pentru că un dosar care nu ridică probleme serioase nu poate lua comisiei mai mult de un sfert de ceas. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns