Livezile particulare se conduc după noi reguli
Producătorii agricoli care dețin livezi nu vor mai beneficiază, din acest an, de subvenții de la stat decît dacă cultivă fructe din speciile pomicole stabilite de Guvern. Recent apărute, normele de aplicare a Legii pomiculturii reglementează atît soiurile acceptate pentru pomii fructiferi precum cais, cireș, vișin, piersic, prun, nectarin, migdal, castan, nuc, măr și păr, cît și pentru arbuștii fructiferi precum afin, agris, alun, cătină, coacăz negru, soc, trandafir pentru petale, zmeur sau căpșun. Ca să primească subvenții de la stat (pe produs sau la producția de marfă vîndută), pomicultorii sînt nevoiți din acest an să cultive numai mere din soiurile : Aromat de vară, Auriu de Bistrița, Ciprian, Delicia, Delicios de Voinești, Frumos de Voinești, Golden delicios, Jonathan, Mutzu, Parmen Auriu, Pionier, Prima, Rădășeni, Romus și Wager Premiat. Pentru vișin, soiurile aprobate sînt Bucovina, Crișana de Botoșani, Iva, Meteor, Mocănești sau Nana.
La caise, soiurile aprobate sînt Callatis, Comandor, Dacia, Favorit, Litoral, Olimp, Selena sau Umberto, iar la cireș soiurile sînt Amar Galata, Bing, Boambe de Cotnari, Stella, Negre de Bistrița, Pietroase Donissen și Sam.
Noul act normativ stabilește că înființarea plantațiilor de pomi fructiferi cu suprafață mai mare de 0,5 ha și a celor de arbuști fructiferi cu suprafață mai mare de 0,2 ha trebuie să se realizeze numai pe baza unei autorizații de plantare, eliberată de către Direcția Agricolă. Ca să poată să înființeze o livadă, un producător va fi obligat să declare autorităților atît numele și adresa, locul plantării, suprafața ce va fi plantată, specia pomicolă, soiurile folosite, dar și numărul de pomi pe hectar. Ca să poată defrișa o plantație pomicolă, producătorul are avea nevoie de o autorizație specială. Aceasta va cuprinde numele și adresa pomicultorului, amplasarea plantației și suprafața pentru care se solicită autorizația de defrișare, dar și vîrsta plantației și procentul de goluri.
După 30 de ani, livezile de meri trebuie reîntinerite
Norme se referă și la perioadele de viață ale plantațiilor pomicole. De exemplu, o livadă clasică de meri, peri, pruni sau gutui a împlinit 30 de ani de viață, potrivit actului normativ, producătorul este obligat să o reîntinerească prin cultivarea de noi arbori fructiferi. Pentru plantațiile intensive de cireși, piersici, caiși, meri, peri și pruni, durata de viață este de 20 de ani.
Pe piață nu mai pot ajunge orice fel de fructe, indiferent de calitatea acestora. Noile norme impun ca toate fructele destinate comercializării trebuie să respecte standardele de calitate impuse de UE. Producătorii, deținătorii sau comercianții nu vor mai avea voie să vîndă fructele decît dacă sînt însoțite de certificate de conformitate eliberate de Inspecția de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea și Valorificarea Legumelor și Fructelor. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns