Una dintre momelile nelipsite pescarilor de crap, caras și alți pești nerăpitori este mămăliga. Aceasta de multe ori ne influențeză rezultatele partidei de pescuit prin două aspecte: dacă este atractivă pentru pești și dacă este suficient de tare să nu cadă din ac. În continuare va prezentăm o rețetă pe care numai pescarii în vîrsta o cunosc. Această momeală este botezată mingea de mamaliga. Denumirea vine de la formatul pe care îl are această momeală. Materialul folosit pentru preparare cuprinde făină de mălai – 2-3 căni de ceai date prin sită, făină albă – o cană, pentru întărirea conținutului; usturoi – 2-3 căței (pentru aromă).
Se încălzește apa caldă într-un vas separat timp de 5-6 minute. Între timp amestecăm făina de mălai cu făina albă, iar după aceea cu apă caldă. Conținutul se amestecă pînă se îngroașă. Apoi se framîntă bine pînă începe să se întărească puțin. Se formează bucăți cît degetul arătător (în formă de nutli) după care se pun într-un alt vas de 5-6 litri, în care se află usturoiul presat, lăsîndu-se la fiert pînă dă un clocot. Între timp se amestecă cu lingura găurită pentru a se evita prinderea de vas. După clocot se scot afară și se așează pe o tavă sau într-un vas de unde se ia fiecare bucată și se presează pe docul de lemn cu o furculiță. După presarea a două sau trei bucăți se omogenizează în palme, obținîndu-se o minge la o dimensiune puțin mai mare decît bila de ping-pong. După omogenizarea și formarea tuturor bucăților se introduc din nou în vasul în care au fiert și se lasă pe foc încet pînă la 2-3 clocote, iar apoi se stinge focul, se ia vasul și se introduce apă rece pînă se ajunge la răcirea întregului conținut. Este recomandabil să nu se scoată momeala din vas pînă nu se răcește complet. După răcire se ia conținutul și se împachetează într-un prosop de bucătărie, în care se va ține pînă la folosire. Verificarea reușitei preparării conținutului se face în felul următor: după 1-2 ore se ia o minge de mămăligă și se aruncă, cu forță, în podea (ciment, gresie etc.). Dacă sare înapoi, ați reușit realizarea acestei rețete destul de migăloase. Această momeală se poate utiliza și la arici sub diferite forme: pară, creastă de cocoș (depinde de nr. de carlige), minge și cub.
Lasă un răspuns