• femeia a mers la farmacia din Dofteana să ceară medicamente gratuite, dar a fost refuzată, fiindcă s-a terminat plafonul • laTîrgu Ocna, farmacistele nici nu au băgat-o în seamă • ele au spus că nu eliberează medicamente pentru Parkinson decît „dacă sună șefa” • după lege, medicația bătrînei trebuia eliberată la urgență, deoarece suferă de o boală cronică
O bătrînă a leșinat ieri într-o farmacie din Tîrgu Ocna, după ce farmacista a refuzat să-i dea medicamentele solicitate. Motivul: plafonul de medicamente gratuite și compensate s-a terminat prea repede. Și mai grav este că femeia în cauză suferă de Parkinson și ar fi trebuit, după lege, să primească medicamentele imediat, sau, cel mai tîrziu, a doua zi. Nu s-a întîmplat așa, ba, mai mult, pînă să leșine, femeia a fost purtată între farmaciile a două localități.
Calvarul Smarandei Trofin, de 78 de ani, din satul Cucuieți, comuna Dofteana, a început ieri dimineață. Femeia s-a deplasat cum a putut pînă la farmacia „Romanița” din centrul comunei Dofteana, sperînd că va intra în posesia medicamentelor care îi erau vitale. Desculță, și abia ținîndu-se într-un toiag, după un drum istovitor, parcurs pe jos, Smaranda Trofin a avut neplăcuta surpriză să constate că nu poate primi medicamentele. Pe motiv că au depășit deja cu 85 de milioane de lei plafonul alocat pentru medicamente gratuite, farmacistele au refuzat să-i pună la dispoziție bătrînei medicația cerută. Femeia a fost îndrumată spre farmacia Farm-Apotex din Tîrgu Ocna, unde a și plecat să-și ia rețeta.
Aici, femeia a zăbovit o vreme și s-a tot rugat pentru medicamente. N-a reușit nicicum să le înduplece pe farmaciste. Un cetățean aflat în farmacie a intervenit și le-a rugat pe angajatele farmaciei s-o ajute pe bătrînă. „Ce te interesează pe dumneata?”, a venit replica tăioasă a farmacistelor. Abia după interveția mai fermă a clientului impacientat de suferința bătrînei care tremura din toate încheieturile, farmacista a sunat pînă la farmacia din Dofteana, să verifice situația Smarandei Trofin.
Marilena Damian, șefa farmaciei din Dofteana, a confirmat că bătrîna suferă de Parkinson și i-a solicitat colegei de breaslă din Tîrgu Ocna să o trimită acasă. Nu însă să-i elibere și medicamentele, „pentru că mai are acasă rezerve și poate să vină și în martie să-și ia medicamente”, după cum ne-a declarat Marilena Damian.
Smaranda Trofin este singură. Copiii îi sînt plecați în alte orașe și nu are cine s-o ajute. În fiecare lună, bătrîna se deplasează cum poate pînă la Dofteana, și chiar pînă în Tîrgu Ocna, să-și cumpere medicamentele necesare. Se pare că acum va mai avea de așteptat, deoarece farmacista Marilena Damian ne-a spus la un moment dat că ” îi va elibera medicamentele femeii doar cînd va primi telefon de la conducere, pentru că, altfel, ea nu eliberează nimic”. În astfel de situații, cum este cazul Parkinsonului care este o boală cronică, bolnavii își ridică medicamentele de la anumite farmacii. „Ca afecțiune cronică, bolnava are priooritate, iar farmacia Romanița din Dofteana ar fi trebuit să aibă medicementele bătrînii. În cazul în care nu erau la momentul cînd le-a solicitat bătrîna, farmacista trebuia să anunțe furnizorul și maxim a doua zi trebuia să îi dea medicamentul femeii. Farmacia a avut un plafon destul de mare, de 77 milioane de lei, și nu trebuia să trimită femeia la Tîrgu Ocna. Farmaciștii trebuie să își schimbe atitudinea și să acționeze în sprijinul omului, nu să îl trimită la oraș. De aceea anul acesta s-au alocat mai mulți bani pentru farmaciile din zonele rurale și cele de cartier”, ne-a declarat doctorul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău.
Farmaciile din județ au terminat plafoanele de compensate și gratuite
Farmaciile din județ au epuizat plafonul pentru această lună la medicamente gratuite și compensate. Planul CJAS Bacău de a realoca fondurile pentru a evita cozile și terminarea plafonului în primele zile ale lunii s-a dovedit a fi ineficient. Marile farmacii din municipiul Bacău, care au primit fonduri puține în această lună datorită noului sistem de acordare a banilor, au isprăvit baremul pentru medicamente compensate și gratuite în primele două, trei zile ale lunii. Acest lucru a determinat nemulțumirea bolnavilor care au provocat adevărate scandaluri în farmacii. „Oamenii și-au arătat nemulțumirea pe față și au creat un adevărat scandal în farmacie. Le-am explicat situația, dar au înțeles mai mult sau mai puțin. La sfîrșitul săptămînii trecute a venit un tătic care voia medicamente pentru copilul lui bolnav. I-am spus că s-a terminat plafonul, iar omul a sărit de trei metri în sus. Țipa că el e asigurat și că trebuie să îi dăm medicamentul de pe rețetă. În cele din urmă a plecat la o altă farmacie”, ne-a declarat o farmacistă din municipiul Bacău.
Anul acesta pentru farmacii s-a alocat lunar un fond de 15 miliarde de lei, cu patru mai mult decît aceeași perioadă a anului trecut. cu toate acestea banii s-au dovedit insuficienți pentru cele 65.000 de rețete compensate și gratuite eliberate în ianuarie. „În principiu, plafonul alocat ar fi trebuit să ajungă. Noi am calculat banii la un plafon de 56.000 de rețete eliberate în medie într-o lună. Din experiență știm că faramciile se aglomerează la începutul lunii. Anul acesta a scăzut și TVA-ul pe medicamente cu zece procente, ceea ce înseamnă mai multe fonduri pentru medicamente. Acum există în farmacii fonduri pentru copii pînă la un an și urgențe”, mai spune Cecilia Lucaci.
Realocarea fondurilor spre farmacii de cartier și rurale nu s-a dovedit o soluție foarte bună, pentru că băcăuanii tot au rămas fără medicamente. Efectul a fost doar dispariția cozilor, însă pentru mai bine de jumătate de lună medicamentele vor fi cumpărate tot cu banii în mînă. „Farmacia mea deservește în cartierul Milcov doar urgențele. Noi am terminat plafonul pentru februarie și am intrat deja în cel pe martie. Asta în condițiile în care anul trecut aveam lunar un plafon de 48 de milioane, iar acum de 70 de milioane de lei pe lună. Banii tot nu ajung, asta poate și din cauza lunii ianurie cînd au fost multe cereri. În plus facem muncă patriotică și ne descurcăm greu. Banii îi vom primi de la Casa de Sănătate abia peste 90 de zile, după ce depunem centralizarea rețetelor. Asta înseamnă că abia în luna mai vom primi primii bani pe anul acesta. Dar ăsta este contractul și trebuie să așteptăm, chiar dacaă avem de achitat și datoriile la furnizori”, ne-a spus farmacista Dănila Șara de la farmacia „Șara” din Bacău. La farmacia „Farmadi” din Bacău, din zona Pieței Sud mai exista ieri un palafon din februarie de cîteva milioane de lei. În cîteva ore acesta s-a epuizat. Numai pentru o rețetă. Farmacia Praxifarm din Slănic Moldova a expirat și ea plafonul dupăimele zile. Chiar dacă anul acesta a primit un plafon lunar de 60 de milioane, oamenii au epuizat și aici stocul de gratuite și compensate. „Anul acesta am sta mai bine și avem un plafon lunar dublu față de anul trecut. Cu toate acestea plafonul s-a terminat în cîteva zile, asta și pentru că am decalat plafonul. În ianuarie am intrat pe plafonul din februarie. Acum asigurăm doar urgențele și medicamentele pentru copii pînă la un an”, ne-a declarat farmacista Irina Păduraru. Situația este uniformă în tot județul. Farmaciile au eliberat medicamente gratuite și compensate în primele zile din această lună. De pătimit au însă tot asigurații care vor trebui să scoată bani din buzunar pentru medicamente, deoarece boala nu ține cont de banii primiți de farmacii de la CJAS Bacău. (Măriuca BOBOȘA, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns