• Georgeta Ouatu, femeia care s-a trezit anul trecut cu facturi de cîte 10-11 milioane de lei în fiecare lună, se află acum în pericolul de a fi scoasă în stradă • ea se arată hotărîtă să ceară ajutorul unui expert care să îi poată spune care a fost consumul său real în toți acești ani și dacă datoriile pe care le are acum de plătit sînt sau nu adevărate
După mai bine de un an de cînd semnalam cazul Georgetei Ouatu, o pensionară care s-a văzut nevoită iarna trecută să plătească lunar sute de metri cubi de apă caldă, necazurile acestei familii sînt departe de a fi rezolvate. Pînă acum cîteva luni, Gergeta Ouatu era unul dintre puținii locatari din Asociația 124 care nu avea montate apometre în apartament. Femeia locuiește împreună cu cei cinci copii pe care și-i crește singură, într-un apartament cu patru camere de pa strada Decebal. Nu de puține ori s-a aflat la un pas de a face infarct, în zilele în care se afișau sumele datorate la întreținere. Toată diferența dintre consumul venit de la furnizor și cel arătat de contorii montați în celelalte apartamente din bloc era plătită de familia Ouatu. Așa se face că Georgeta Ouatu se trezea lună de lună cu facturi de 10-11 milioane de lei la întreținere. Disperată că datoriile la asociație i-au ajuns pînă la vreo 80 de milioane de lei, în luna mai a anului trecut Georgeta Ouatu s-a prezentat în audiențe la viceprimarul Laurian Lucaș pentru a-i cere sprijinul. Așa s-a decis ca, pînă cînd vor fi lămurite lucrurile, datoria avută la întreținere de către familia Ouatu să fie înghețată la suma la care s-a ajuns în momentul respectiv. O lună mai tîrziu, în iunie, femeia avea să primească o factură de zece milioane de lei la întreținere. Atunci, Georgeta Ouatu a făcut ce a făcut și și-a montat apometre în apartament, așa că, de la sutele de metri cubi de apă pe care le plătea pînă atunci în fiecare lună, a ajuns să achite doar zece – unsprezece metri cubi de apă lunar. Datoria de aproape 90 de milioane de lei a rămas, însă, iar cea care trebuie să o plătească acum este tot Gergeta Ouatu.
Acuzele se aduc și de o parte și de alta
Adriana Pavel, administratorul Asociației 124, spune că datoria de aproape 90 de milioane de lei nu s-a adunat doar în cursul celor cîteva luni care au trecut din iarna trecută. „Georgeta Ouatu este un caz social. Este unul dintre cei mai puțin cooperanți locatari pe care îi am în asociație. Rareori am avut ocazia să stau de vorbă cu ea. Ori de cîte ori avea vreo problemă la asociație își trimitea doar copiii. Ori cît am vrea să îi întindem o mînă de ajutor, nu avem cum, dacă nu vine să își achite măcar o sută de mii de lei din datoria pe care o are din urmă. Sînt ani întregi în care nu și-a plătit în nici o lună factura la întreținere”, spune administratorul Asociației 124. „Nu-i adevărat! Îmi plătesc datoriile!”, sare ca arsă Georgeta Ouatu. Iar ca să justifice, femeia scoate din geantă un teanc gros de chitanțe. Cu bucățile de hîrtie ce poartă ștampila Asociației 124, femeia dovedește că din ianuarie 2002 și pînă în ianuarie 2004 a plătit fără întrerupere, aproape lună de lună, sume cuprinse între 890.000 de lei și șase milioane de lei. „Cît despre copii, îi trimit, într-adevăr, să plătească la asociație. Sînt mari, în clasa a XII-a, am bază pe ei. Eu sînt bolnavă și fac tratament, iar de fiecare dată cînd mă întorc de la policlinică sînt amețită, de abia văd pe unde merg”, mai spune Gerogeta Ouatu. Cum pînă acum problema datoriilor acumulate de Gerogeta Ouatu nu a fost rezolvată, iar femeia se află în pericolul de a fi scoasă în stradă, cazul a intrat din nou în atenția inspectorilor de specialitate din cadrul Primăriei Bacău. La rîndul lor, locatarii blocului în care locuiește Gergeta Ouatu spun că nu țin partea nici a asociației, nici a familiei aflate în discuție. „Nu au fost, corecte, într-adevăr, acele facturi uriașe care au venit pe numele Gerogetei Ouatu. Anul acesta, după contorizare, facturile au venit mai mici, pînă la jumătate față de cele de anul trecut. Asta înseamnă că tot ce a fost în plus au fost pierderi suportate din buzunarul locatarilor. Însă, după părerea mea, și Gerogeta Ouatu are o mare parte din vină. Trebuia să umble din timp să își rezolve problemele, nu să se lase să ajungă la o datorie de aproape 90 de milioane de lei”, este de părere Pavel Monoreanu, șeful scării în care locuiește femilia Ouatu. Ajunsă acum cu cuțitul la os, Gerogeta Ouatu se arată hotărîtă să ceară ajutorul unui expert care să îi poată spune care a fost consumul său real în toți acești ani și dacă datoriile pe care le are acum de plătit sînt sau adevărate. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns