• plîngerile vin cel mai frecvent de la părinți, cadre didactice și autoritățile locale
Saveta Carată este din Moinești și locuiește în apropierea Școlii generale „Ștefan Luchian”. De cîtva timp, femeia a întocmit numeroase reclamă la direcțiunea școlii, la Primărie și peste tot pe unde se poate, pentru că este foarte deranjată de gălăgia pe care o fac tinerii care bat mingea pe terenul de sport al școlii amintite. „Pentru că nicăieri unde s-a adresat nu a primit un răspuns ferm, locatara din Moinești s-a decis să facă o reclamație chiar la Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului. Într-o epistolă de șase pagini, moineșteanca explică ministeriabililor că este de-a dreptul terorizată de gălăgia pe care o fac copiii care joacă fotbal pe terenul situat la doar șase metri de geamul locuinței sale. „M-am săturat de atîta stres și gălăgie în zilele în care sîntem și noi liberi. Copiii din oraș bat toată ziua mingea, folosesc un limbaj colorat, iar noi sîntem obligați să îndurăm toate astea, în singurele zile libere pe care le avem și în care ar trebui să ne odihnim”, scrie în epistola adresată Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului Saveta Catană. Pentru că reprezentanții MECT nu cunosc realitatea din Moinești, reclamația trimisă direct la București a venit săptămîna trecută la Inspectoratul Școlar Județean Bacău, iar inspectorii trebuie să-i dea un răspuns femeii.
Astfel de sesizări ajung zilnic la Inspectoratul Școlar Județean Bacău, care primește cîteva zeci de reclamații pe săptămînă. „O parte dintre reclamațiile pe care le primim pentru a fi rezolvate vin de la părinți, altele vin de la autoritățile locale, iar cele mai multe ajung din partea cadrelor didactice. Nu există o evidență foarte strictă a numărului de plîngeri întregistrate în ultima perioadă, pentru că sesizările sînt date spre rezolvare inspectorilor în funcție de problematica fiecăreia”, ne-a declarat inspectorul Petru Botezatu, purtătorul de cuvînt al ISJ Bacău.
Cît privește problemele care sînt cel mai des reclamate, acestea țin, în primul rînd, de activitatea necorespunzătoare a cadrelor didactice față de elevi și față de calitatea actului didactic, sesizările venind, în această situație, de la părinți, dar și de la administrațiile publice locale. Un alt subiect foarte des reclamat ține de relațiile de comunicare dintre elevi și profesori, dar și între părinți, profesori și directori. În plus, deciziile nefavorabile cum ar fi sancțiunile acordate elevilor, dar mai ales cele de exmatriculare, dau, mai de fiecare dată, prilej de contestație părinților. „Toți cei care trimit sesizări la ISJ primesc răspuns din partea inspectorilor. Unii sînt nemulțumiți de răspuns și fac plîngeri mai departe, alții se opresc după prima reclamație”, mai spune inspectorul Botezatu.
Inspectorii școlari se așteaptă ca în perioada următoare, dat fiind că s-a intrat deja în campanie electorală, numărul sesizărilor cu implicații politice să crească semnificativ. Și asta pentru că foarte multe cadre didactice sînt implicate în activitatea politică, iar contracandidații nu vor scăpa prilejul să sesizeze aspecte din activitatea lor mai mult sau mai puțin legale și reale. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns