Profesori, scriitori, artiști plastici, istorici băcăuani, dar și studenți s-au întrunit joi, 30 ianuarie, în sala de consiliu a Facultății de Litere a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău pentru a-l omagia, la împlinirea a 100 de ani de la naștere, pe omul de cultură Grigore V. Coban (29 ian. 1914, sat Sudarca, ținutul Soroca – 30 ian. 1986, Bacău).
Considerat de cei care l-au cunoscut „pe nedrept uitat și prea puțin evocat”, prietenii lui Coban au ținut să-i ofere celui din urmă, post mortem, o oră de amintiri și evocări, accentuând asupra personalității puternice pe care acesta a avut-o și a importanței actelor lui asupra vieții culturale băcăuane, dar nu numai. „Avem o zi mare astăzi (ieri, n.r. ), – a spus, în deschiderea evenimentului, conf. univ. dr. Ioan Dănilă, unul dintre organizatori – când iată, vom vorbi despre un artist, un slujitor, un adevărat ctitor al mișcării artistice băcăuane, Grigore Coban”. Universitarul a creionat apoi, în câteva cuvinte, imaginea omului de cultură Grigore Coban – critic de artă, profesor de limba rusă și de limba română la Institutul Pedagogic de 3 Ani din Bacău, traducător, publicist, epigramist, autorul monografiei dedicate pictorului Nicu Enea etc. – lansând invitația, ulterior, către cei prezenți la eveniment, să ia rând pe rând cuvântul pentru evocări, amintiri, dezvăluiri legate de omul Grigore Coban.
Dezvăluiri a făcut chiar nora acestuia, prof. de limba franceză Violeta Coban, care, cu emoție, l-a numit pe socrul său „un om cu «O» mare, cu un suflet mare, plin de căldură, care știa să vorbească oricând și cu oricine indiferent de pregătirea intelectuală, de o vitalitate ieșită din comun”.
La rândul său, prof. Constantin Călin a ținut să accentueze importanța pe care Coban a avut-o în viața culturală băcăuană și românească, vorbind inclusiv despre eșecuri ale acestuia „justificate” însă, de contextul socio-economico-politic în care a trăit. „A avut parte de o viață tumultoasă, – spunea, tot în cuvântul de deschidere, conf. univ. dr. Ioan Dănilă – de la prizonierat la starea de victimă a «pilelor» în atribuirea unei demnități în justiție şi de la participarea la luptele pentru eliberarea Basarabiei, la pierderea dreptului de semnătură în publicațiile vremii”.
Artiștii plastici și criticii de artă băcăuani au acordat, de asemenea, celui omagiat, timp de „mulțumire”. Aceasta în contextul în care, după cum a spus tot conf. univ. dr. Ioan Dănilă, „Bacăul artelor plastice îi datorează enorm: de numele lui Grigore V. Coban se leagă începuturile filialei locale a UAP, cronicile aplicate și constante, care au ilustrat dinamica vieții artistice băcăuane, iar monografia «Nicu Enea» (1979) este o lucrare de referință în literatura de specialitate”.
Întâlnirea a fost organizată de Societatea Cultural-Științifică „Vasile Alecsandri”, în colaborare cu Gruparea Alumni „Vasile Alecsandri” Bacău și Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Bacău.
Lasă un răspuns