Un grup de cursanti si lectori de la Colegiul National de Aparare, condusi de colonelul Claudiu Vecerdea, loctiitorul sefului institutiei, au fost, luni seara (28 mai), in vizita la Spitalul Municipal de Urgenta din Moinesti. Oapetii colectivului medical al spitalului s-au intilnit, astfel, cu primarul municipiului, Viorel Ilie, cu managerul spitalului, dr. Adrian Cotirlet, si cu alti reprezentanti ai autoritatii locale. „Nu am ajuns intimplator in Moinesti si in spitalul de urgenta – a spus, din partea vizitatorilor, col. Vasile Ene. Starea de sanatate a populatiei este unul dintre indicatorii de baza in securitatea nationala. Cursantii nostri chiar parcurg un modul pentru intelegerea sistemului medical de urgenta si sintem foarte multumiti ca am reusit sa vedem, in Moinesti, starea de normalitate a sistemului medical din Romania”.
Colonelul Vasile Ene a facut aceasta remarca in ton cu impresiile oricui poate vizita sitalul din Moinesti. Modernizat si renovat, dotat cu aparatura la standarde europene si organizat tot dupa acestea, spitalul are, cum obisnuim sa spunem, „o fata occidentala”. De aceea, anual, dintre cei peste 20.000 de pacienti ai spitalului numai 15% sint din Moinesti, pentru ca 70% sint din judetul Bacau, iar 15% din 33 de judete ale tarii, care il cauta pentru calitatea serviciilor medicale si pentru conditiile in care sint oferite.
Vizita a inceput din compartimentul Primire-Urgente al spitalului si a continuat in ambulatoriul renovat printr-un proiect Regio (in valoare de 1,2 milioane de euro), in sectia de dializa, in laboratorul de analize medicale, in blocul operator si in sectia de terapie intensiva, unde au putut vedea sistemul de telemedicina care face legatura cu dispecerate medicale din Tirgu Mures si Bucuresti si dotarea pentru operatii chirurgicale prin metoda laparoscopica. Dr. Adrian Cotirlet le-a explicat vizitatorilor ca spitalul, construit in 1973, de Ministerul Petrolului, a fost preluat de actuala echipa de manageri in anul 2011, cind avea 230 de paturi. „Spitalul – a precizat managerul sau – a avut o evolutie atipica sistemului spitalicesc din Romania. Acum are 402 paturi si 18 sectii si departamente, dar si 92 de medici. Avem si un departament de cercetare medicala, acreditat de Academia de Stiinte Medicale si de Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica. Anual, in ambulatoriul de specialitate se dau peste 120 de mii de consultatii. Spitalul a fost acreditat intre primele patru spitale ale Romaniei dupa normele europene”. Din 2004, Spitalul din Moinesti nu mai are datorii, iar din 2005 functioneaza numai pe profit. „Niciun bolnav nu vine cu materialele si medicamentele de acasa – a mai spus Adrian Cotirlet. Veniturile spitalului vin si din sistemul de sanatate national, dar si din venituri proprii, din care am si sponsorizat, in ultimii trei ani, sistemul sanitar cu circa trei milioane de euro (in sensul ca am oferit servicii care inca nu au fost decontate)”. In spital au fost aplicate trei proiecte de finantare europene, cu o cofinatare de 2 sau 5% din partea Primariei Moinesti, iar unitatea are incheiate parteneriate cu spitale din Uniunea Europeana si din Israel si aplica proiecte cu ajutorul unor ONG-uri din spatiul european (cum este organizatia Farmacisti Fara Frontiere). Spitalul este in parteneriat cu un unitati similare din Israel, Franta si Italia. Aici, in acest an va fi amenajat un heliport, va fi implementat un sistem informatic, va fi achizitionat un computer tomograf si se va proceda si la reabilitarea termica a spitalului si la schimbarea fatadei acestuia.
Colegiul National de Aparare a fost infiintat de Ministerul Apararii in 1992, dupa modelul unor institutii similare din tari membre ale NATO. Scopul a fost ca opinia publica din Romania sa inteleaga corect specificul problemelor de securitate si de aparare nationala. Pe de alta parte, si societatea civila sau noua clasa politica avea nevoie de educatie, in sensul de a avea acces la un domeniu care, pina atunci, le fusese interzis in a-l studia, discuta si înţelege.
Lasă un răspuns